Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ζήτημα ασφάλειας τούρκων διπλωματών στην Ελλάδα εγείρει η Άγκυρα


Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει απτόητη να προκαλεί με τη γεώτρηση του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και με την άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου την ημέρα όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν τη λήψη μέτρων εναντίον της Άγκυρας, έρχεται στο προσκήνιο έγγραφο με το οποίο οι Τούρκοι θέτουν ζήτημα ασφάλειας για διπλωμάτες στηριζόμενοι σε μία λίστα «αγνώστων περιστατικών» που φέρεται να πραγματοποιήθηκαν από το 2016 έως και σήμερα.

Τη λίστα με τις 14 άγνωστες υποθέσεις που αφορούν ληστείες, διαρρήξεις, επιθέσεις και εμπρησμούς αυτοκινήτων και επικαλείται η τουρκική πλευρά φέρνει στο «φως» η εφημερίδα τα «ΝΕΑ» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα το οποίο υπογράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, λίγες ημέρες πριν, και συγκεκριμένα στις 11 Ιουνίου, στάλθηκε έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών και στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. όπου υπάρχει αναφορά σε αυτά τα 14 περιστατικά επιθέσεων σε τουρκικούς στόχους στην Ελλάδα – την τελευταία τριετία – όπως τα κατέθεσαν τούρκοι διπλωμάτες.Μπορεί οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας να δοκιμάζονται το τελευταίο διάστημα μετά το μπαράζ των προκλήσεων της γειτονικής χώρας, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε την Άγκυρα να εγείρει ουσιαστικά ζήτημα ασφάλειας των μελών τουρκικών διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Ελλάδα, επικαλούμενη μία σειρά περιστατικών που έγιναν την τελευταία τριετία.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», το απόρρητο έγγραφο έχει παραδοθεί και στο γραφείο του Πρωθυπουργού και ζητείται με επιτακτικό τρόπο η διαλεύκανση αυτών των επιθέσεων (σ.σ. μία περίπτωση αφορά και την ανεξέλεγκτη δράση του «Ρουβίκωνα»), ενώ ζητείται η λήψη μέτρων προστασίας των τούρκων διπλωματών αλλά κι όλων των εγκαταστάσεων της γειτονικής χώρας.

Τα «άγνωστα» περιστατικά

Το πρώτο περιστατικό της τουρκικής λίστας, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αφορά την κλοπή – στις 22 Ιανουαρίου 2016 – του αυτοκινήτου διοικητικού στελέχους του στρατιωτικού τμήματος της πρεσβείας στο Παλαιό Φάληρο. Ακολουθεί η κλοπή του οχήματος υψηλόβαθμου στελέχους της πρεσβείας, επίσης στο Παλαιό Φαληρο, στις 31 Οκτωβρίου 2016. Ακολουθεί στη λίστα η διάρρηξη διαμερίσματος – στις 28 Φεβρουαρίου 2017 – όπου διέμενε άλλο σημαντικό στέλεχος της πρεσβείας της Τουρκίας στον Νέο Κόσμο από το οποίο φέρεται να αφαιρέθηκε ένας χαρτοφύλακας που περιείχε εξωτερικό σκληρό δίσκο, κινητό τηλέφωνο αλλά και πλάκα χρυσού!

Επιπλέον καταγράφεται διάρρηξη διαμερίσματος τον Απρίλιο του 2017 ενός από τους συμβούλους της πρεσβείας στον Αλιμο με «λεία» έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, αφαίρεση κοσμημάτων κι άλλων «πολύτιμων αντικειμένων».

Ακολουθούν στη σχετική λίστα οι δύο διαδοχικές διαρρήξεις τον Μάρτιο και τον Δεκέμβριο του 2018 του οχήματος άλλου τούρκου διπλωμάτη στο Παλαιό Φάληρο όπου φέρεται να εκλάπησαν απόρρητα έγγραφα. Ακόμη στο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών περιλαμβάνεται η διάρρηξη διαμερίσματος – στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 στη Φιλοθέη – διπλωμάτη του τουρκικού προξενείου στον Πειραιά, με μικρή λεία και μια κλοπή – τον ίδιο μήνα του 2018 – πινακίδας αυτοκινήτου άλλου διπλωμάτη στο προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο.

Στην επίμαχη λίστα, έχει ενταχθεί και μια αναφερόμενη «είσοδος αγνώστων στην κατοικία σημαντικού τούρκου διπλωμάτη στη Ρόδο, στις αρχές του 2019», χωρίς να δίνονται όμως περισσότερες λεπτομέρειες . Ειδική επισήμανση υπάρχει από την τουρκική πλευρά για τον εμπρησμό οχήματος – στις 16 Φεβρουαρίου 2019 – του τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

Διαδηλωτές μπροστά από την πρεσβευτική κατοικία

Στη λίστα γίνεται επίσης μνεία για «διαμαρτυρία διαδηλωτών μπροστά από την πρεσβευτική κατοικία τον Μάρτιο του 2018 επί 30 λεπτα χωρίς να υπάρξει επέμβαση της Αστυνομίας»

Με έγγραφο λοιπόν που στάλθηκε από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προ ολίγων 24ωρων ζητείται από τις αστυνομικές υπηρεσίες «να προβούν στην εντατικοποίηση των μέτρων προστασίας προσώπων κι εγκαταστάσεων ενδιαφέροντος Τουρκίας . Τα μέτρα προστασίας πρεπει να λαμβάνονται με ιδιαίτερη ένταση και προσοχή» ενώ ζητείται από υπηρεσίες ασφαλείας αλλά και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία «να δημιουργήσουν δίκτυα πληροφοριών για απειλές ή άλλες έκνομες ενέργειες σε βάρος «στόχων» τουρκικού ενδιαφέροντος».

Τα Νέα


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]