Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα κατευθύνεται το Barbaros


Σήκωσε άγκυρες το τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros από το τουρκικό λιμάνι Tasucu και έχει πάρει ήδη πορεία προς νότο, κατευθυνόμενο στην περιοχή του Κόλπου της Αμμόχωστου, όπως είχε προαναγγείλει η Τουρκία, με την παράνομη NAVTEX 410/17, που αποκάλυψε το Liberal.gr.

Παρά το γεγονός ότι η περιοχή την οποία έχει δεσμεύσει παράνομα η Τουρκία, δεν επικαλύπτει οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ για τα οποία έχουν εκδοθεί άδειες ερευνών, αφορά τμήμα της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου και είναι προφανής η πολιτική σκοπιμότητα της κίνησης αυτής, καθώς χθες τυπικά έγινε η πρώτη προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών Αναστασιάδη -Akinci.

Οι συνομιλίες άρχισαν υπό το βάρος των απειλών που έχει εκτοξεύσει η Άγκυρα και έχει υιοθετήσει ο Μ. Akinci, απαιτώντας εκβιαστικά την διακοπή όλων των δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ, μέχρι την λύση του Κυπριακού θέλοντας ουσιαστικά να αποτραπεί η πρώτη και σημαντική γεώτρηση της TOTAL που προγραμματίζεται για τον Ιούλιο.

Με την αποστολή του Barbaros στον κόλπο της Αμμόχωστου, σε περιοχές που είχε παράνομα δώσει άδειες ερευνών το ψευδοκράτος στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ, και με την απειλή συνέχισης των ερευνών και σε περιοχές της οριοθετημένης ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας νοτίως του νησιού, η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει «ισοδύναμο τετελεσμένο» και να διαπραγματευθεί, έτσι όπως έγινε και το 2014, την ταυτόχρονη διακοπή των δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ, με την αποχώρηση του Barbaros.

Το τουρκικό ερευνητικό και το καλοκαίρι του 2015 είχε κάνει έρευνες στην ίδια περιοχή, αλλά σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX θα συνοδεύεται μόνο από το βοηθητικό σκάφος M/V Bravo με σημαία Γιβραλτάρ και όχι από το έτερο βοηθητικό σκάφος υπό σημαία Νορβηγίας, που συνήθως το συνοδεύει στις σεισμογραφικές έρευνες.

Η Λευκωσία με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών προειδοποιεί ότι η πραγματοποίηση των ερευνών από το Barbaros συνιστά παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Οι προαναγγελθείσες σεισμικές έρευνες εντός της χωρικής θάλασσας, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, εάν υλοποιηθούν, θα αποτελέσουν παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιφυλάσσεται να ενεργήσει με τον τρόπο που κρίνει πρέποντα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει τις προαναφερθείσες σεισμικές έρευνες», αναφέρει η ανακοίνωση της Λευκωσίας.

Οι κυπριακές Αρχές εξέδωσαν και τη NAVTEX 153/17 με την οποία ενημερώνουν τους ναυτιλλομένους ότι το ερευνητικό σκάφος “Barbaros HAYREDIN PASA” και το βοηθητικό σκάφος "BRAVO SUPPORTER" πραγματοποιούν παράνομες και χωρίς άδεια δραστηριότητες στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι δραστηριότητες αυτές συνιστούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των διαδικασιών ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και συγχρόνως συνιστούν εγκληματικό αδίκημα, σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Κυπριακές Αρχές κηρύσσουν παράνομη και άκυρη την τουρκική NAVTEX 410/17 και δηλώνουν ότι η μόνη αρμόδια Αρχή, εγκεκριμένη από τον ΙΜΟ και τον ΙΗΟ στο πλαίσιο της Κυπριακής περιοχής ευθύνης (SAR) SRR, που συμπίπτει με το FIR Λευκωσίας και την ΑΟΖ είναι ο Σταθμός της Λάρνακας JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO.

Η Λευκωσία παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις του Barbaros, καθώς εκτιμάται ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει τις προκλήσεις, όσο πλησιάζει η στιγμή της ενεργοποίησης των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών που απέσπασαν τις άδειες για την εκμετάλλευση Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ και καθώς η TOTAL ετοιμάζεται για την πρώτη γεώτρηση στο Οικόπεδο 11.

Όμως ακόμη και με αυτού του είδους τις προκλήσεις, η διακοπή και η αναστολή του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να επιτευχθεί, παρά μόνον εάν σε πολιτικό επίπεδο, ο τουρκικός εκβιασμός αποδειχθεί αποδοτικός…

Ν.Μ.
Πηγή Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]