Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η τρόικα μας δολοφονεί...


ΔΝΤ: Η ανατίμηση του ευρώ

ακυρώνει την εσωτερική υποτίμηση!


Η Ελλάδα από την προ κρίσης εποχή μέχρι σήμερα έχει χάσει το 15.8% του ΑΕΠ της, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά που έχουν παρατηρηθεί παγκοσμίως, και αναμένεται να χάσει κι άλλο, μιας και όλα τα προγνωστικά ακόμα και αυτών που επιβάλλουν τις συνταγές είναι ότι η ύφεση θα συνεχίζεται ες αεί.

Όσο περνάει δε ο καιρός, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται και τα δάνεια να μεγαλώνουν, τόσο αυξάνεται και το ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάται σε τόκους, στο 6.8% σήμερα, με την Ιταλία και Πορτογαλία να είναι στο 4%. Άρα κι εδώ κρατάμε τα πρωτεία.

Ας δούμε όμως αν ο σκοπός για τον οποίο συρρικνώνονται οι αποδοχές και οι δημόσιες δαπάνες, δηλαδή ο στόχος της εσωτερικής υποτίμησης, έχει κάποια τύχη να εκπληρωθεί.

Μετά από 4 χρόνια ύφεσης, λοιπόν και με τριπλασιασμό της ανεργίας, δεν έχει υπάρξει καμιά ουσιαστική πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση, δια report του ιδίου του ΔΝΤ. Η πραγματική ενεργός συναλλαγματική ισοτιμία ( real effective exchange rate, REER) ήταν ελαφρώς υψηλότερη το 2010, απ’ ότι ήταν το 2006 (!). Σύμφωνα δε με το δείκτη τιμών καταναλωτή, η REER ήταν κατά 6-7 μονάδες υψηλότερη απ’ ότι το 2006.

Με άλλα λόγια τέσσερα χρόνια ανελέητης ύφεσης και πίεσης στους μισθούς, όχι μόνο δεν έχουν προσφέρει τίποτε προς την κατεύθυνση ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας, αλλά την έχουν καταβαραθρώσει κι άλλο, σε σχέση με την προ κρίσης εποχή.

Το ΔΝΤ, στην πέμπτη κατά σειρά έκθεσή του (Δεκέμβριος του 2011), διαπιστώνει ότι η REER παρέμεινε η ίδια, παρά τη σχετική πτώση κατά 2.5% του μοναδιαίου κόστους εργασίας. Αλλά και αυτή η πτώση, εξαλείφθηκε από την ανατίμηση του ευρώ στις αρχές του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, μια ανατίμηση του ευρώ μπορεί εύκολα να μηδενίσει το όποιο αποτέλεσμα της εσωτερικής υποτίμησης, η οποία σημειωτέον συμβαίνει με αφόρητο ανθρώπινο κόστος.

Παρά το συμπέρασμα του ΔΝΤ ότι η εσωτερική υποτίμηση δεν δουλεύει, η Τρόικα συνεχίζει βαθύτερα προς την κατεύθυνση της δολοφονίας μας…

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Δεν έχουμε μόνο στους υψηλούς τόκους τα πρωτεία. Ας βγει ΕΝΑΣ από αυτά τα ρεμάλια και να μας εξηγήσει γιατί ποτέ κανένα κυβερνών κόμμα δεν έχει φορολογήσει το μεγάλο κεφάλαιο και τους ματσωμένους ελεύθερους επαγγελματίες σε αυτή τη χώρα, αλλά συνεχώς ρουφάνε από το μεδούλι του υπαλλήλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]