Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκτός ευρώ η Ελλάδα από σήμερα μετά από δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ!

Το Eurogroup ακυρώνει την χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα
"Υπεύθυνη η Ελλάδα που εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις"

Δεν ήταν μόνο οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη Τύπου, αλλά και η συνέχιση του Eurogroup χωρίς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, που έδειξαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη εκτός Ευρωζώνης, εκτός και εάν η Ελληνική Βουλή καταψηφίσει την πρόταση για δημοψήφισμα!!!

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Ντάισελμπλουμ, ήταν χαρακτηριστικές (ρωτήθηκε δύο φορές από ξένους δημοσιογράφους) και απόλυτα στοχευμένες: Μετά το βράδυ της Τρίτης, η Ελλάδα μένει μόνη. Και αυτό, ακόμη κι αν στη συνέχεια (την Κυριακή) ο ελληνικός λαός ψηφίσει «ναι» στο πρόγραμμα της Ευρώπης.

Έτσι, ξεκαθαρίζοντας από νωρίς τις προθέσεις τους οι δανειστές μέσω του Ντάισελμπλουμ, ήδη σχεδιάζουν πως θα αντιμετωπίσει η ευρωζώνη το πρόβλημα της ίδιας τους της απόφασης και, το μόνο βέβαιο, είναι απολύτως σίγουρο πως εκκίνησαν την διαδικασία μίας πολυσύνθετης απόπειρας διάσωσης του ευρώ, όχι τόσο σε οικονομικό όσο, κυρίως, σε πολιτικό επίπεδο.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει ο Ντάισελμπλουμ τις εντυπώσεις, όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί με το τεράστιο ελληνικό χρέος προς την Ευρώπη το οποίο προφανώς δεν μπορεί να αποπληρωθεί, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως υπεύθυνη για την αποπληρωμή του είναι η Ελλάδα, ενώ κατέστησε σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αξιόπιστη στην Ευρώπη…

Αν και οι δηλώσεις αυτές θεωρούνται πρώιμες και βάλουν την αξιοπιστία λειτουργίας του Eurogroup (η αποβολή του κ. Βαρουφάκη φέρεται να έγινε μετά από απόφαση του Ντάισελμπλουμ), οι επόμενες ημέρες αναμένονται ιδιαίτερα θερμές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη… και δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο εάν απελευθερωθούν δυνάμεις που θα ασκήσουν αφόρητη πίεση στους εργοδότες του Ντάισελμπλουμ…

Εμείς σημειώνουμε πως το Eurogroup είναι ένα άτυπο μη θεσμοθετημένο όργανο και ο Ντάισελμπλουμ προέβη σε ανακοινώσεις στον Τύπο παραβιάζοντας τον όρο της συναίνεσης του Eurogroup σε δηλώσεις μόνο μετά από ομόφωνη απόφαση…

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Ηταν αρνητική έκπληξη η απόφαση της Ελλάδας. Είχα πει ότι οι πόρτες ήταν ανοικτές να συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Αυτό συνέβη μέχρι χθες το βράδυ που ανακλήθηκαν οι Ελληνες αντιπρόσωποι και σταμάτησαν οι συζητήσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Γνωστοποίησε παράλληλα πως το Eurogroup θα πραγματοποιήσει σήμερα δεύτερη συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθούν οι συνέπειες για την Ελλάδα.

Αναζητούμε σταθερότητα για την ευρωζώνη, τόνισε, συμπληρώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να απορρίψει τις προτάσεις των πιστωτών, και το Eurogroup λυπάται γι’ αυτό.

Αυτές οι προτάσεις ήταν οι πιο ευέλικτες που θα μπορούσαν, με βάση την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, σημείωσε. Δόθηκε η δυνατότητα να υπάρξει αντιπρόταση από την ελληνική πλευρά.Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας πιστωτών δεν είχαν τελειώσει και ήταν άδικο να τις «σπάσει» η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει αν το δημοψήφισμα πει «ναι» απάντησε ότι ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε πως θα εφαρμοστεί άμεσα το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα διάσωσης θα λήξει το βράδυ της Τρίτης. Πολλοί υπουργοί σήμερα έθεσαν το ερώτημα το τι σημαίνει αν οι έλληνες πουν ‘ναι» στο δημοψήφισμα. Υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την αξιοπιστία, οι κυβερνήσεις πρέπει να πιστεύουν σ’ αυτό που κάνουν. Αν μια κυβέρνηση έχει μιλήσει τόσο αρνητικά για τη διάσωση, αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει καμία αξιοπιστία αν η απάντηση σε ένα δημοψήφισμα είναι «ναι», είπε.

Δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα επιβιώσει η ελληνική κυβέρνηση χωρίς χρηματοδότηση, τόνισε, επισημαίνοντας πως οποιοδήποτε πρόγραμμα θα πρέπει να περιέχει όρους οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας και εύκολα προγράμματα δεν υπάρχουν.

Η ελληνική βουλή θα πρέπει να καταλάβει ποιες επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι.

Τα ρίσκα τις επόμενες εβδομάδες δεν μπορούν να αποφευχθούν, η ελληνική βουλή πρέπει να το λάβει αυτό υπ’ όψιν όταν θα διενεργήσει το δημοψήφισμα.

Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει στη βάση ενός αξιόπιστου πακέτου, υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Η ευθύνη για την εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων δεν φεύγει με ένα δημοψήφισμα, συμπλήρωσε.

Αρνήθηκε να απαντήσει τι θα κάνει η ΕΚΤ και παρέπεμψε στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.

Η ανακοίνωση (χωρίς την Ελλάδα) του Eurogroup των 18

«Από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου του 2015 του Eurogroup για την παράταση του τρέχοντος διακανονισμού οικονομικής βοήθειας, έχουν λάβει χώρα έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για την επίτευξη επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Δεδομένου του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και το επείγον της κατάστασης, οι θεσμοί έχουν θέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση υπό όρους πολιτικής (policy conditionality), κάνοντας χρήση της ευελιξίας που παρέχεται στο πλαίσιο του τρέχοντος διακανονισμού.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη στήριξη του Eurogroup, αυτή η πρόταση έχει απορριφθεί από τις ελληνικές αρχές, που διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα μονομερώς το βράδυ της 29ης Ιουνίου. Το Eurogroup υπενθυμίζει τις σημαντικές οικονομικές μεταφορές και την στήριξη που δόθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το Eurogroup είναι ανοικτό μέχρι την τελευταία στιγμή για περαιτέρω στήριξη του ελληνικού λαού μέσω ενός συνεχιζόμενου προγράμματος που θα προσανατολίζεται στην ανάπτυξη.

Το Eurogroup σημειώνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προτείνει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου, μετά την λήξη της περιόδου του προγράμματος. Ο τρέχον διακανονισμός οικονομικής βοήθειας με την Ελλάδα θα λήξει στις 30 Ιουνίου του 2015, όπως και όλοι οι διακανονισμοί που σχετίζονται με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης των αντίστοιχων κερδών των SMP και ANFA.

Οι αρχές της ευρωζώνης παραμένουν έτοιμες να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης».

Η απάντηση του Μαξίμου στον Ντάισελμπλουμ

Ο κ. Ντάισελμπλουμ και το Eurogroup αποφάσισαν την Πέμπτη να δώσουν τελεσίγραφο στην Ελλάδα να αποδεχτεί την πρόταση των θεσμών. Σήμερα ξαφνικά ανακάλυψαν ότι η Ελλάδα διέκοψε τις διαπραγματεύσεις!

Όλη η διεθνής κοινή γνώμη γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρόταση, η οποία μάλιστα τη Δευτέρα στο ΕuroSummit θεωρήθηκε ως μια πολύ καλή βάση για συζήτηση.

Οι θεσμοί κατέθεσαν προτάσεις παράλογες που δεν θα γίνονταν αποδέκτες από καμία ελληνική κυβέρνηση. Τα τελεσίγραφα όταν κατατίθενται ενίοτε επιστρέφουν.

Ο ελληνικός λαός την επόμενη Κυριακή αποφασίζει για την αξιοπρέπεια του απερίσπαστος από στυγνούς εκβιασμούς.

Η πρόταση των θεσμών που τίθεται στο δημοψήφισμα

Tα μέτρα- φωτιά της 9σέλιδης πρότασης των θεσμών, που οδηγούν στη συνέχιση σκληρής λιτότητας των Ελλήνων και κρύβουν έναν έντονο παραλογισμό, επιτάχυναν τις εξελίξεις και οδήγησαν στο δημοψήφισμα.
Οι αξιώσεις - βόμβα των δανειστών που προέβλεπαν εξωφρενικές αλλαγές σε όλα τα καυτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης. αναλυτικά είναι οι εξής:
Συνταξιοδοτικό
Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, οι δανειστές καλούν την Ελλάδα να δεσμευθεί πως το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 67 χρόνια μέχρι το 2022.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η συμβιβαστική πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση προέβλεπε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι το 2025.
Στο μέτωπο του ΕΚΑΣ, οι δανειστές συνεχίζουν να αξιώνουν πως πρέπει να καταργηθεί το αργότερο μέχρι το 2017, ενώ η Ελλάδα έχει ζητήσει περίοδο χάριτος έως το 2020.
Η κατάργηση θα ξεκινήσει άμεσα με το 20% των δικαιούχων να χάνει τα προνόμια, μόλις περάσει η σχετική νομοθεσία.
ΦΠΑ
Η νέα πρόταση των δανειστών περιλαμβάνει αλλαγές σε ό,τι αφορά το θέμα του ΦΠΑ, με τους θεσμούς να αποδέχονται το καθεστώς θέσπισης τριών συντελεστών, όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.
Όμως οι δανειστές πιέζουν για μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, όχι μόνο της εστίασης αλλά και των ξενοδοχείων.
Αναλυτικά η νέα πρόταση των δανειστών για τον ΦΠΑ
- Στον υψηλό συντελεστή 23% υπάγονται εστιατόρια, ξενοδοχεία και εστίαση. Η υποχώρηση για την υπαγωγή των ξενοδοχείων στο 13%, έχει μεν αποφασιστεί από τους θεσμούς, αλλά δεν έχει καθαρογραφεί.
- Στον μεσαίο συντελεστή 13% εντάσσονται βασικά τρόφιμα, ενέργεια και νερό.
- Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% υπάγονται φαρμακευτικά είδη, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.
Στην προηγούμενη πρότασή τους οι δανειστές περιελάμβαναν στον συντελεστή 13% μόνο τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (φρέσκα).
Και στη νέα πρότασή τους οι δανειστές επιμένουν πως οι αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ θα πρέπει να οδηγήσουν σε ετήσια έσοδα 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ.
Κατά τους δανειστές, οι αλλαγές στον ΦΠΑ θα πρέπει να εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου 2015.
Επίσης προτείνουν την κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.
Επιπλέον φορολογικά μέτρα
Οι δανειστές επιμένουν να ζητούν:
- Είσπραξη εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ της τάξεως των 2,65 δις. τόσο το 2015 όσο και το 2016 ακόμα και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες.
- Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και της προκαταβολής φόρου στο 100%.
- Αύξηση της έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων.
- Εξάλειψη του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών.
- Αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος έως το Σεπτέμβριο του 2015 με απλοποίηση του συστήματος έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογία εισοδήματος.
- Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29%.
- Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%.
- Εφαρμογή της φορολόγησης με συντελεστή 30% στα έσοδα από τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια.
- Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ.
- Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
- Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
- Μείωση του ορίου των 1.500 ευρώ κάτω από το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις μισθών και συντάξεων.
- Αλλαγή της ρύθμισης των 100 δόσεων ώστε όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους να χάνουν τη ρύθμιση και προσαρμογή του επιτοκίου στα επίπεδα της αγοράς.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της πρότασης των δανειστών ξεχωρίζει η απαίτηση για αύξηση της φορολογίας των εφοπλιστών και η κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών.
Η αύξηση της φορολογίας στους εφοπλιστές είναι γνωστή ως tonnage tax.
Αποκρατικοποιήσεις
Οι δανειστές πιέζουν για την πώληση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων που είχε στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ στις 31 Δεκεμβρίου 2014.
Το εν λόγω σχέδιο πώλησης του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να λάβει και την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.
Οι δανειστές ζητούν επίσης να ολοκληρωθούν όλοι οι διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Εγνατία Οδό, ΟΛΠ και ΟΛΘ, καθώς και το Ελληνικό.
Στο ίδιο κείμενο των δανειστών αναφέρεται πως η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να ανακοινώσουν συγκεκριμένες ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στους διαγωνισμούς πώλησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ οι οποίες θα είναι πριν τις 15 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένες ημερομηνίες ζητούνται και για πώληση ΤΡΑΙΝΟΣΕ και εταιρείας τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ROSCO). Επιμένουν επίσης στη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ του ποσοστού (10% μαζί με το ΙΚΑ) που κατέχει το δημόσιο στον ΟΤΕ ώστε στη συνέχεια να πωληθεί.
Στην πρόταση των δανειστών παραμένει το αίτημα για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Μάλιστα επιμένουν να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]