Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρώην στέλεχος της CIA "καρφώνει" τις σχέσεις Τουρκίας και τζιχαντιστών

Η Άγκυρα εξασφάλισε την απελευθέρωση των ομήρων με υποσχέσεις και εκβιασμούς

Δύο υποσχέσεις έδωσε στους τζιχαντιστές και έναν εκβιασμό χρησιμοποίησε η Άγκυρα για να εξασφαλίσει την αναίμακτη απόλυση των 49 τούρκων διπλωματικών υπαλλήλων τους οποίους είχαν συλλάβει οι τζιχάντ τον περασμένο Ιούλιο όταν είχαν καταλάβει τη Μοσούλη.

Πρώην στέλεχος της CIA το οποίο υπηρέτησε σε χώρες της Μέσης Ανατολής και εξακολουθεί να έχει επαφές με την περιοχή «έχει λόγους να πιστεύει»--όπως δήλωσε ανώνυμα σε καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο την Κυριακη--ότι, πράγματι η Άγκυρα δεν πλήρωσε λύτρα για την απελευθέρωση των υπηκόων της. Εκείνο που έκανε μέσω Κούρδων ήταν:

Πρώτον, υποσχέθηκε στους τζιχαντιστές ότι δεν θα λάβει μέρος σε ομάδες κρατών και υπηρεσιών που συγκροτούνται στη Δύση για να κινηθούν εναντίον τους εντός της Συρίας και του Ιράκ.

Δεύτερο, δεν θα συνεργαστεί με τη Δύση στην παροχή πληροφοριών από δορυφόρους κλπ. για τις κινήσεις των τζιχάντ, ούτε θα διαθέσει αεροδρόμια, λιμάνια και μεταφορικά μέσα τα οποία ενδεχομένως ζητήσουν από την Άγκυρα συμμαχικές ή φιλικές χώρες της Τουρκίας.

Τρίτο, προειδοποίησε τους τζιχάντ ότι αν οι Τούρκοι διπλωματικοί κακοποιηθούν είτε δεν ελευθερωθούν "το ταχύτερο" η τουρκική κυβέρνηση θα παραδώσει στη Δύση κατάλογο με τα πρόσωπα τα οποία έφθασαν στην Τουρκία ως τουρίστες από χώρες της Δυτικής Ευρώπης και τις ΗΠΑ, με διαβατήρια αυτών των χωρών, και κατόπιν "διέφυγαν" από τα νότια σύνορα προς την Συρία είτε προς το Ιράκ και κατατάχθηκαν στους τζιχάντ.

Κατά τις «εκτιμήσεις του και από σχετικές πληροφορίες», δήλωσε ο πρώην πράκτορας της CIA, η Άγκυρα ήθελε η απελευθέρωση των υπηκόων της να γίνει «ευθύς αμέσως μετά την ορκωμοσία» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως προέδρου της Δημοκρατίας.

Τουλάχιστον 500 νέοι μουσουλμάνοι από την Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία πέρασαν, μέσω Τουρκίας, στη Συρία-Ιράκ τα δυο τελευταία χρονια. Αν η Άγκυρα αποκάλυπτε τα ονόματά τους--τα οποία της είναι γνωστά καθώς είχαν εισέλθει νόμιμα στη χώρα και καταγράφηκαν στα αεροδρόμια--θα κινδύνευαν οι οικογένειες τους και οι οργανώσεις τους στη Δύση, από τα μέτρα και τις έρευνες που θα έκαναν οι δυτικές αρχές ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία απέρριψε τις «δελεαστικές προτάσεις» και τις πιέσεις που της άσκησαν οι Αμερικανοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών και το ΝΑΤΟ να λάβει μέρος στον «συνασπισμό κρατών εναντίον της τρομοκρατίας». Ίσως δεν είναι απλή σύμπτωση ότι η απελευθέρωση των Τούρκων διπλωματών έγινε λίγα 24-ωρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης ότι δεν μετέχει στον συνασπισμό.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]