Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κόκκινος συναγερμός για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

  • Πυρετός στις Ένοπλες Δυνάμεις με επισκέψεις των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ σε κρίσιμες μονάδες, εν όψει των αεροναυτικών ασκήσεων των γειτόνων
Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατούν στους στρατιωτικούς κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τις κινήσεις της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα και τις απειλές που έχει εκτοξεύσει λόγω της έναρξης των ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανώτατος αξιωματικούς, οι οποίοι έχουν τεράστια εμπειρία στο πως κινείται η Τουρκία, η Άγκυρα επιχειρεί να στήσει σκηνικό έντασης κα κλίμα προβοκάτσιας στο Αιγαίο εν όψει του Οκτωβρίου.

Το στοιχείο που τους προβληματίζει ιδιαίτερα και γι αυτό έχουν ενημερώσει και τις ηγεσίες των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, είναι οι αεροναυτικές ασκήσεις που έχουν προγραμματίσει οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στους πεζοναύτες

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι εντάσσονται οι πρόσφατες επισκέψεις τόσο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ πτέραρχου Γιάννη Γιάγκου στον πεζοναύτες και στην 111 Πτέρυγα Μάχη στη Νέα Αγχίαλο, όσο και του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Φραγκούλη Φράγκου στην περιοχή ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ (Ρόδος), όπου ενημερώθηκαν για θέματα προσωπικού και επιχειρησιακά θέματα και έδωσαν κατευθύνσεις και οδηγίες στους διοικητές και στο προσωπικό των Μονάδων.

Τα στοιχεία αυτά, αλλά και άλλα που δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, συνηγορούν στο ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση «θερμού επεισοδίου» που τυχόν θα επιχειρηθεί να προκληθεί από την Τουρκία σε οποιοδήποτε σημείο του Ελλαδικού χώρου εν όψει της έναρξης ερευνών για φυσικό αέριο εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο τουρκικός Στόλος ανακοίνωσε ότι θα βγει για «γυμνάσια» στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιο-ανατολικής Μεσογείου.

Στο υπουργείο Άμυνας υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση και εξετάζουν όλα τα δεδομένα, καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. δεν αποκλείουν τυχόν αντίδραση της Τουρκίας ακόμη και με στρατιωτικά μέσα στις από κοινού έρευνες της Κύπρου και του Ισραήλ για ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των δύο χωρών.

Παρ’ όλα αυτά, τόσο η Ουάσινγκτον όσο και οι Βρυξέλλες, αλλά και η Μόσχα εμφανίζονται να μην είναι διατεθειμένες να αποδεχθούν τις τουρκικές αξιώσεις και να παρεμποδίσουν τις έρευνες που έχουν προγραμματισθεί να ξεκινήσεις στις αρχές Οκτωβρίου. Απεναντίας, τις ενθαρρύνουν. Ενδεικτικές του κλίματος είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, ότι «η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως χώρα που μπορεί να κινείται εκτός διεθνούς πλαισίου κανόνων και υποχρεώσεων. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του και η Ελλάδα τη δική της».
Πηγή: Εφημ. «Δημοκρατία»
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]