Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

To «φλερτ» της Άγκυρας με τους θεματοφύλακες της παγκοσμιοποίησης…


Του Βασίλη Κοψαχείλη

Θα πρέπει να τους το αναγνωρίσω! Οι άνθρωποι του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δεν αφήνουν καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη και δείχνουν αξιοζήλευτα αντανακλαστικά στις αντιδράσεις τους. Κάτι που δεν δηλώνει απλά ικανότητα, αλλά πολύ περισσότερο δηλώνει σχεδιασμό και ετοιμότητα!

Το φιάσκο στον Καναδά

Η Σύνοδος των G7 στον Καναδά, που κατέληξε σε φιάσκο, άφησε πληγές στη Δύση.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος πήγε στη Σύνοδο, όχι γιατί πίστευε ότι μπορεί να προκύψει κάποιο επιθυμητό για εκείνον αποτέλεσμα, αλλά πήγε για να ρίξει τη «βόμβα» του περί λανθασμένης αποπομπής της Ρωσία και να τους αναγκάσει να απολογηθούν, καθώς και για να δείξει τη συμπάθειά του προς τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό έναντι των υπολοίπων ηγετών, κυρίως όσων είναι ένθερμοι υποστηρικτές της ατζέντας της παγκοσμιοποίησης. Πήγε να δώσει μια παράσταση και να επισημοποιήσει το κλίμα ρήξης στο άλλοτε ενωμένο Ευρωατλαντικό μπλοκ.

Η ευκαιρία που είδε η Άγκυρα

Το γεγονός αυτό δεν μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτο από την Άγκυρα, που αν και συμφώνησε πρόσφατα με τις ΗΠΑ σε μια σειρά από ζητήματα, η πίεση που δέχεται το καθεστώς Ερντογάν από το Λευκό Οίκο είναι ασφυκτική και αναζητούν άλλους «συμμάχους» για αντιστάθμισμα.

Το αντιστάθμισμα αυτό δυνητικά θα μπορούσε να προέλθει μετά από κάποιο ελιγμό των Τούρκων απέναντι στους δυσαρεστημένους από τον πρόεδρο Τράμπ.

Την πρώτη κίνηση έκανε με τις δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ εναντίον της εθνοκεντρικής Αυστρίας – που βρίσκεται σε βαθιά διάσταση απόψεων και συμφερόντων με τη Γερμανία – με αφορμή την απόφαση του Αυστριακού πρωθυπουργού να περιστείλει θρησκευτικές ελευθερίες των Μουσουλμάνων της χώρας. Είπε ο Γιλντιρίμ, ότι η απόφαση του Αυστριακού πρωθυπουργού δυναμιτίζει τον διαθρησκευτικό διάλογο!

Τη σκυτάλη πήραν φιλικά προσκείμενοι στον Ερντογάν δημοσιογράφοι λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είναι τελικά το «πρόβλημα» και όχι ο υπόλοιπος κόσμος. Και το λένε σε μια συγκυρία που είναι φρέσκια ακόμη η απόσυρση της υπογραφής του Ντόναλντ Τράμπ από το κοινό ανακοινωθέν των G7 στον Καναδά!

Το μήνυμα της Άγκυρας προς τους δυσαρεστημένους…

Ουσιαστικά η Άγκυρα στέλνει ένα μήνυμα. Λέει προς τους δυσαρεστημένους από τον Τράμπ, ότι είναι διαθέσιμη να παίξει μαζί τους παιχνίδι εναντίον του Λευκού Οίκου. Φυσικά το όψιμο φλερτ του Ερντογάν με τον φιλελεύθερο κόσμο δεν εδράζεται σε κάποια αλλαγή του τρόπου σκέψης του προς το δημοκρατικότερο. Αντίθετα πρόκειται για απόλυτο ρεαλισμό στην αναζήτηση για εξισορρόπηση έναντι της πίεσης που δέχεται από τις ΗΠΑ.

Η ευκαιρία του φιλελεύθερου κόσμου

Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Ερντογάν είναι πολύ πιεσμένος. Όχι όμως και απελπισμένος, όπως θέλουν να τον παρουσιάζουν ορισμένοι…

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ερντογάν, ανοίγει τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας για τα μεγάλα φιλελεύθερα κράτη να κάνουν την κίνηση ματ που τους παρουσιάζεται. Να προβλέψουν, δηλαδή, τα όρια του Ερντογάν και να τον δεσμεύσουν σε τέτοιες υποχωρήσεις, δένοντάς τον παράλληλα στο δικό τους άρμα, ώστε να τον κινούν αυτοί και ότι ο Λευκός Οίκος ή το Κρεμλίνο στην παγκόσμια σκακιέρα!

Η ευκαιρία είναι μοναδική! Ας μην τη χάσουν…

* Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος
Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]