Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φαύλοι κύκλοι, εθελούσιοι


Φαύλοι κύκλοι παγιδεύουν το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, αποκλείουν να ορθοποδήσει ποτέ η χώρα.

Κύκλου φαύλου παράδειγμα πρώτο: Η μετάθεση των κέντρων εξουσίας από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις σε ιδιώτες, οικονομικούς παράγοντες. Καταλύτης, ναι, η ΕΡΤ.

Στα χαρτιά η ΕΡΤ είναι δημόσιος οργανισμός. Στην πράξη είναι στεγανά κυβερνητικός. Κάθε κυβέρνηση επαναστελεχώνει την ΕΡΤ με προσωπικό, που εγγυημένα θα προπαγανδίσει, διαφημίσει, εξυμνήσει το έργο της. Φυσικά, το ανθρώπινο υλικό που προσφέρεται για μια τέτοια ατίμωση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος είναι ή από πεποίθηση ανήθικο (amoral) ή πολύ χαμηλών διανοητικών προσόντων. Κατά κανόνα, άθλιας γλωσσικής εκφραστικής, βάναυσης εμφανισιακής ακαλαισθησίας. Με εξαιρέσεις.

Με κάθε κυβέρνηση, χωρίς εξαίρεση, η ΕΡΤ απεμπολεί τον δημόσιο χαρακτήρα της, υπηρετεί αδιάντροπα τη διαφήμιση των κυβερνώντων. Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα υποχρεώνονται να αναζητήσουν δυνατότητα άμυνας. (Η «πρόνοια» του νόμου για μεταχείριση όλων των κομμάτων από την ΕΡΤ χρονικά ανάλογη με τον αριθμό βουλευτών κάθε κόμματος, απλώς φτιασιδώνει το κυβερνητικό μονοπώλιο.) Η αξιωματική αντιπολίτευση χρειάζεται δικό της κανάλι, τα υπόλοιπα κόμματα προσπαθούν να εξαγοράσουν ποσοστά επιρροής.

Ιδιοκτήτης σήμερα ραδιοτηλεοπτικού φορέα μπορεί να είναι μόνο ένας κροίσος, όχι ένα κόμμα. Το κόμμα μπορεί να συνεταιριστεί με έναν κροίσο: Να δεσμευτεί, πως όταν πάρει την εξουσία, θα εξασφαλίσει στον κροίσο «διευκολύνσεις» και προνόμια σκανδαλώδη. Η φαυλότητα του φαύλου κύκλου εδραιώνεται, η παραπληροφόρηση γίνεται αυτονόητη παράμετρος άσκησης της πολιτικής και η πολιτική ουσιώδης παράμετρος του εύκολου πλουτισμού. Εξουσιολαγνεία, λωποδυσία και αρνησιπατρία «εις σάρκα μίαν».


Πώς μπορεί να απαλλαγεί η ελληνική κοινωνία από αυτό τον φαύλο κύκλο παραπληροφόρησης - διαπλοκής - διαφθοράς; Με μια απλούστατη, αυτονόητη κατασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ. Μόνο αυτό αρκεί. Και είναι αμέσως εφαρμόσιμο.
*
Κύκλος φαύλος δεύτερος: Ο αριθμός στην Ελλάδα των πρόωρα συνταξιοδοτημένων (πριν φθάσουν στα 50 τους χρόνια) και ο αριθμός των διορισμένων στο δημόσιο με ρουσφέτι (χωρίς κρίση - αξιολόγηση), υπερβαίνει κατά πολύ το στατιστικό σύνολο του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Δηλαδή, στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού πληρώνεται από το κράτος, για να κάθεται. Να είναι σε μόνιμη αργία.

Είμαστε μια χώρα με στατιστικά βεβαιωμένη την παραίτηση της πλειονότητας του ενεργού πληθυσμού από κάθε έφεση δημιουργίας, προόδου, άμιλλας. Χώρα όπου άνθρωποι πληρώνονται για να παραμένουν ψυχικά τελματωμένοι, χωρίς οραματισμούς και στόχους, βυθισμένοι ανέλπιδα στο έρεβος του ποδοσφαιρικού κρετινισμού ή στον παραισθησιογόνο κομματικό φανατισμό. Συνταξιούχοι των «ευγενών ταμείων» πρόλαβαν και έζησαν μυθώδεις απολαβές, χώρια η «μεγάλη ζωή» με δωρεάν την «Ολυμπιακή» και τα υπερπολυτελή κρατικά ξενοδοχεία.

Πώς μπορεί να απαλλαγεί η ελληνική κοινωνία από τον φαύλο κύκλο: ρουσφέτι - εκφαυλισμός - εγκληματική αδικία και ανισότητα; Απλά, αυτονόητα, ακαριαία: με την καθιέρωση της μονοεδρικής εκλογικής περιφέρειας και της μικρής αυτοδιαχειριζόμενης κοινότητας, την κατάργηση του σταυρού προτίμησης. Μόνο αυτό.
*
Τρίτος κύκλος κατεστημένης φαυλότητας: Να διορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση τις ηγεσίες στα κοινωνικά λειτουργήματα της Δικαιοσύνης, της Αμυνας, της Επιστήμης - Ερευνας.

Κάθε ένα από τα τρία αυτά κοινωνικά λειτουργήματα «χτίζει», μέσα σε δεκαετίες, την πυραμιδωτή αξιολόγηση - διαβάθμιση των λειτουργών του: συγκροτεί την «επετηρίδα» του. Καταγράφει επιδόσεις, υστερήματα, δυνατότητες, αποτιμά τον χαρακτήρα, τις αρετές, τις αδυναμίες, διαβαθμίζοντας αξιολογικά τις ατομικές περιπτώσεις.

Η ύπαρξη και λειτουργία της «επετηρίδας» είναι ο βασικός συντελεστής για την προσέλκυση «ανθρώπινης ποιότητας» (προικισμένων, εμπνευσμένων στελεχών) στα κοινωνικά λειτουργήματα. Οταν ο ταλαντούχος και εργατικός ξέρει ότι τα προσόντα του δεν λογαριάζονται, ότι θα τον υποσκελίσει ο μικρονοϊκός και ακαμάτης που έχει κομματική υποστήριξη, έγκαιρα θα εγκαταλείψει το δημόσιο λειτούργημα. Τις ζωτικές κοινωνικές ανάγκες θα τις διαχειριστούν οι αυλοκόλακες των κομματικά ισχυρών, οι δίχως ραχοκοκαλιά ατάλαντοι.

Το να εκλέγουν οι κοινωνικοί λειτουργοί της Δικαιοσύνης, της Αμυνας της Επιστήμης - Ερευνας την ηγεσία - διοικητική ιεραρχία του λειτουργήματός τους είναι τόσο στοιχειώδες και αυτονόητο (συνάρτηση της συλλογικής αξιοπρέπειας), ώστε η άρνησή του από τους επαγγελματίες της εξουσίας να συνιστά βάναυση (τυραννική) παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Απειροι οι ανάλογοι και παρεμφερείς φαύλοι κύκλοι στις λειτουργίες του ελληνώνυμου κρατιδίου. Φαύλοι κύκλοι που μπλοκάρουν, όλο και πιο ασφυκτικά, αλλά «ανεπαισθήτως», τις δυνατότητες ιστορικής επιβίωσης του κρατιδίου. Ας συλλογιστεί ο αναγνώστης ένα τελευταίο, παραδειγματικό: Τι συνέπειες έχει το γεγονός ότι σε όλα τα ελληνικά σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες, όλοι οι μαθητές παίρνουν προβιβάσιμους βαθμούς. Εχει θεσμικά καταργηθεί η κριτική αξιολόγηση, θεσμικά επιβληθεί ο συμβιβασμός με την ολιγόνοια, τον γενοκτόνο σκοταδισμό.

Χρήστος Γιανναράς
ΚαθημερινήΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]