Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα “πληρωμένα πιστόλια” του Ερντογάν


Οι αποκαλύψεις για τη δράση του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας Michael Flynn στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Robert Mueller για ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές θα μπορούσε να πλήξει καίρια και τον αντιπαθέστατο – ως ανθέλληνα – πρώην υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Carl Bildt, ο οποίος διατηρεί ειδική σχέση με τον «σουλτάνο» Ερντογάν όπως άλλωστε και με τους κεμαλιστές, προ της έλευσης των ισλαμιστών. Ό,τι να ‘ναι, αρκεί να ‘ναι τουρκικό.

Όπως αναφέρει ο υπό δίωξη – και απειλή δολοφονίας πρόσφατα από «πρωτοπαλίκαρο του Ερντογάν – αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, «μου δημιουργούσε πάντα αμηχανία να βλέπω τον Bildt να ενεργεί ως απολογητής για έναν άνθρωπο που έχει φυλακίσει πάνω από 250 δημοσιογράφους, παγκόσμιο ρεκόρ με οποιοδήποτε μέτρο και φυλάκισε πάνω από 50.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δικαστών, δικηγόρων, δασκάλων, ιατρών και συνδικαλιστών, μόνο το τελευταίο έτος».

Για κάποιο λόγο, ο Bildt κέρδισε την εμπιστοσύνη του αυταρχικού ηγέτη της Τουρκίας Ευρώπης, ο οποίος μνημονεύει το όνομα του Σουηδού επιδιώκοντας τη νομιμοποίηση για ό, τι κάνει ενώ με όσους ηγέτες τον επικρίνουν για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους επιφυλάσσει «bullying».

Οι φήμες για τον Bildt στη Στοκχόλμη, εδώ και χρόνια, αναφέρει ο Μποζκούρτ, θέλουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), ένα think tank του οποίου ηγείται ο Bildt, μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται (βλ. χρηματοδοτείται, αν και για να μην έχει προβλήματα, αναφέρει «έστω και έμμεσα) από το τουρκικό καθεστώς του Ερντογάν.

Άλλοι «ψιθύριζαν» ότι ο Bildt μπορεί να έχει επενδύσεις, περιουσιακά στοιχεία και εταιρικά συμφέροντα στην Τουρκία (έχουμε γράψει κι εμείς για τη δράση του στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου…) αν και σε αυτό το θέμα αναφέρει ότι δεν έχουν υπάρξει αποδείξεις. Τον τρέχει το σύστημα Ερντογάν, καιρός είναι να εισπράξει καμιά μήνυση από τον αδίστακτο Σουηδό πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο και να τρέχει.

Τα ίδια όμως ακούγονται κάθε φορά που ο Σουηδός υπογράφει κάποιο άρθρο γνώμης «λιβανίζοντας» τον Εντογάν, όπως έκανε και με προηγούμενες ηγέτες της Τουρκίας. Η υπόθεση Flynn στις ΗΠΑ όμως και οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα της οικογένειας και του περιβάλλοντος του διεφθαρμένου Τούρκου ηγέτη, μπορεί να προκαλέσουν «πονοκέφαλο» στο EFCR του Bildt.

Την ημέρα του πραξικοπήματος ο Flynn μιλούσε στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ και αναφερόμενος την είδηση του πραξικοπήματος στην Τουρκία, τάχθηκε υπέρ, ενώ όταν τον χειροκρότησε το ακροατήριο, ανέφερε πως η εξέλιξη αξίζει χειροκρότημα…

Λίγο αργότερα έμπλεκε με τους Τούρκους επιχειρηματίες, φίλους του Ερντογάν και υπέγραφε συμβόλαιο 600.000 για να απαξιώσει στην αμερικανική κοινή γνώμη τον Gülen και στις 8 Νοεμβρίου έγραφε άρθρο εναντίον του σε ιστοχώρο του αμερικανικού Κογκρέσου και συζητούσε με Τούρκους υπουργούς ακόμα και την απαγωγή του Gülen και μεταφορά του στην Τουρκία, έναντι 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Τέτοια ηθική.

Κάπου εκεί μπήκε στο παιχνίδι και ο πολύς Bildt με το EFCR. Επιχειρηματίας που «λάδωσε» τον Flynn είναι μέλος του ECFR Council. Η πρώην γυναίκα του επιχειρηματία Asli Aydintasbas, δούλευε στο ECFR γράφοντας αστείες αναλύσεις για την Τουρκία, αντιμετωπίζοντας με καταφανή προκατάληψη τον Gülen.

Στα δικά του άρθρα, ο Bildt συνεχώς υποστήριζε ότι ο Gülen ήταν πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία, ενώ στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu δεν άφηνε κανένα περιθώριο να κρύβεται οτιδήποτε άλλο. Μάλλον ανέπτυξε «έκτη αίσθηση» ο Σουηδός, ανέφερε ο Μποζκούρτ.

Όλως τυχαίως στο συμβούλιο του ECFR βρίσκει κανείς και το «δεξί χέρι» του Ερντογάν, τον ισλαμιστή İbrahim Kalın, εκεί είναι και ο Ahmet Davutoğlu, υπεύθυνος για την πολιτική ενίσχυσης τζιχαντιστών στη Συρία για να ανατρέψουν τον Άσαντ και δικαιολογούσε μέχρι το ISIS. Σήμερα δεν ξέρουν τίποτα οι Τούρκοι για το έγκλημα και τους 300.000 νεκρούς του εμφυλίου.

Μπορεί να μην έχει επίσημο αξίωμα ο Bildt, στην Τουρκία όμως τον υποδέχονται ως αρχηγό κράτους. Στις 10 Οκτωβρίου 2013 ο Bildt, ως υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας πήγε στην Άγκυρα να δει τον Ερντογάν και στη συνέχεια έπρεπε να πάει στο Μπόντρουμ. Ο «σουλτάνος» επέμεινε να μεταβεί εκεί με το κυβερνητικό αεροσκάφος και όχι με πτήση της γραμμής, διατάζοντας τον Egemen Bağış, τότε υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να τον συνοδεύσει.

Ο εν λόγω προσπάθησε να το αποφύγει, διότι όπως προκύπτει από συνομιλία που είχε υποκλαπεί και ήρθε στη δημοσιότητα αργότερα, είχε κανονίσει με τον Zarrab να πάρει μισό εκατομμυριάκι για τη γνωστή υπόθεση που εκδικάζεται στις ΗΠΑ. Προσπάθησε να δικαιολογηθεί και να το αποφύγει, όμως ο Ερντογάν «του έχωσε γκάζια» και βάζοντας «την ουρά στα σκέλια» υπάκουσε και συνόδευσε τον Bildt στο Μπόντρουμ.

Το χρήμα το παρέλαβε η… Μαρία, η μολδαβικής καταγωγής οικιακή βοηθός του «καλικάντζαρου» (εμείς έχουμε βαφτίσει έτσι το Μπαγκίς, αφού αυτό μας έφερνε πάντα στο μυαλό όταν τον βλέπαμε) στο σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη, ήταν η τρίτη συνολικά παραλαβή, άρα σύνολο 1,5 εκατ. δολάρια. Όλη η συμμορία «στη σέντρα» και ο Σουηδός πρώην πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ πάντα μαζί.

Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]