Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κυβέρνηση να πει επιτέλους “ως εδώ”


 
Παιχνίδι καθυστερήσεων… 

Είναι πλέον προφανές ό,τι παίζεται ένα επικίνδυνο «παιχνίδι καθυστερήσεων».
Η τρόϊκα θέλει να σπρώξει τα πράγματα όσο περισσότερο μπορεί. Για έναν βασικό λόγο, ανεξαρτήτως άλλων εξωγενών παραγόντων (αμερικανικές εκλογές, συνολική λύση που θα περιλαμβάνει Ισπανία και Κύπρο, επίλυση του ζητήματος βιωσιμότητας του χρέους κ.λ.π.), θεωρεί πως, αν η Ελληνική πλευρά κληθεί να αποφασίσει με την πλάτη στον τοίχο, δεν θα έχει καμιά  εναλλακτική, παρά να αποδεχτεί και τα σκληρότερα των μέτρων.
Γιατί όλοι αντιλαμβάνονται και η δική μας πλευρά το κατέστησε «εκ των ων ούκ άνευ», πως «χωρίς τη δόση, δεν αντέχουμε άλλο».
Βέβαια όλα αυτά έρχονται σε μια περίοδο που η μέν τρόϊκα κάνει δήθεν την αυτοκριτική της για τα λάθη που διέπραξε στην Ελλάδα, επικεντρώνοντας την πολιτική της μόνο στις μειώσεις μισθών, ενώ από την άλλη ακούμε έναν ορυμαγδό δηλώσεων στήριξης (ακόμα και ο «σκληρός» Σόϊμπλε απέκλεισε την έξοδο μας από το ευρώ).

Μετακύλιση ευθυνών…

Όλα, όμως, αυτά καταλήγουν σ΄  ένα κοινό παρονομαστή που λέγεται  «έκθεση της τρόϊκα».
Γιατί στο περιεχόμενό της προσβλέπουν όλοι για αποφάσεις!
Εδώ, λοιπόν, αρχίζουν τα …ωραία!
Επειδή, γνωρίζουν, ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, επιζητούν μια πολιτική κάλυψη!
Θέλουν να προηγηθεί, στη Σύνοδο Κορυφής, μια θετική δήλωση στήριξης, η οποία ενδεχομένως θα αποτελέσει ένα χρήσιμο άλλοθι.
Η τρόϊκα θα «κάνει τα στραβά μάτια» και θα παραδεχτεί ό,τι είχε τη λύση, αλλά πρυτάνευσε η πολιτική. Οπότε, μετακυλεί από πάνω της  μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί.
Το Eurogroup, μπορεί να δηλώσει την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα, αλλά θα τονίσει ότι έχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Και σ’ αυτό το «έχουν ακόμα πολλά να γίνουν», κρύβεται όλη η ουσία.
Ήδη Μέρκελ και Σόϊμπλε προετοιμάζουν το έδαφος για μια «πολιτική λύση».
Το ΔΝΤ, ίσως έχει την πιο ξεκάθαρη θέση επί του παρόντος δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη βιωσιμότητα του χρέους διότι χωρίς ένα νέο κούρεμα.

Η διεθνής αρθρογραφία…

Είναι ορατό ό,τι τα πράγματα αλλάζουν διεθνώς.
Όλο και περισσότερο τα διεθνή μέσα αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι αυτή η εμμονή με τη λιτότητα είναι αδιέξοδη.
Παραδέχονται, επίσης, ότι η πρόβλεψη της πορείας του  χρέους μας,(θέμα που υποτίθεται είχε αντιμετωπιστεί με το PSI) το προβάλει ως μη βιώσιμο.
Αρα, αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο ο,τι γίνεται φαίνεται να μην έχει αποτέλεσμα.
Πολλαπλασιάζονται, λοιπόν , οι φωνές για την ανάγκη ενός νέου κουρέματος.
Ενδεικτική είναι, επι του προκειμένου, η καταιγιστική αρθρογραφία των Financial Times.

Ορισμένοι είναι στον …κόσμο τους!

Ποιά είναι η θέση της Ελλάδος, σ’ αυτό το περιβάλλον;
Να αρχίσουμε από τα δυσάρεστα, μικροπολιτικά.
Μερικοί υπουργοί κάνουν πώς διαπραγματεύονται και επιχειρούν  να μεταθέσουν την ευθύνη των  αποφάσεων στους πολιτικούς αρχηγούς.
Κάποιοι άλλοι, αν και έχουν περάσει τόσοι μήνες, αναλώνονται σε ανέξοδες ρητορίες, χωρίς πρακτικά αποτελέσματα.
Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που έχουν πέσει στην παγίδα της λογιστικής αντιμετώπισης, ξεχνώντας πως πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι.
Φυσικά δεν λείπουν και μερικοί που ζούν στον κόσμο τους, απολαμβάνουν το «υπουργιλίκι» και μοιράζουν υπερωρίες στους συνεργάτες τους.

Το βάρος στον Πρωθυπουργό

Είναι προφανές ότι το βάρος της διαπραγμάτευσης θα το σηκώσει ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Βενιζέλος είναι εγκλωβισμένος στα λάθη του, χώρια που δεν αποτελεί πλέον αξιόπιστο συνομιλητή, όχι μόνο λόγων των τραγικών χειρισμών του στην υπόθεση με την περιβόητη πλέον «λίστα Λαγκάρντ», αλλά και γιατί αντιμετωπίζει μια γενικευμένη εσωκομματική αντιπολίτευση. Τα περιθώρια ελιγμών του είναι περιορισμένα. Αποτελεί βαρίδι για την κυβέρνηση γιατί ενδιαφέρεται πρωτίστως για την προσωπική πολιτική του επιβίωση. Αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε αποφάσεις  με εσωκομματικά κριτήρια.
Ο κ. Κουβέλης, από την άλλη, προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί. Και στη ΔΗΜΑΡ το εσωκομματικό τοπίο είναι εκρηκτικό. Αναμφίβολα αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο συνομιλητή του Πρωθυπουργού, αλλά δεν μπορεί να αναλάβει ή να του φορτωθεί φορτίο το οποίο δεν μπορεί να φέρει.

Επομένως;
Όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο εκ πρώτης όψεως, αυτή η εμμονή της τρόϊκα με τα εργασιακά, μπορεί και να εξυπηρετεί την Κυβέρνηση!

Τι θέλω να πώ;

Πρώτον, γιατί η Κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να χαράξει μια πραγματικά κόκκινη γραμμή και να πεί, επιτέλους, ένα «έως εδώ». Τέλος!
Η Ελλάδα δεν μπορεί να μεταβληθεί σε τριτοκοσμική μπανανία.

Δεύτερον, ίσως είναι η πρώτη φορά, από τότε που άρχισαν οι «διαπραγματεύσεις» με την τρόϊκα, που η Ελλάδα μπορεί να  θέσει έναν πραγματικά αδιαπραγμάτευτο στόχο. Γιατί μέχρι τώρα, όλοι οι …αδιαπραγμάτευτοι στόχοι, έπεφταν στον πρώτο εκβιασμό.
Μια τέτοια στρατηγική δεν θα ενισχύσει μόνο  τη συνοχή της κυβέρνησης και το εσωτερικό μέτωπο, αλλά θα στείλει και ένα ισχυρό μήνυμα ότι η κοινωνία έχει  προ πολλού υπερβεί τα όρια αντοχής της.

Aν η κυβέρνηση υποκύψει στις απαιτήσεις της τρόϊκα για τα εργασιακά τα πραγματικά οφέλη για την οικονομία θα είναι ελάχιστα. Αντιθέτως, η αγορά εργασίας θα απορρυθμιστεί πλήρως με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε μια «βαλκανοποίηση» μισθών. Αυτό θα έχει αρνητικές  επιπτώσεις στην ανεργία, τα ασφαλιστικά ταμεία, την πραγματική ζήτηση της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή.

 Θα έχει, επομένως, ενδιαφέρον να δούμε, στη Σύνοδο Κορυφής, αν η «επίθεση φιλίας» που δέχεται η Ελλάδα τις τελευταίες μέρες είναι ειλικρινής ή εξυπηρετεί σκοπιμότητες…

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Μα μόνο ως οικονομικά "ψυχοτροπικά" παρουσιάζονται, απο ΜΜΕ και πρόθυμους, γιά να μη λειτουργεί σωστά η ωχρά κηλίδα μας και να μη βλέπουμε τα πασιφανή.
    Τους Έλληνες τους θεωρούν πολίτες τριτοτέταρτης κατηγορίας (πριν 4 χρόνια που αγόραζαν όμως ήσαν καλοί και η ΕΕ ουδεν εγνώριζε!), τους διώκουν και φυλακίζουν για μερικά ευρώ όταν στο όργιο του παραεμπόριου με ξένους σκοντάφτουν τα πόδια τους.
    Τους υποχρεώνουν; 35% φόρο από το πρώτο ευρώ εισοδήματος (και μάλιστα βγαλμένου στο ανταγωνιστικό "πεζοδρόμιο") όταν είναι ευρωπαικός θεσμός οι offshore, τους επιβάλλουν ουρανοκατέβατα μεγαλοεμπορικά κέντρα (τελείως παράνομα πολεοδομικά)...λες και το αναπτυξιακό πρόβλημα της Ελλάδας είναι το περαιτέρω εισαγωγικό εμπόριο και ο τζόγος...μετά δε "θλίβονται" για το κλειστο μαγαζί που συντηρούσε τόσες οικογένειες.
    Το μεγαλοκεφάλαιο πλέον όχι στην κατασκευή προιόντων, αλλά και στην διάθεσή τους με άθλια κυνική διαφήμιση, στην αθλητική αναβολική εκμετάλλευση γιά εμπορικά κέρδη από την νεολαία, που δεν ασκείται αλλά βλέπει πουσαρισμένους τρώγοντας πίτσες και κάνοντας κοιλιές, στην άθλια τηλεκολοκύθωση που επένδυσαν τόσοι νέοι και νέες κλπ κλπ... αυτή είναι η σημερινή Ευρώπη του πάρτα όλα...γιά να μην πιάσουμε και τα άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η όλη κατάσταση που εμφανίζεται για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, θυμίζει το άνεκδοτο με τον Χότζα " όταν του παραπονέθηκε κάποιος ότι έχει μεγάλη οικογένεια και δεν χωρά στο σπίτι του, ο Χότζας τον υποχρέωσε να βάζει στο σπίτι του κάθε μέρα και ένα από τα ζώα του, όταν το πράγμα έφτασε στο μη παρέκει, ο Χότζας του είπε, να βγάζει κάθε μέρα και ένα ζώο από το σπίτι του, όταν μετά από ορισμένες ημέρες είχε βγάλει σχεδόν όλα τα ζώα, ο Χότζας τον ρώτησε πως αισθάνεται τώρα και ο δυστυχής μόνο που δεν τον φίλησε , τόσο ήταν ενθουσιασμένος"
    Έτσι μας πάνε οι Εθνοπροδότες με τους δολοφόνους τροικανούς......
    Αντιδράστε Συνέλληνες, να τους στείλουμε στον Καιάδα, τώρα όσο ακόμη μπορούμε, κάθε ημέρα που χάνεται είναι σημαντική.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχολιο του Νικου Χαρονυκτακη συντονιστη στο Ηρακλειο του Πατριωτικου Μετωπου.
    Γiατι ειναι προτημοτερη η πολιτικη ανυπακοη απο αλλα μεσα;
    Κατ αρχην ειναι πολυ δυσκολο για το ολοκληρωτικο καθεστως να την καταπολεμιση,γιατι ειναι μια ανυπακοη,δεν υπακουμε βρε αδελφε ! μπαινακις- βγαινακις!
    2) Αποδυναμωνει δραματικα το καθεστως απο την πηγη ενεργειας του που ειμαστε ολοι εμεις που του παρεχουμε τις υπηρεσιες μας,πχ δημοσιοι υπαλληλοι ,μεταφορες ,νοσοκομεια ενεργεια,ταχυδρομεια,συνταξεις εφοριες γραμματιακη υποστηριξη Δημων & Περιφερειων κλπ
    3) Μπορει η πολιτικη ανυπακοη να επικεντρωνεται σε ενα σημειο η σε πολλαπλα διασπαρτα,εδω θελει στρατηγειο,οχι οτι φανει του Λολοστεφανη.
    4) Οδηγει σε λαθη ,και εσφαλμενες ενεργειες το καθεστως των νεοταξητων
    Θα εκφραστει λοιπον αυτη η Πολιτικη Ανυπακοη δια μεσου του λαου ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΘΕΣΜΩΝ
    ΟΤΑΝ ΛΕΩ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΕΝΟΩ ΠΧ το Εργατικο Κεντρο ,Αγροτικοι συνεταιρισμοι Επιμελητηρια Δημοι, Περιφερειες
    Και για αυτο τον λογο πρεπει να ειμαστε σιγουροι οτι υπηρετουν τα συμφεροντα της κοινωνιας και οχι των νεοταξητωνοι συνδικαληστες οι Δημαρχοι οι Περιφερειαρχες
    Ολοι εχουν σταθει απεναντι στους αγανακτησμενους και εαν δειτε τα σωματεια των εργαζομενων διοικουντε απο μελη η πρωην μελη οπως δηλωνουν Μνημονιακων Νεοταξητικων κομματων
    Το Μεγαλο λαθος του παρελθοντος ειναι η χρησιμοποιηση μονο δυο μεθοδων που ειναι η διαδηλωση και η απεργια
    Υπαρχουν και αλλες δρασεις τις οποιες παραθετω
    Α διαμαρτηρια με πειθω (οι καθηγητες βγαζουν στις πλατειες τους μαθητες)
    Β Μη συνεργασια με το καθεστως (ΛΕΥΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ,ΑΠΟΨΕ ΒΑΡΙΕΜΑΙ ΠΑΡΑΛΥΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ)
    Γ Παρεμβασεις,διαμαρτηριες ,οπως τις ξεκινησε ο αδελφος μας Κολατος με κατσαρολες και ντουντουκες εξω απο την εργασια η τις κατοικιες αυτων που ειναι συνδηκαλιστες πχ και που εμαθα οτι απειλουν τους εργαζομενους
    Στο τελος μπορουμε να κανουμε ακομα και Παραλληλη Κυβερνηση !
    Για να γινουν ολα αυτα καθως και τα παρακατω που περιγραφω θα χρειασθουμε εξυπνους πολιτες που θα συνδραμουν με συντροφηκοτητα χωρις εσωστρεφεια
    Δεν χρειαζεται μυστηκοτητα σε ενα κινημα πολιτικης ανυπακοης παρα μονον οργανωμένες δραστηριότητες που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ηθηκου στους καταπιεσμένους πληθυσμούς και της κοινωνίας γενικα και να αποδυναμώσουν τη δικτατορία.
    Σημειώστε εδώ φιλοι μου το εξης τραγελαφικο.!
    Γιατί είναι ανοργανωτοι οι άνθρωποι που έχουν το όραμα να φέρουν την πολιτική ελευθερία στους ανθρώπους τους, και γιατι τόσο σπάνια εχουν προετοιμάσει ενα συνολικο στρατηγικό σχέδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου;
    Δυστυχώς, συχνά οι περισσότεροι άνθρωποι στις δημοκρατικές ομάδες της αντιπολίτευσης δεν καταλαβαίνουν την ανάγκη για στρατηγικό σχεδιασμό ή δεν έχουν συνηθίσει να συνεργαζοντε ή περιμενουν να εκπαιδετουν απο αλλους πιο αξιους
    Συμπερασμα : η λυση περιγραφεται πιο πανω .
    Το καθεστως γνωριζει πολυ καλλα τι λεω ,και για αυτον τον λογο εχει φροντισει εκ των προτερων να πιασει τα ποστα !
    Ακομα και τα ποστα οπου φιλτραρεται η πληροφορια
    Και ενοω τα ΜΜΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ,ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ αλλα και μπλογκς στο διαδυκτιο
    Η κατασταση που ζουμε καταπως φαινεται ειναι σχεδιασμενη εδω και δεκαετιες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]