Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θα παραιτήσουν τον Βαρουφάκη; Αποποίηση ευθυνών Τσίπρα!

Η άμεση αμφισβήτηση του Λαφαζάνη στον Τσίπρα, με το ερώτημα: «Ποιος αποφάσισε την τετράμηνη παράταση; Ο Βαρουφάκης ή εσύ;»

Γράφει ο Σπυρος Πριφτης

Θολό φαίνεται το τοπίο για την παραμονή του Γιάν(ν)η Βαρουφάκη στην θέση του Υπουργού Οικονομικών! Όχι ότι κάτι τέτοιο θα τον απασχολούσε και ιδιαίτερα τον Γ. Βαρουφάκη. Ο άνθρωπος το έχει δηλώσει ξεκάθαρα, ότι δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ! Και δεν τον δεσμεύει να υπηρετεί τους οποιουδήποτε αυστηρούς κομματικούς κανόνες - γραμμές! Προς τιμήν του ο Γ. Βαρουφάκης έχει δηλώσει ότι το μόνο που τον δεσμεύει, είναι το Εθνικό Συμφέρον της Χώρας μας!

Το χρονικό αμφισβήτησης Βαρουφάκη

Από το πρώτο κιόλας Γιούρογκρουπ, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών έμαθαν τι εστί από την καλή και από την ανάποδη Γ. Βαρουφάκης! Κρατώντας, αν και απομονωμένος, σθεναρή αντίσταση υπέρ των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προπαντός αυτό που έκανε έξαλλους τους Ευρωπαίους Υπουργούς, ήταν όταν ο Γ. Βαρουφάκης ξεστόμισε με χάλαρο ύφος την φράση: Η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα του Χρέους!
Η φράση αυτή (συγκεκριμένα η λέξη «κούρεμα») πάγωσε τους Ευρωπαίους, με τον Σόιμπλε να ξεστομίσει Was - Tι, NEIN - OXI!
Η συνέχεια είναι γνωστή. Απειλές εξόδου από το Ευρώ, και χρεοκοπία, ενώ ήταν έτοιμη και εισήγηση από το σύνολο των Υπουργών των Χωρών της ΕΕ προς τον Α. Τσίπρα, για αποπομπή και αντικατάσταση Βαρουφάκη!

Στο γυρισμό στην Αθήνα ο Γ. Βαρουφάκης ενημέρωσε ψύχραιμα τον πολύ ανήσυχο για τις εξελίξεις Α. Τσίπρα, που παρεμπιπτόντως δεχόταν αφόρητες πιέσεις κυρίως από τις ΗΠΑ(;) στο να κλείσει γρήγορα έναν αμοιβαίο συμβιβασμό!
Ο Γ. Βαρουφάκης είπε: Αλέξη, δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουν όσο η Γερμανική στάση είναι ανένδοτη.
Στο σημείο αυτό έσπασε εν μέρει η πλήρης εμπιστοσύνη που έχει ο Πρωθυπουργός στο πρόσωπο του Βαρουφάκη, διότι στο επόμενο έκτακτο Γιούρογκρουπ, έστειλε σαν επικεφαλής μάλιστα της Ελληνικής αποστολής, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, που όλως τυχαίως είναι και αυτός οικονομολόγος!

Η κίνηση αυτή του Πρωθυπουργού, ξεκάθαρα δείχνει ότι θέλει να δει και να ελέγξει τις διαπραγματευτικές κινήσεις Βαρουφάκη στο Γιούρογκρουπ, και να έχει μια εικόνα δια μέσω ενός υψηλόβαθμου κομματικού στελέχους, όπως είναι αυτό του Γ. Δραγασάκη!
Όμως δεν θα αργήσει να ακούσει την «λυπητερή» και δια στόματος Γ. Δραγασάκη!
Η είδηση αυτή πιέζει ψυχολογικά τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, που αποτυπώθηκε στην ομιλία του στην Βουλή με έντονη συγκίνηση!

Άρχισαν τα «όργανα» να παίζουν!

Πριν το τρίτο και καθοριστικό Γιούρογκρουπ, ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ηγέτες των χώρων της ΕΕ ώστε να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση... Η αλήθεια είναι ότι ο Γ. Βαρουφάκης ήθελε μια τελική σύγκρουση με τους εταίρους, γιατί ως γνωστόν η άποψή του για το χρέος είναι ότι δεν είναι βιώσιμο! Αλλά ο Α. Τσίπρας δέχτηκε ένα καθοριστικό τηλεφώνημα από τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού!
Ο Τ. Λιού είπε τα εξής: Κύριε Πρωθυπουργέ σας προτρέπω να πάρετε τηλέφωνο την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, εγω έχω ήδη επικοινωνήσει μαζί της, και έπειτα από πιέσεις μου, έχει υποχωρήσει σε μια αμοιβαία συμφωνία!
Ο Πρωθυπουργός στο άκουσμα αυτό δεν άργησε να έρθει σε επαφή με την Α. Μέρκελ.
Άξιο απορίας και μεγάλο ερώτημα είναι η συνεχής παρέμβαση τον ΗΠΑ σε μια Αριστερή Κυβέρνηση, και η προτροπή τους ώστε πάση θυσία να βρεθεί λύση!
Όλος αυτός ο φόβος τους προήλθε γιατί θέλουν το καλό της Ελλάδας, ή επειδή ανησυχούσαν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα δεχόταν τα 10 δισ. οικονομικής βοήθειας από την Ρωσία;
Αλήθεια, γιατί δεν τα δέχτηκαν;
Βάσει διαφόρων δημοσιευμάτων έγραψαν ότι δεν ήθελε το ενδεχόμενο αυτό ο Γ. Βαρουφάκης; Αυτό ελέγχεται κατά πόσο είναι αληθές...

Οι 180 μοίρες αλλαγής του Α. Τσίπρα!

Με τα περιθώρια να στενεύουν ο Α. Τσίπρας ζητά από τον Γ. Βαρουφάκη να εκπονήσει ένα αποκλειστικό δικό του σχέδιο συμβιβασμού με τους δανειστές μας, που όμως να περιέχει και κάποιες από τις Ελληνικές θέσεις. Σε αυτό το άκρως μικρό και πιεστικό περιθώριο, επήλθε και η συμφωνία παράταση τεσσάρων μηνών, του προγράμματος
της υποτιθεμένης διάσωσης της χώρας.
Δια στόματος Δραγασάκη είπε τα εξής: «Εξετάσαμε ακόμα και το σενάριο της τελικής σύγκρουσης, αλλά δεν το επιλέξαμε. Αποδεχτήκαμε την συμφωνία γιατί θεωρήσαμε ότι μας δίνει χρόνο αλλά και εργαλεία για να προχωρήσουμε. Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο» τόνισε.
Στην ουσία ο Α. Τσίπρας ήταν αυτός που αποφάσισε για την τετράμηνη παράταση του προγράμματος. Αλλά ήξερε τις δυσκολίες και αντιδράσεις που θα ξεσπάσουν όχι μόνο μέσα στο Κόμμα του , αλλά και στην Ελληνική κοινωνία!

Νίπτω τα χείρας μου!

Η συμφωνία της τετράμηνης παράτασης, στην ουσία φαίνεται ως έργο και δημιουργία Γ. Βαρουφάκη, με αποτέλεσμα ο Α. Τσίπας να «νίπτει τας χείρας του» και να αποποιείται τις όποιες ευθύνες και αντιδράσεις έχουν δημιουργηθεί!
Οι αντιδράσεις είναι σφοδρές κυρίως από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, την Κεντρική Επιτροπή, αλλά και από πρωτοκλασάτα στελέχη και βουλευτές!
Όλοι έχουν στοχοποιήσει τον Γ. Βαρουφάκη, και κυρίως οι οικονομολόγοι του Κόμματος όπως είναι ο Γιάννης Μηλιός!

Πολλοί θα περίμεναν μια έντονη και ακραία αντίδραση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αντιθέτως, σαν έμπειρος πολιτικός ο Π. Λαφαζάνης συναντήθηκε τετ-α-τετ και τα είπαν με τον Γ. Βαρουφάκη!
Είναι προφανές ότι ο Π. Λαφαζάνης δεν πείστηκε και τόσο από τα λεγόμενα Α. Τσίπρα! Και δήλωσε τα εξής:
«Πράγματι η συμφωνία με τους λεγόμενους εταίρους παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα αλλά σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μας εμποδίσουν να εφαρμόσουμε το ριζοσπαστικό πρόγραμμα μας.
Εμείς πάντα θα εκφράζουμε στις συλλογικές μας διαδικασίες ελεύθερα τις απόψεις μας. Και αυτό δεν είναι αδυναμία, όπως λένε οι αντίπαλοι μας αλλά μεγάλο πλεονέκτημα και δύναμη για τον ίδιο τον τόπο. Η σιωπή των αμνών δεν ταιριάζει στο ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι δημοκρατία.
Οι λεγόμενοι «θεσμοί» δεν μπορούν να καθορίσουν την πορεία της χώρας. Δεν θα ανεχθούμε ό,τι έκανε πριν από τις εκλογές επί χρόνια η τρόικα να το κάνουν μετεκλογικά οι περίφημοι 'θεσμοί'» υπογραμμίζει.

Ρίχνοντας ένα φαρμακερό βέλος προς τον Α. Τσίπρα ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι συμφωνία με τους πιστωτές δεν είναι απαραίτητο, αλλά ούτε υποχρεωτικό να εγκριθεί από τη Βουλή, και όλα αυτά σαν προειδοποίηση, ότι μια υποχρεωτική έγκριση της συμφωνία με τους πιστωτές, θα φέρει αναταράξεις στην κυβέρνηση, μέχρι και την αμφισβήτηση του Πρωθυπουργού!
Στην ουσία όμως, η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε τροπολογία μέσω της οποίας γνωστοποιούσε τις ενστάσεις της για τη συμφωνία και τη λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup, επιβεβαιώνοντας εμπράκτως την αντίθεσή της.
Η τροπολογία τέθηκε σε ψηφοφορία και καταψηφίστηκε. Συγκεκριμένα, 68 ψήφισαν υπέρ, 92 κατά και 5 «λευκά», ενώ απουσίαζαν 30 άτομα από τη διαδικασία.
Η κίνηση αυτή του Π. Λαφαζάνη αν και δεν πέρασε, για λίγες ψήφους, έστειλε ένα τρανταχτό μήνυμα αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, λέγοντάς του, ότι η πραγματική αντιπολίτευση θα είναι μέσα στο Κόμμα του!

Μαύρα σύννεφα για Βαρουφάκη!

Φαίνεται ότι η ευθύτητα του λόγου του Γ. Βαρουφάκη, και η υψηλή δημοτικότητά του, που έχει επισκιάσει μέχρι και τον Πρωθυπουργό, μαζί με αρκετούς Υπουργούς, έχουν προκαλέσει αρκετή γκρίνια με σημάδια αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του Γ. Βαρουφάκη. Μάλιστα κάποιες ιστοσελίδες αναφέρουν ότι ο Γ. Βαρουφάκης φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται την κατάσταση και την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει. Γι αυτό, πολιτικοί παρατηρητές, εκτιμούν ότι δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις που έχει κάνει κρατώντας αποστάσεις λέγοντας ότι «δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι όσο περνά ο καιρός τόσο έρχεται και πιο κοντά η ηρωική έξοδος που ετοιμάζει ο Γ. Βαρουφάκης!

Μάλλον δεν έχουν καταλάβει ότι ένας επιτυχημένος οικονομολόγος, με διεθνή καριέρα, δεν έχει ανάγκη μια ηρωική έξοδο! Για τον απλό λόγο, ότι ποτέ δεν εξαρτιόνταν από την πολιτική! Ηρωική έξοδο αποζητούν μόνο οι Κομματάρχες και οι επαγγελματίες πολιτικοί, που προσπαθούν να βρουν τρόπους να γαντζωθούν στην εξουσία με κάθε τρόπο και κόστος!

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ!

Στο άρθρο μου με τίτλο: «Το Μνημόνιο 3 θα είναι το Άδοξο Τέλος του ΣΥΡΙΖΑ! Βράζει η Ελληνική Κοινωνία!», εξηγώ τα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας και την πολιτική γέφυρα που χρειάζεται να εφαρμόσει Ο ΣΥΡΙΖΑ!
Σε κάθε περίπτωση μεγάλη ευθύνη φέρει ο Α. Τσίπρας με την ιστορική του υποχώρηση στις προεκλογικές του δεσμεύσεις και με ήδη τις πρώτες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις να έχουν ξεκινήσει στην Αθήνα!
Όμως στα πολιτικά παιχνίδια υπάρχουν και οι στρατηγικές που ξέρουν πολύ καλά πως να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, να ρίξουν τις ευθύνες αλλού, να απομυθοποιήσουν πρόσωπα με σκοπό την έξοδό τους (του Γ. Βαρουφάκη).
Έλα όμως ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο!
Τις ίδιες τις συνιστώσες τους!

Επικοινωνία με τον συντάκτη
email: sp.barber@hotmail.gr



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]