Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρωτοχρονιάτικο δώρο 100 δισ. € από την κυβέρνηση στις τράπεζες

 • Η κυβέρνηση των τραπεζών δίνει χρήματα στις τράπεζες για να σωθούν, αφού πρώτα τα πάρει με κάθε τρόπο από τους πολίτες που έχουν αρχίσει να πεινούν

Είναι γνωστό, πως εδώ και πάρα πολλούς μήνες, η διεθνής διατραπεζική αγορά βραχυπρόθεσμων πιστώσεων, είναι ως επί το πλείστον κλειστή για τις ελληνικές τράπεζες. Μοναδικές εξαιρέσεις είναι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, που και αυτές όμως καλύπτουν μικρό μόνο μέρος των αναγκών τους μέσω ανοιχτών γραμμών πίστωσης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούνται στη ζωή, αντλώντας ρευστότητα από την ΕΚΤ, με το σκανδαλώδες επιτόκιο του 1%. Αυτή τη στιγμή, τα βραχυπρόθεσμα και συνεχώς αναχρηματοδοτούμενα (δλδ ανανεούμενα) δάνεια που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, φτάνουν τα € 95 δις.

Το πρόβλημα για τους τραπεζίτες, ξεκινάει από το γεγονός, πως η χρηματοδότηση τους από την ΕΚΤ, γίνεται με την καταβολή ενεχύρων. Τα ενέχυρα αυτά είναι είτε κρατικά ομόλογα είτε εγγυημένες από το Δημόσιο τραπεζικές εκδόσεις. Στην κατηγορία των τραπεζικών εκδόσεων, συμπεριλαμβάνονται τα τραπεζικά ομολογιακά δάνεια και οι τιτλοποιήσεις δανείων.

Ήδη τα ενέχυρα αυτά, που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ, υφίστανται «κούρεμα» λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου. Υπολογίζεται, πως η ονομαστική αξία των ενεχύρων αυτών, φτάνει τα € 138 δις, δηλαδή μιλάμε για κούρεμα της τάξης του 30%.

Η επερχόμενη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου από τηMoody’s και τη Fitch, αλλά και η επερχόμενη αυστηροποίηση των κανόνων της ΕΚΤ από το πρώτο τρίμηνο του 2011, δημιουργεί μεγάλους πονοκεφάλους στα τραπεζικά επιτελεία, καθώς θα αυξήσει το ποσοστό του κουρέματος!

Ήδη λοιπόν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην άμεση αύξηση των εγγυήσεων που έχει δώσει το Ελληνικό Δημόσιο προς τις τράπεζες. Σήμερα οι εγγυήσεις αυτέςφτάνουν τα € 50 δις και αναλύονται ως εξής: α) € 15 δις μέσω του πακέτου των € 28 δις της ΝΔ, β) € 15 δις τα οποία αποδεσμεύτηκαν τον Ιούνιο και γ) € 20 δις (ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για € 25 δις), η κατανομή των οποίων, στις επιμέρους τράπεζες, αποφασίστηκε μόλις πρόσφατα από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείου Οικονομικών.

Εάν μάλιστα, συνυπολογιστούν τα υπόλοιπα € 13 δις του πακέτου των € 28 δις και τα € 10 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το συνολικό ύψος των κρατικών ενισχύσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, φτάνει σήμερα τα € 73 δις!

Δεν είναι ξεκάθαρο, ποιο θα είναι το ύψος του νέου πακέτου κρατικών εγγυήσεων, το οποίο η Κυβέρνηση θα αποφασίσει σε συνεννόηση προφανώς με την τρόικα. Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις θα φτάνει τα € 20 δις, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ύψος των τραπεζικών ενισχύσεων τουλάχιστον στα € 93 δις, με ανοιχτή την πιθανότητα να φτάσει ακόμα και τα € 100 δις!!!

Φυσικά αυτά τα πακέτα εγγυήσεων ουδόλως βοηθούν την χρηματοδότηση της λεγόμενης «πραγματικής» οικονομίας, και ας επικαλείται το Υπουργείο Οικονομικών, το λεγόμενο «σύμφωνο ρευστότητας», που έχει υπογράψει με τους τραπεζίτες. Το «σύμφωνο» αυτό, προβλέπει, υποτίθεται, την παροχή του προσφάτως καταβληθέντος πακέτου εγγυήσεων των € 20 δις, με αντιστάθμισμα την παροχή δανείων σε επιχειρήσεις και καταναλωτές και έχει ως στόχο την αύξηση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης στο 7% - 10% το 2011.

Από τη μεριά τους πάντως, οι τραπεζίτες προσανατολίζονται απλά στην αναχρηματοδότηση των «κόκκινων» δανείων τους! Δηλαδή την ανανέωση (με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση) των προβληματικών δανείων τους, και την εμφάνισή τους ως… καινούργιων! Συνεπώς όλοι κάνουν πλέον λόγο για οριακή αύξηση των χορηγήσεων της τάξης του 2% με 3% μέσα στο 2011.

Συμπερασματικά λοιπόν, τα συνεχή πακέτα ενισχύσεων των τραπεζών, δεν πετυχαίνουν τίποτα άλλο από μια τρύπα στο νερό. Με τα πακέτα αυτά, ούτε το χρηματοπιστωτικό σύστημα «ξορκίζει» τον κίνδυνο της κατάρρευσής του ούτε υποβοηθείται η ελληνική οικονομία. Μόνοι ωφελημένοι, είναι τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, τα οποία συνεχίζουν να λαμβάνουν τις παχυλές αμοιβές τους.

Ως μόνη βιώσιμη λύση αυτή τη στιγμή, λοιπόν προβάλει η άμεση εθνικοποίηση όλου του τραπεζικού συστήματος, και ο συνολικός επαναπροσανατολισμός των δραστηριοτήτων του στην κατεύθυνση της παραγωγικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της οικονομίας!

Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

 1. Το κάλεσμα για "άμεση εθνικοποίηση" του τραπεζικού συστήματος την ώρα που έθνος δεν υπάρχει πια λόγω ΕΕ, ΔΝΤ και μνημονίου είναι ύποπτο.

  Οι συνεχιζόμενοι δανεισμοί δεν φτάνουν καν στις Ελληνικές τράπεζες, πόσο μάλλον στους Έλληνες. Οι διεθνείς τραπεζίτες απλώς δανείζονται στο όνομα μας και αγοράζουν ότι έχει αξία, όπως δρόμοι, ΔΕΚΟ, αξιοθέατα κτλ.

  Η προπαγάνδα έχει αναχθεί σε επιστήμη με πολλά πλοκάμια, χρώματα και "εκφραστές".

  Σας ρίχνουν στάχτη στα μάτια. Όλοι αυτοί οι δήθεν επιστημονικο-οικονομικοί όροι είναι κρυφά όπλα κατά της νοημοσύνης και των ανακλαστικών σας.

  Τα διάφορα σενάρια για "όλες τις πιθανές λύσεις" είναι προγράμματα των τραπεζιτών που τα περνούν με το σταγονόμετρο και κατά τακτά χρονικά διαστήματα σε αδαείς, καλοθελητές και σε φερέφωνα βαφτισμένα "δημοσιογράφους" με στόχο, να προιδεάζουν τη γνώμη σας και να αποσπούν τη προσοχή σας από τη λεηλάτηση του μέλλοντος σας των παιδιών και των εγγονιών σας.

  Τη στιγμή που η Κίνα (http://world-nuclear.org/info/reactors.html) λειτουργεί 13 πυρινικούς σταθμούς ενέργειας, έχει 26 υπό κατασκευή, 37 σχεδιασμένους για κατασκευή, και 120 στο στάδιο της προ-έγκρισης, εμάς μας κάνουν πλύση εγκεφάλου για πράσινη ανάπτυξη και άλλα τέτοια μεγάλα ψέματα σαν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

  Άκουσε κανείς για κυρώσεις εναντίον της Κίνας;
  Τοσα πυρινικά εργοστάσια και ούτε μια τόση δα παράβαση;
  Οχι βέβαια, αφού η Κίνα είναι το κράτος μοντέλο για τους τραπεζίτες.
  Για μας ένα μόνο εχουν στο μυαλό τους.
  Το γρήγορο και ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]