Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αντι-τζιχαντιστική ομάδα στην ΕΛ.ΑΣ.

Αποτελείται από στελέχη ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατικής και Κρατικής Ασφάλειας
Τι λένε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και η Europol

Του Στέλιου Βραδέλη

Ειδική ομάδα που θα έχει στόχο την αποκάλυψη τυχόν θυλάκων τζιχαντιστών στην Ελλάδα, αλλά και ατόμων που είναι έτοιμα να προσφέρουν κάλυψη σε τζιχαντιστές, που επιστρέφουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ενεργοποίησε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Η Ελληνική κυβέρνηση, ύστερα από τις πληροφορίες που δόθηκαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αλλά και από τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάλυση των πληροφοριών του μυστικού προγράμματος Traveler της Europol, αποφάσισε να ενεργοποιήσει μία ειδική ομάδα που αποτελείται από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής, της Κρατικής Ασφάλειας αλλά και της ΕΥΠ, οι οποίοι έχουν πλέον στόχο να δημιουργήσουν μία «ασπίδα» προστασίας, προτρέποντας την επιστροφή τζιχαντιστών μέσω της ελληνικής επικράτειας και εντοπίζοντας τυχόν ομάδες φονταμενταλιστών που πιθανόν να βρίσκονται εδώ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των αμερικανικών αρχών, εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί το ενδεχόμενο μίας τρομοκρατικής επίθεσης, καθώς επιστρέφουν από τη Συρία και το Ιράκ Ευρωπαίοι που υπήρξαν μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Όπως σημειώνεται σε οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τις επιθέσεις σε θέσεις των τζιχαντιστών, η οργάνωση κάλεσε τους οπαδούς της να επιτεθούν εναντίον πολιτών ξένων χωρών, όπου και αν βρίσκονται. Κάτι, που, σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, σημαίνει πως οι τζιχαντιστές έχουν απασφαλίσει και επιζητούν εντυπωσιακά χτυπήματα κυρίως σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Γιατί είναι στόχος η χώρα μας

Ειδικά η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών που έχουν συγκεντρώσει τα «πυρά» των τζιχαντιστών τόσο για τη συμμετοχή της στη συμμαχία των δυτικών χωρών που είναι ενάντιοι στη δημιουργία του «Ισλαμικού Κράτους», όσο και για θέματα δικαιωμάτων των μουσουλμάνων (τα οποία θέτει μονομερώς η Τουρκία…).

Σε ρεπορτάζ που έχουν προβληθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε μουσουλμανικές χώρες η Ελλάδα παρουσιάζεται ως μία χώρα που δεν σέβεται τα δικαιώματα των μουσουλμάνων, η αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί για να συγκαλύψει επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων, ενώ δεν επιτρέπεται η λειτουργία επίσημου θρησκευτικού χώρου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών αλλά και των ευρωπαϊκών αρχών, στο πλευρό των τζιχαντιστών πολεμούν 15.000 άτομα από 80 χώρες, ενώ οι Ευρωπαίοι υπήκοοι που έχουν περάσει στις τάξεις των τζιχαντιστών υπολογίζεται πως ξεπερνούν τους 3.000. Οι μισοί από αυτούς, σύμφωνα πάντα με τις αμερικανικές αναφορές, έχουν περάσει μέσω Ελλάδας στην Τουρκία και από εκεί σε Ιράκ και Συρία.

Europol: Να είστε σε ετοιμότητα

Η Ελλάδα όμως θα χρησιμοποιηθεί ως χώρα διέλευσης για αρκετούς από τους τζιχαντιστές που θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν στην Ευρώπη, εκτιμούν οι επιτελείς της Europol και για τον λόγο αυτό άτυπα έχουν ζητήσει από τις Ελληνικές Αρχές το μέγιστο βαθμό ετοιμότητας στις πύλες εισόδου της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό έχουν δοθεί στην Ελληνική Αστυνομία μέσω του προγράμματος Traveler προσωπικά στοιχεία εκατοντάδων Ευρωπαίων πολιτών που έχουν τώρα επανδρώσει τον στρατό των τζιχαντιστών, ώστε να μπορούν να εντοπιστούν από τις Ελληνικές Αρχές. Οι Βρετανοί έχουν δώσει κάθε διαθέσιμο υλικό που αφορά την ταυτότητα πολιτών τους που πολεμούν τώρα σε Συρία και Ιράκ με τη σημαία του ISIS, ενώ παρόμοια στοιχεία έχουν δώσει Γερμανοί, Αυστριακοί και Γάλλοι.

Ο τρόπος οργάνωσης και τα χαρακτηριστικά των φανατικών

ΟΙ ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη εντοπίσει θύλακες ακραίων ισλαμιστών, όπως για παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία, έχουν δώσει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο οργάνωσης και τα χαρακτηριστικά των τζιχαντιστών που βρίσκονται στην Ευρώπη.
Συνήθως κινούνται σε ομάδες των δύο ή τεσσάρων ατόμων, οι περισσότεροι ηλικίας περίπου 40 χρόνων, με τους σαλαφιστές – ακραίους ισλαμιστές να έχουν χαρακτηριστικό σημάδι στο μέτωπο από τις επαναλαμβανόμενες προσευχές.
Οι πληροφορίες αυτές έχουν δοθεί και στους Έλληνες αστυνομικούς που ασχολούνται με τον εντοπισμό των τζιχαντιστών.

Μία από τις σημαντικές αποστολές της ειδικής ομάδας της ΕΛ.ΑΣ. είναι ο εντοπισμός των ατόμων που συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την 31η Αυγούστου 2012 στην πλατεία Κλαυθμώνος, με πρωτοβουλία του συλλόγου «Κοινότητα της Συριακής Άνοιξης» και τα οποία εμφανίζονται σε φωτογραφίες να έχουν τις μαύρες σημαίες που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές.
Οι αμερικανοί επίσης έχουν ζητήσει ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και της βάσης της Σούδας ύστερα από την αποκάλυψη πως θα χρησιμοποιηθεί ως βάση ανεφοδιασμού στις στρατιωτικές επεμβάσεις εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ σε κλοιό ασφαλείας βρίσκονται και δυτικο-ευρωπαϊκές διπλωματικές αποστολές.

Πηγή εφημ. «Το Καρφί»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]