Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στο μικροσκόπιο των επιτελείων οι κινήσεις του “Πορθητή”


Ετοιμότητα για άμεση απάντηση

Την ώρα που η Άγκυρα έχει δέσει τον «Πορθητή» στο λιμάνι της Αττάλειας και με εντολή να κρατά ζεστές τις μηχανές του, η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη ψυχραιμία και μετρά τις κινήσεις των γειτόνων καθώς όπως όλα δείχνουν οι Τούρκοι θα θελήσουν να προκαλέσουν και πάλι.

Το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων από εταιρίες κολοσσούς στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και οι συμφωνίες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για να ξεκινήσουν έρευνες στα νότια της Κρήτης και όχι μόνο, «πονάνε» ιδιαίτερα την Τουρκική ηγεσία η οποία βλέπει μέρα με τη μέρα την οικονομία της να κατρακυλά, εξηγεί ανώτατη στρατιωτική πηγή, και γι’ αυτό το λόγο σημειώνει, οι προσπάθειες των γειτόνων μας θα είναι στο να κάνουν απόλυτα αισθητή την παρουσία τους σ’ όλη αυτή την περιοχή.

Οι συσκέψεις σε ανώτατο επίπεδο δεν έχουν σταματήσει, το ίδιο και οι σχεδιασμοί αλλά και οι επιτηρήσεις οι οποίες συνδυάζονται με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής και αναλύσεις.

Ανάμεσα σ’ όλα, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι ίδιες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται για τις εξορύξεις και το πώς θ’ αντιδράσουν σε περίπτωση νέας τουρκικής παρενόχλησης πλωτού γεωτρύπανου διότι στην πρώτη προσπάθεια της Άγκυρας κατά του γεωτρύπανου SAIPEM της ENI φάνηκε πρόσφορο το έδαφος με αποτέλεσμα την υποχωρητικότητα και παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν από τον καπετάνιο του πλοίου.

Θα συμβεί το ίδιο με τις εταιρίες Αμερικανικών και Γαλλικών συμφερόντων; Κανείς δεν γνωρίζει, όμως το παρελθόν διδάσκει κι από εκεί έως σήμερα έχει φανεί ότι η Τουρκία ουδέποτε έκανε κίνηση κατά των δυο εταιριών με αποτέλεσμα να κρίνεται πως προσέχει τα νώτα της από τις υπερδυνάμεις. Όμως μόλις ξεκινήσουν νέες προσπάθειες ο εκνευρισμός θα αφήσει τη λογική να επικρατήσει;

Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές, μας εξηγούσαν ότι ταυτόχρονα έχει φανεί με κάθε τρόπο η πυγμή της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις συμφωνίες τις οποίες κάνει και τις προχωρά ένα βήμα παραπάνω, όπως για παράδειγμα η κοινή προσπάθεια των εταιριών ENI και Total η οποία μπήκε ως «back up» σε οικόπεδα τα οποία αρχικά είχαν συμφωνηθεί με την πρώτη εταιρεία. Οι όποιοι λεονταρισμοί τώρα από την Τουρκία θα επαναληφθούν με την Γαλλία να καραδοκεί;

Κίνηση ρουά- ματ έλεγαν στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα αυτό, αποτέλεσε η επέκταση αυτής της συμφωνίας καθώς κατά κάποιον τρόπο εγκλωβίζεται η Άγκυρα κλείνεται στον εαυτό της και δεν δυσκολεύεται να εξωτερικεύσει καν τον εκνευρισμό που της προκαλούν οι εξελίξεις.

Επιπλέον παρόμοιες κινήσεις έχουν γίνει ήδη και από την Ελληνική πλευρά με αποτέλεσμα όλες οι αναλύσεις στα επιτελεία της Άγκυρας να φτάνουν στον ίδιο παρανομαστή, δηλαδή την απομόνωσή της.

Η επιθετικότητα και οι προκλήσεις θα ενταθούν

Οι διεθνείς οικονομικοί δείκτες κατατάσσουν την Τουρκία στο πυρ το εξώτερον και μεσούσης της θερινής περιόδου, ο μόνος τρόπος να σηκώσει λίγο κεφάλι η γειτονική χώρα αποτελεί ο τουρισμός στα παράλια.

Η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρούσε απαραίτητη αυτή την τουριστική ανάκαμψη-έστω και παροδική- καθώς τα δυο – τρία τελευταία χρόνια τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία είχαν αποφύγει την επιλογή της Τουρκίας, σε αντίθεση με φέτος που φαίνεται πως έως στιγμής η κίνηση βρίσκεται σε καλά επίπεδα, πράγμα που δεν θα ήθελε κανείς στην Άγκυρα να κλονιστεί, άρα οι όποιες κινήσεις προσπαθήσει να κάνει η Τουρκία θα είναι προσεκτικές πάρα πολύ ή θα γίνουν αργότερα.

Οι Έλληνες επιτελείς ωστόσο συνεχίζουν να είναι με τα μάτια και τ’ αυτιά ανοιχτά και να κοιτάζουν προσεκτικά κάθε κίνηση που γίνεται στην γεωπολιτική και γεωστρατηγική σκακιέρα.
Το μόνο που έχει ζητηθεί είναι το επίπεδο της πληροφορίας να δουλεύει πυρετωδώς και τα πάντα να φιλτράρονται από τους ειδικούς.

Στο άμεσο μέλλον αναμένονται εξελίξεις που αφορούν τη χώρα μας και το θαλάσσιο περιβάλλον από το οποίο βρέχεται και θα είναι πολύ σημαντικές σημείωναν με νόημα ανώτατα στελέχη. Η Τουρκία αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και γι’ αυτό περιμένουμε να δούμε την δική της κίνηση η οποία φυσικά, αναπάντητη δεν θα μείνει σε καμία περίπτωση.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]