Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

H προσπάθεια του Ερντογάν να γίνει προστάτης του Μουσουλμανικού κόσμου

Γράφει ο Χρήστος Λουτράδης

Ένα από τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα του δημοσίου λόγου της εποχής μας είναι ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός λανθάνοντος πολέμου των πολιτισμών και των θρησκειών, ανάμεσα στο δυτικό τρόπο κοσμοθεώρησης και στον Μουσουλμανικό. Η άνοδος της ισλαμικής τρομοκρατίας σε συνδυασμό με τις αλλαγές που συντελούνται σε σημαντικές χώρες του Μουσουλμανισμού , όπως η Τουρκία μέσω της εγκαθίδρυσης ενός κοσμικού μοντέλου ισλαμικής διακυβέρνησης φέρνουν στην επιφάνεια χρόνιες αντιπαραθέσεις και στερεότυπα.

Ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δύο μοντέλα αποτελεί και η επίθεση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στον Αμερικανό Πρόεδρο , Μπαράκ Ομπάμα. Αφορμή αποτέλεσε η εν ψυχρώ δολοφονία τριών μουσουλμάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στην Βόρεια Καρολίνα από έναν ένοπλο λευκό άνδρα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στεκόμενος δίπλα στον Μεξικανό ομόλογο του, κατακεραύνωσε τον Ομπάμα για την σιωπή του για ένα έγκλημα που έχει καθαρά χαρακτηριστικά ρατσιστικού μίσους σύμφωνα με τον Ερντογάν.

«Αν μένεις σιωπηλός απέναντι σε τέτοιου είδους εγκλήματα , και δεν κάνεις ούτε καν μια δήλωση , τότε και ο υπόλοιπος κόσμος θα σιωπήσει απέναντι σου» , δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος θέλοντας να δώσει στο έγκλημα χαρακτηριστικά ρατσιστικού μίσους κάνοντας έμμεση αναφορά και στην στάση του υπόλοιπου κόσμου , και δη του Μουσουλμανίκου, στην ισλαμική τρομοκρατία που βρίσκεται σε άνοδο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της «ισλαμοφοβίας» στις δυτικές κοινωνίες που αποτελεί κατά την απόψη του ίδιου το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Μουσουλμάνοι των δυτικών κοινωνιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι θα περιμένουν τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας προτού προβούν σε δηλώσεις γύρω από το συμβάν. Ένα τραγικό και αποτρόπαιο συμβάν που ακόμη δεν έχει εξιχνιασθεί πλήρως. Αρχικές πληροφορίες από αστυνομικές πηγές τόνιζαν σε Αμερικάνικα Δίκτυα ότι όλα ξεκίνησαν από έναν τσακωμό για μια θέση στάθμευσης που βγήκε εκτός ελέγχου και είχε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα. Οι αστυνομικές αρχές της περιοχής ακόμη προσπαθούν να διαλευκάνουν αν ήταν ένα έγκλημα μίσους.

Αυτό που μένει όμως σε επίπεδο διεθνών σχέσεων είναι η εμφανής και απροκάλυπτη προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί σε διεθνή εκφραστή και προστάτη του Μουσουλμανικού κόσμου ανά το κόσμο. Μια προσπάθεια που μπορεί να θέσει αμείλικτα ερωτήματα ηθικής φύσεως στην Τούρκικη ηγεσία. Τι στηρίζω , για ποιο λόγο και κυρίως μέχρι που φτάνω για να το στηρίξω.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]