Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Reuters: Η Ελλάδα ανταλλάσσει την κόλαση για το αιώνιο καθαρτήριο


Η Ελλάδα ανταλλάσσει την κόλαση για το αιώνιο καθαρτήριο, σχολιάζει το Reuters με μια ποιητική αναφορά στον Δάντη, για την απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος.

Και είναι αρκετά ακριβής, αν σκεφτεί κανείς ότι οκτώ χρόνια μετά την πρώτη έκκληση για οικονομική βοήθεια, ναι μεν η Αθήνα θα αναζητήσει την τύχη της στις αγορές υποβοηθούμενη από πρόσθετα κονδύλια της Ευρωζώνης και κάποια μέτρα ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο το τίμημα που κυριολεκτικά θα πληρώνει περιλαμβάνει μια αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία για δεκαετίες κι ενώ θα παραμείνουν οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να χρωστάει το 180% του ΑΕΠ της, καθώς οι δανειστές ποτέ δεν της ενέκριναν κάποια διαγραφή του χρέους.

Η Ευρωζώνη προχώρησε σε επιμήκυνση των δανείων, ωστόσο η δυσκολία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να περιγράψει το χρέος ως βιώσιμο «χάλασε» τα σενάρια που της ομαλής εξόδου.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιβιώσει χωρίς περαιτέρω οικονομική βοήθεια για τουλάχιστον μια δεκαετία. Όμως, η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας και η απουσία ενός προστατευτικού μηχανισμού σημαίνει ότι τα κρατικά ομόλογα δεν θα είναι επιλέξιμα ως collateral για τα δάνεια της ΕΚΤ. Αυτό θα υποχρεώσει τις τράπεζες να βρουν άλλες, ακριβότερες πηγές χρηματοδότησης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το άλλο ερώτημα είναι εάν το ελληνικό χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς αθέτηση πληρωμών ή περαιτέρω ελαφρύνσεις.

Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας στο 20% είναι διπλάσιο από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, αναφέρει το Reuters και καταλήγει λέγοντας πως μπορεί να τελείωσε το πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά η χώρα σίγουρα δεν είναι ελεύθερη.


Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]