Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το γάλα βγάζει τις μάσκες

Μαζί με τα υπόλοιπα μνημονιακά άρθρα που καλείται να υπογράψει και πάλι το προτεκτοράτο είναι και αυτό για το γάλα, που ξυπνώντας κάποιες συνειδήσεις έχει δημιουργήσει πρόβλημα στη μνημονιακή κυβέρνηση.

Το πρόβλημα: Πως θα μπορέσει να αλωθεί η Ελληνική αγορά από γάλατα εισαγωγής αδιαφορώντας αν ο ανερχόμενος εγχώριος κλάδος της αγελαδοτροφίας εξαφανιστεί και μαζί με αυτόν ένας δυναμικός τομέας οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης του ΑΕΠ.
Ο τρόπος: Βάπτιση του γάλακτος υψηλής παστερίωσης σε φρέσκο γάλα έτσι ώστε να γίνει δυνατή η επέκταση των ημερών διατήρησης του δήθεν φρέσκου γάλακτος που θα δώσει την δυνατότητα για αθρόες εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας γάλακτος υψηλής παστερίωσης σε δήθεν φθηνότερες τιμές (τους πήρε ο πόνος για τον Έλληνα καταναλωτή).
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία (Π.Δ. 113/1999) «φρέσκο γάλα» είναι το γάλα που έχει υποστεί παστερίωση δηλαδή θερμική επεξεργασία στους 72°C για 15 δευτερόλεπτα. Το γάλα αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες τροφίμων είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, βιταμίνες Α, C, B2, Β6, Β12 κ.α. και πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, και αποτελεί άριστη τροφή. Όμως το φρέσκο γάλα έχει διάρκεια ζωής τρεις έως πέντε ημέρες στο ψυγείο, και επομένως δυσχεραίνεται η εισαγωγή του από το εξωτερικό.

Αντίθετα, γάλα υψηλής παστερίωσης είναι αυτό που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία στους +110οC έως +130οC και διατηρείται στο ψυγείο για 20-30 ημέρες. Βεβαίως, όσο πιο υψηλή είναι η θερμική επεξεργασία, τόσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που διατηρείται, αλλά και τόσο πτωχότερο γίνεται σε θρεπτικές ουσίες με την καταστροφή ευαίσθητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως Β6, Β12, C φολικό οξύ, τυροσίνη, κλπ. Έτσι, το γάλα υψηλής παστερίωσης ορθώς θεωρείται θρεπτικά υποδεέστερο, και η υφιστάμενη Ελληνική νομοθεσία απαγορεύει την αναγραφή λέξεων όπως «φρέσκο», «παστεριωμένο» κλπ στη συσκευασία του.

Προκειμένου λοιπόν να διευκολυνθούν οι εισαγωγές «φρέσκου γάλακτος» προσπαθούν οι Επίτροποι να βρουν νομικά τερτίπια ώστε να πλασαριστεί στους ιθαγενείς εισαγόμενο γάλα υψηλής παστερίωσης σαν φθηνό φρέσκο γάλα παρακάμπτοντας και αυτά τα πορίσματα της επιστήμης. Με σύνθημα το «φθηνότερο γάλα» προσποιούνται ότι νοιάζονται για τον καταναλωτή των μεγάλων αστικών κέντρων που υποφέρει από την παρούσα οικονομική κρίση (sic) και στο βωμό αυτό «αναγκάζονται να κτυπήσουν τα μικροσυμφέροντα μιας μικρής ομάδας παραγωγών». Αποδίδουν δε τις δικαιολογημένες αντιδράσεις ακόμα και κάποιων κυβερνητικών βουλευτών σε «μικροπολιτική» και την κάλυψη μικροσυμφερόντων στιγματίζοντας την τόλμη τους να διαχωριστούν από την κυβερνητική αγέλη. Αυτή η «μικρή ομάδα παραγωγών» λοιπόν απαρτίζεται από 4.000 αγελαδοτρόφους που παράγουν 630.000 τόνους φρέσκου γάλακτος. Όμως τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα σιτίζονται με κτηνοτροφές που μπορούν να παραχθούν σε 500.000 στρέμματα με καλλιέργειες κτηνοτροφικών φυτών (καλαμπόκι, μηδική, βίκος, κριθάρι, κλπ) και δίνουν εισόδημα σε άλλες 5.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις με 10.000 εργαζομένους.

Επίσης τα περί φθηνού εισαγόμενου γάλακτος είναι ψέματα. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι γάλα ημέρας μπορεί να πωλείται κάτω του 1 € όπως γίνεται ήδη σε πολλούς σταθμούς διανομής στη Λάρισα από το συνεταιρισμό ΘΕΣΓΑΛ. Αν το κράτος συμμαζέψει τους άθλιους μεσάζοντες, τότε η τιμή του εγχώριου φρέσκου γάλακτος δεν θα υπερβαίνει το 1,0-1,1 €/λίτρο. Σημειωτέον ότι η τιμή παραγωγού δεν υπερβαίνει τα 0,45 € ανά λίτρο φρέσκου γάλακτος. Εξ άλλου η δήθεν μείωση της τιμής που θα προκύψει λόγω ανταγωνισμού είναι αμφίβολη αφού και σήμερα το εισαγόμενο γάλα υψηλής παστερίωσης (20 ημερών) είναι ακριβότερο από το φρέσκο. Ακόμα και στις περιπτώσεις μικρότερης τιμής δε θα πρόκειται για πραγματικά φρέσκο γάλα υψηλής διατροφικής αξίας. Θα είναι εισαγόμενο γάλα σε σκόνη, παγοκολόνα, κλπ που θα έχει παραχθεί από δυστυχισμένα ζώα παραγεμισμένα με αντιβιοτικά και ορμόνες (turbo koe=τούρμπο αγελάδα) που μεγάλο μέρος του σιτηρεσίου τους θα περιλαμβάνει μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Και φυσικά δεν θα αναγράφεται πουθενά η χώρα προέλευσης, έτσι ώστε ο κάθε οικογενειάρχης να μπορεί να προμηθεύεται Ελληνικό φρέσκο γάλα.

Αλλά αποτελεί και μειοδοσία της κυβέρνησης η λελογισμένη επίθεση κατά της εγχώριας κτηνοτροφίας και των Ελληνικών επιχειρήσεων προκειμένου να μη ζημιώσουν οι γαλακτοπαραγωγοί αποικιοκράτες. Το εγχείρημα της ΘΕΣΓΑΛ τους έχει τρομάξει. Ο ανερχόμενος αυτός συνεταιρισμός απέδειξε ότι η σημερινή προστιθέμενη αξία του παραγόμενου στην Ελλάδα γάλακτος μπορεί να φθάσει στο άμεσο μέλλον τα 630 εκατ. € με άνω του 1,5 δις € συμμετοχή στο ΑΕΠ, ενώ στην περίπτωση μελλοντικής επάρκειας (που πρέπει να είναι το ευκταίο), τα ανωτέρω ποσά είναι τα διπλάσια, χωρίς τον υπολογισμό της διαφοράς του εμπορικού ισοζυγίου. Από την άλλη πλευρά, το επικαλούμενο φθηνότερο προϊόν (δεν το ονομάζω φρέσκο γάλα) έστω και κατά 0,20 €/λίτρο δε θα μείωνε τις δαπάνες των νοικοκυριών για αγορά γάλακτος παραπάνω από 200 εκατ. €. Ακόμα λοιπόν και στην υποτιθέμενη αυτή περίπτωση τα αμείλικτα μαθηματικά καταδεικνύουν την μειοδοτική πολιτική περαιτέρω συρρίκνωσης της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και της κατανάλωσης ποιοτικής τροφής για τον Έλληνα καταναλωτή. Το γάλα τους βγάζει τις μάσκες…

Νίκος Δαναλάτος
Καθηγητής Γεωργίας
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

 1. ΟΤΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ Η ΖΩΗ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ
  ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ (ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ -ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΛΠ)..
  ΟΤΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ ΚΑΘΕ ΙΧΝΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
  (ΓΙΑΤΡΟΙ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΛΠ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ)
  …ΤΩΡΑ
  ΕΠΙΑΣΕ Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΠΟΥΡΤΖΟΒΛΑΧΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ
  ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΠΟΥΤΡΖΟΒΛΑΧΟΙ “ΠΕΛΑΤΕΣ” ΤΟΥΣ ;
  Ή ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ
  ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΜΟΛΔΑΒΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΒΟΥΛΓΑΡΕΣ ΠΟΥΤΑΝΕΣ
  ΠΟΥ ΣΙΤΣΙΖΟΥΝ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ "ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ" ΚΑΙ
  ΠΑΚΕΤΩΝ ΝΤΕΛΟΡ;

  ΟΤΑΝ ΕΞΑΘΛΙΩΝΑΝ (ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ) ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ “ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ” ΤΟΥΣ;
  ΟΤΑΝ ΨΗΦΙΖΑΝ “ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ” ΣΤΑ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
  ΝΑ ΔΟΥΝ ΠΩΣ ΕΚΕΙ ΓΡΑΦΗΚΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ;

  ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΑ ΑΘΛΙΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ , ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ.
  ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ!
  Γ@Μ#Σ€ ΚΑΙ ΒΟΥΡΔΟΥΛΑ , ΑΛΥΠΗΤΑ !!!!!

  ΚΑΙ ΜΕ ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΜΕΡΚΕΛΟΝΑΖΙ ΚΩΛΟΒΛΑΧΟΙ….

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μερικοι άλλοι ,ίσως γραφικοι , αυτα τα λένε πάνω απο 20 χρόνια .
   Κανένας όμως δεν έδινε σημασία στον ΜΑΛΑΚΑ της παρέας .
   Η Ελλάδα καταστρέφεται συστηματικά τουλάχιστον απο το ´ 74 .
   Αλλα ακόμη και σήμερα οι πραγματικοί ΜΑΛΑΚΕΣ λένε οτι θα ψηφίσουν τους ίδιους και άλλοι τους συριζοχρυσαυγητες για ηγέτες στην μάχη των μαχών που δίδεται και οσονουπω σε γενικη επίθεση του εχθρου θέλουν αριστερό φασιστες αρχηγούς και υπαρχηγους .
   Καλη δύναμη σε όλους τους αφυπνισμενους .
   Οι κομματοπροβατοποιημενοι καλη ψυχη ....

   Διαγραφή
 2. ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΓΑΛΑ ΠΟΥ ΠΑΣΑΡΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
  ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΒΙΖΙΤΟΥΔΩΝ (ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΑΝΩΤΕΡΩ ΦΙΛΟΣ)
  ΗΤΑΝ ΑΓΝΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟ; ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΥΛΟ ΜΕ ΓΑΛΑ ΣΚΟΝΗ ΑΠΟ
  ...... ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΣ ΠΟΥΜΕ;
  ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
  ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΕΙ ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑ..
  ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΚΑΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΘΕΙΑ ΜΕ ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΣΕΚΑΡΙΣΜΕΝΗ
  ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟΒΡΑΣΕΙ ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΟΤΑΝ ΑΡΜΕΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟΥΜΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οι προθέσεις αλλά και η στρατηγική ξεπουλήματος, ήταν φαινόμενα έκδηλα, από το περασμένο καλοκαίρι... Απλά, δε θέλαμε να το πιστέψομε...Το φάγανε το γαϊδούρι του μπάρμπα-Γιάννη του Κανατά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το γάλα σε τιμή παραγωγού 0,5 ευρώ, το λάδι 2 ευρώ, το αλεύρι 0,6 ευρώ... ένας καφές 3 ευρώ, μια μεση διαδρομή με ταξί 10 ευρώ, τα μεσα ημερήσια κοινόχρηστα 8 ευρώ κλπ κλπ.
  Ο κόσμος του είναι και ο κόσμος του φαίνεσθαι, το κατά φύσει ζην και η εικονική πραγματικότητα, ο αισθητικός αυτοέλεγχος της ζωής μας, χωρίς να οφείλουμε σε κανέναν τίποτε και το μάτριξ με την αλλοτρίωση των πάντων.
  Είτε θα υπάρξει ένα κίνημα, τοπικό αλλά και παγκόσμιο, να... επιστρέψουμε 50 χρόνια πίσω σε ατομικές δραστηριότητες και καταναλωτικά πρότυπα, με την τεχνολογία να ασχολείται μόνο με πανανθρώπινα οράματα (ιδίως υγείας και άλλα κοινωφελή για την ανθρωπότητα), με σεβασμό και στα άλλα έμβια όντα, είτε τετέλεσται, το κουτί της Πανδώρας άνοιξε και ο μόνος τρόπος να ξανακλείσει είναι να γυρίσει σε αρκετά πράγματα ο χρόνος πίσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]