Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μεγάλοι ηγέτες γράφουν ξανά την Ιστορία… στην Ανατολική Μεσόγειο


Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν από μερικά χρόνια τις τεράστιες αλλαγές που θα σηματοδοτούσε ο εντοπισμός κολοσσιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο! Αυτό που χρειαζόταν ήταν μια ηγεσία που να αντιληφθεί το αδιέξοδο των παραδοσιακών ανταγωνισμών που είχαν ως αντικείμενο την ύπαρξη ενός εξωτερικού εχθρού για να στηρίζει τα συνήθη δεσποτικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής και να στρίψει το «τιμόνι» της χώρας στην κατεύθυνση του ορθολογισμού, ανοίγοντας τεράστιες προοπτικές για τους εμπλεκόμενους λαούς.

Ο λόγος για τον Αιγύπτιο ηγέτη, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος υπέγραψε νομοθεσία σύστασης Εποπτικής Αρχής για το φυσικό αέριο, επιτρέποντας όμως παράλληλα την εισαγωγή αερίου από εταιρίες του ιδιωτικού τομέα. Συο θέμα αναφέρεται η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», συμπεραίνοντας ορθά, ότι η Αίγυπτος μπορεί πλέον να καταστεί μια μεγάλη αγορά για τις εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ, καθώς πλέον ο δρόμος είναι ανοικτός για μεγάλα συμβόλαια που θα αφορούν στα μεγάλα κοιτάσματα «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν».

Υπήρξαν συμφωνίες στο παρελθόν, οι οποίες όμως δεν προχώρησαν κυρίως για πολιτικούς λόγους, αν και πλέον θεωρείται ότι ο νέος αιγυπτιακός νόμος θα καταστήσει ευκολότερες τέτοιες συμφωνίες, για τις οποίες ήδη παρουσιάζεται μεγάλο ενδιαφέρον. Δε χρειάζεται καν να αναφέρουμε τι σημαίνει μακροπρόθεσμα και για την Ελλάδα που συνεργάζεται άψογα σε διμερές επίπεδο και με τις δυο χώρες – η Κύπρος ήδη επωφελείται καθώς λόγω απουσίας ιδεοληψιών και… ιδεοληπτικών, ενώ «άλλοι» τώρα ξεκινάνε.

Πλέον στην Αίγυπτο «θα πάρουν φωτιά» τα δύο τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου, το ένα ιδιοκτησίας της Royal Dutch Shell και το άλλο της Union Fenosa, αμφότερα κλειστά από το 2011 λόγω αναστολής των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG: Liquefied Natural Gas) , με τη χώρα του Νείλου να καθίσταται πλέον κέντρο-κόμβος περιφερειακός για την εμπορία LNG, ενώ πλούσια κοιτάσματα εξακολουθούν να ανακαλύπτονται.

Όποιος έχει μάτια και βλέπει, έχει την απάντηση για ποιον λόγο οι Ισραηλινοί δεν έχουν αντιδράσει «χαλώντας τον κόσμο», βλέποντας την εξοπλιστική φρενίτιδα των Αιγύπτιων, με απίστευτες ναυπηγήσεις, προμήθεια μαχητικών τέταρτης γενιάς και πόσα άλλα, τη στιγμή που κάτι άλλοι ανόητοι στη γειτονιά, κοιμούνται όρθιοι και περιμένουν από άλλους να τους λύσουν τα προβλήματα, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι αυτό κοστίζει και κοστίζει πολύ, σε διάφορους όρους και επίπεδα…

Επίσης, εθισμένοι να παριστάνουν τους εθνικούς ευεργέτες και τους «καλούς» έναντι των… επάρατων «κακών», αντί να κοιτάξουν πως θα διασφαλίσουν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, να βγει το χρήμα και να δούμε μετά πως θα το μοιράσουμε, έχουν αρχίσει ήδη να «γλύφουν» ξεδιάντροποι τους συνταξιούχους, υποσχόμενοι πάλι συντάξεις, αδιαφορώντας για τη νέα γενιά που θα πρέπει να διαχειριστεί την άθλια κατάσταση που θα αφήσουν πίσω τους, έχοντας υπονομεύσει χειρότερα από τους προηγούμενους το μέλλον των παιδιών όλων μας.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]