Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί δεν αξιοποιούμε την διαμάχη Σλάβων και Αλβανών στα Σκόπια;


Το αλβανικό στοιχείο του κράτους των Σκοπίων έχει ισχυρούς λόγους να μην επιθυμεί την ονοματοδότηση του κράτους με την ονομασία Μακεδονία 

"Ζωηροί" Αλβανοί απείλησαν εχθές τον Γκρούεφσκι με… απώλεια του κεφαλιού του, αν συνεχίσει να θέτει εμπόδια στην καθιέρωση της αλβανικής ως άλλης επίσημης γλώσσας στα Σκόπια. Με τον τρόπο που ζουν οι Βαλκάνιοι, τέτοιες απειλές δεν είναι θεωρητικές.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις, που το "χαρτί" το οποίο δεν φαίνεται να έπαιξε η ελληνική διπλωματία, δραστηριοποιείται μόνο του. Και εννοώ φυσικά το αλβανικό στοιχείο του κράτους των Σκοπίων, το οποίο έχει ισχυρούς λόγους να μην επιθυμεί την ονοματοδότηση του κράτους με την ονομασία ή παράγωγο της "Μακεδονίας".

Πρώτιστο ενδιαφέρον για τους Αλβανούς των Σκοπίων είναι η ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, που καθυστερούν λόγω της εκκρεμότητας της ονομασίας. Ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του μεγαλυτέρου εκ των αλβανικών κομμάτων, είχε δηλώσει σε απαξιωτικό τόνο προ ετών, για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Σκοπίων, πως δεν τον ενδιαφέρει καθόλου, ακόμα κι αν η χώρα ονομαστεί "Ντίσνεϋλαντ".

Ο δεύτερος λόγος των τεταμένων σχέσεων Αλβανών και Σλάβων στα Σκόπια, είναι η αθέτηση της Συμφωνίας της Αχρίδας του 2001, από τον Γκρούεφσκι, που όξυνε τις σχέσεις τους. Ο νυν πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, επιχειρεί να συμφιλιωθεί με τους Αλβανούς, υποχωρώντας σε πολλά, αλλά είναι άγνωστο μέχρι ποίου σημείου θα φθάσουν οι αντιδράσεις των Σλάβων σ’ αυτές τις υποχωρήσεις.

Αλλά, και ο αρχηγός του ετέρου αλβανικού κόμματος (DPA) των Σκοπίων, Μεντούχ Θάτσι, είχε δηλώσει: «Η κυβέρνηση των Σκοπίων είναι εθνικιστική και ναζιστική», λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η σκοπιανή κυβέρνηση εις βάρος των Αλβανών. Αλλά, πιο σημαντική -που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα- ήταν η συνέχεια της δήλωσής του:

«Νομίζω ότι είναι η τελευταία φορά που θα πω ανοικτά ότι η θέση των Αλβανών είναι υπέρ της ελληνικής στάσης. Ο πόλεμος του Γκρούεφσκι και των Σλάβων να διατηρήσουν το όνομα "Μακεδονία", ως συνέχειας μιας αρχαίας κληρονομιάς καθώς και της εθνικής ταυτότητας, είναι πόλεμος αντιαλβανικός και ανθελληνικός. Ο εθνικισμός και ο ναζισμός αυτής της κυβέρνησης είναι στην πραγματικότητα ανθελληνικός και αντιαλβανικός».

Το επιχείρημα των Αλβανών των Σκοπίων στη σύγκρουσή τους με τους Σλάβους, είναι ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να ονομασθούν "Μακεδονία", διότι δεν θα προσδιορίζονται μ’ αυτόν τον τρόπο οι Αλβανοί. Στην πραγματικότητα όμως, ελάχιστα τους ενδιαφέρει η ονομασία του κράτους του, αφού το θεωρούν προσωρινό, το δε μέλημά τους είναι αν θα ενωθεί το Τέτοβο με το Κοσσυφοπέδιο (με το οποίο δεν έχουν καθοριστεί τα σύνορα) ή με την Αλβανία. Τη διάσπαση του κράτους την θεωρούν δεδομένη, με τον χρόνο που θα συμβεί αυτό να μη είναι πολύ μακρινός.

Υπάρχει ένας ακόμη λόγος, σχετικός όμως με τη Συμφωνία της Αχρίδας, που προέκυψε από την έκδοση των βιβλίων Ιστορίας των Σκοπίων, τα οποία προωθούν το ιδεολόγημα του "Μακεδονισμού", ενώ οι Αλβανοί δεν υποχωρούν στο αίτημά τους να αναγνωριστούν ως συνιδρυτική οντότητα του κράτους και αρνούνται κατηγορηματικά τις προθέσεις για την κατασκευή "μακεδονικής ταυτότητας".

Μάλιστα, πρώην πρεσβευτής της Αλβανίας στα Σκόπια πήρε μέρος κι αυτός στη διαμάχη, δηλώνοντας στην αλβανική εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε", ότι τα βιβλία Ιστορίας «διέπονται από νοσταλγία για τις βλακείες της τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας, δεν αποδέχονται τον πολυεθνοτικό χαρακτήρα του κράτους και προσβάλλουν τους Αλβανούς».

Τα υβριστικά συνθήματα αλλήλων είναι όμως συχνά και προ δύο ημερών ανεγράφησαν συνθήματα σε αλβανικό πολιτιστικό κέντρο των Σκοπίων, με το πλέον μετριοπαθές να είναι: "Καλός Αλβανός, είναι ο νεκρός Αλβανός".

Θέλω να ελπίζω, ότι τα ανωτέρω και πλήθος άλλων, βρίσκονται στην φαρέτρα του Ν. Κοτζιά.

Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Όνειρα βλέπεις άνθρωπε μου; Δεν διακρίνεις ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να υπογράψει συμφωνία για την παράδοση του ονόματος,με χέρια και με πόδια; Πώς αλλιώς θα είναι τα καλά παιδιά των ΗΠΑ, για να παραμείνουν στην εξουσία; Και οι ΗΠΑ πιέζουν πάντα τα καλά παιδιά, όχι τα προβληματικά. Ένα νεύμα να είχαν κάνει στα Σκόπια, "ξεχάστε το, δεν είστε Μακεδόνες", το θέμα θα είχε αμέσως λυθεί. Αλλά η ατζέντα είναι πολύ πονηρή και πάει πολύ πιο μακριά από την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Και αυτή την ατζέντα η Ελλάδα θα την βρει πολύ γρήγορα μπροστά της ως μέγιστο πρόβλημα.
    Και τότε πραγματικά θα κινδυνεύει ο Τσίπρας και η παρέα του από την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.
    Θέλετε να σώσετε τη Μακεδονία και την Ελλάδα από ακρωτηριασμό; Δείξτε άμεσα, μέσω των δημοσκοπήσεων, ότι τους βγάζετε εντελώς από τη Βουλή. "Θα τα κάνουν επάνω τους"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εἶναι, καί αὐτή, ἀκριβῶς ἡ διαμάχη πού πιέζει ὅλους καί μέσα σέ αὐτούς καί τόν Κοτζιᾶ νά λύσει τό πρόβλημα τῆς ὀνομασίας τοῦ κράτους τῶν Σκοπίων.
    Ἐφικτό σχέδιο χωρίς τόν ὅρο "Μακεδονία" δέν ἔχουν.
    Οἱ ἀντιδράσεις τοῦ ἀλβανικοῦ στοιχείου εἶναι διπλωματικῆς ὑφῆς γιά νά πετύχουν ἀπό πλευρᾶς τους μεγαλύτερη ἀναγνώριση καί δικαώματα μέσα στο κράτος τῶν Σκοπίων. Τό ἀλβανικό στοιχεῖο δέν θά δημιουργήσει ἐν τέλει πρόβλημα μιᾶς καί Ἀλβανία-Τουρκία εἶναι ὑπέρ τῆς λύσης πού θά δεχθεῖ ὁ Ζάεφ. Οἱ ἀπορίες τοῦ ἄρθρογράφου εἶναι εὔλογες γιά κάποιον πού δέν δέχεται τόν ὅρο "Μακεδονία" στήν ὀνομασία. Δυστυχῶς ἡ ἑλληνική πλευρά ὄχι μόνο τό δέχεται ἀλλά ἔδωσε τό δικαίωμα στούς γείτονες, δημόσια, νά εἶναι ἀπόγονοι τοῦ Μ. Ἀλεξάνδρου, νά τόν διεκδικοῦν πολιτισμικά καί μ΄ ἀπύθμενο θράσος καί προσβάλλοντας ὅλη τήν ἐπιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, προσπάθησαν καί προσπαθοῦν νά πείσουν καί ἐμᾶς μέ ὅποιο τρόπο εἴτε μ΄ ἀνιστόρητα τεχνάσματα εἴτε καθυβρίζοντάς μας εἴτε ἀπειλῶντας γι΄ ἀποσταθεροποίηση κ.ἄ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]