Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο αμερικανός πρέσβης ομολογεί: "Σημαντική η Ελλάδα στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης"


Τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας, αλλά και ειδικά της Αλεξανδρούπολης, στη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ευρώπη για την παροχή φθηνής και ασφαλούς ενέργειας, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, Geoffrey R. Pyatt, κατά τη σημερινή ομιλία του στο Oil & Gas Forum, που διοργανώνει στην Αλεξανδρούπολη το Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο.

Επικαλούμενος δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Mike Pence, ο ίδιος υποστήριξε ότι η ρωσική παρέμβαση στην περιοχή των Βαλκανίων είναι αυξημένη τα τελευταία χρόνια, δρώντας αποσταθεροποιητικά και υπονομεύοντας Δημοκρατίες όπως το Μαυροβούνιο, όπου ενορχηστρώθηκε παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία στη χώρα, με στόχο τη μη εισδοχή της στο ΝΑΤΟ (σ.σ. η οποία τελικά ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο). «Επηρεάζεται η κυριαρχία της Ρωσίας στην αγορά αερίου ως παρόχου σε μονοπωλιακό επίπεδο και έτσι αυτή προσπαθεί να επηρεάσει πολιτικούς στόχους» είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας και το παράδειγμα της Κριμαίας.

Αναγνώρισε ότι η Ρωσία πάντα θα καλύπτει πολύ μεγάλο ποσοστό της ευρωπαϊκής ζήτησης σε φυσικό αέριο, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής αγοράς και με τρόπο ισορροπημένο.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης έκανε λόγο για τεκτονική μεταβολή στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου, ενώ διαβεβαίωσε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι σε εταιρική συνεργασία με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες χώρες για να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια».

«Ανυπομονούμε να δούμε τον IGB να προχωρά»

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Pyatt στο έργο του Διαδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ) και στη «μεταμορφωτική του επίδραση» στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ προέθεσε ότι καθώς αυτό το κρίσιμο κομμάτι του Νότιου Διαδρόμου Αερίου προχωρά, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένα άλλο έργο-κλειδί για τη μεταφορά μη ρωσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές: τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (ΙGB). O κ. Pyatt επανέλαβε την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στο έργο και πρόσθεσε ότι σε αυτή την περίπτωση, η ουσία είναι ο χρόνος.

«Ανυπομονούμε να δούμε αυτό το έργο να προχωρά μετά από αρκετά χρόνια συζητήσεων και σχεδιασμού», είπε και προσέθεσε ότι τα ενεργειακά έργα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς επίσης και η επέκταση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας στον ελληνικό νότο, δημιουργούν τις απαραίτητες υποδομές για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών φυσικού αερίου και μειώνουν την επιρροή των προμηθευτών εκείνων, που χρησιμοποιούν την ενέργεια ώς εργαλείο πολιτικού εξαναγκασμού.

«Οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ την ενέργεια σαν εργαλείο πολιτικού εξαναγκασμού»

«Όπως ο Πρόεδρος Trump ξεκαθάρισε νωρίτερα φέτος στην Πολωνία, οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ την ενέργεια για να εξαναγκάσουν τα έθνη σας και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλους να το κάνουν», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης και προσέθεσε ότι η Ελλάδα έχει την προοπτική να είναι κρίσιμος εταίρος των ΗΠΑ στην προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού για όλη την Ευρώπη.

«Ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου [...] θα ληφθεί πάρα πολύ σοβαρά υπόψη [...] Και με την αμερικανική επένδυση, ο τομέας αυτός (ο ενεργειακός) στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν πολλές δυνατότητες [...] στην ανάπτυξη (της αξιοποίησης) των πηγών υδρογονοναθράκων», τόνισε.

Προσέθεσε ότι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. «Δεν έχει βεβαίως το μονοπώλιο του ήλιου στην Ευρώπη, αλλά πολύ μεγάλο τμήμα αυτού», είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η General Electric, έχουν εκφράσει την εμπιστοσύνη τους στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]