Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πομακικό Φεστιβάλ στην Θράκη, απέναντι στην επίθεση της Άγκυρας

Η ιδέα ήταν ιδανική, έως απολύτως αναγκαία... Πομακικό Φεστιβάλ, σκέφτονται να πραγματοποιήσουν οι Πομάκοι της Θράκης, οι οποίοι δεν ανέχονται τα τουρκο-φεστιβάλ που διοργανώνονται με την ευγενική "παρουσία" (και την αδιαμφισβήτητη χορηγεία) στην περιοχή του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής.
Γεννημένοι αγωνιστές, Έλληνες στην ψυχή, οι Πομάκοι της Θράκης αποφάσισαν να δράσουν έτσι ώστε να κατορθώσουν να δοθεί το στίγμα του Έλληνα Πομάκου που βλέπει με χαρά να γίνεται επιτέλους ένα Πομακικό Φεστιβάλ, το οποίο θα αναδείξει την κουλτούρα των Πομάκων και ταυτόχρονα θα ξεγυμνώσει την σκοπιμότητα των τουρκο-φεστιβάλ που επιδιώκουν την διαγραφή του Πομακικού πολιτισμού, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Πομάκων της Θράκης και τελικά την τουρκοποίηση των Ελλήνων Πομάκων.

Ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ και ΑΜ-Θ Περιφερειακός Σύμβουλος επικεφαλής του Συνδυασμού εθνικού σκοπού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, έκανε την εξής δήλωση:

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πρωτοβουλία τους, χαιρετίζω την πρόταση για το 1ο ΠΟΜΑΚΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, που ανάρτησαν στο Διαδίκτυο ο Πομάκος Πολιτευτής Ξάνθης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ιρφάν Μεχμέτ Αλή, ο οποίος είναι και βασικό στέλεχος του Περιφερειακού Συνδυασμού εθνικού σκοπού που ηγούμαι ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ και ο αγωνιστής Πομάκος Δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν Καραχότζα.

Το κείμενο που συνοδεύει την πρότασή τους, τα λέει όλα:

«Έχοντας πλέον αηδιάσει με όλα αυτά τα ΤΟΥΡΚΟΦΕΣΤΙΒΑΛ που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια στα ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ της Ξάνθης, ΤΟΥΡΚΟΦΕΣΤΙΒΑΛ τα οποία και αποτελούν τη μέγιστη προσβολή για τους προγόνους μας, εμείς και μερικοί ακόμα φίλοι συναγωνιστές ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΜΑΚΟΙ αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και μάλιστα άμεσα στη διοργάνωση του πρώτου ΠΟΜΑΚΙΚΟΥ φεστιβάλ κι όταν λέμε ΠΟΜΑΚΙΚΟ το εννοούμε απόλυτα.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτό που πάμε να κάνουμε και δε ντρεπόμαστε καθόλου να πούμε δημόσια πως χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων σας, βοήθεια όχι μόνο ηθική αλλά και υλική.
Έχουμε όμως πίστη και πιστεύουμε πως στο τέλος θα τα καταφέρουμε.
ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΊΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ
ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ»
Ως Βουλευτής του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ και ως ΑΜ-Θ Περιφερειακός Σύμβουλος, θα ζητήσω την στήριξη ΟΛΩΝ, απευθυνόμενος και σε Φορείς που είμαι βέβαιος, ότι θα βοηθήσουν μέσα από την ελληνική, πατριωτική καρδιά τους.

Θα απευθυνθώ για κάθε είδους βοήθεια και στους αρμόδιους της κυβέρνησης, αλλά και στις τοπικές αρχές, κυρίως αυτοδιοικητικές, με την ελπίδα ότι θα αντιληφθούν, ότι πρέπει να τελειώνουμε με τα «τουρκοφεστιβάλ» που ενθαρρύνει ή στήνει το Προξενείο ΚΑΙ με την ανοχή τους τόσα χρόνια.

Τα Πομακοχώρια, που κάποιοι, δυστυχώς ΚΑΙ του ελληνικού κράτους, θέλουν να αποκαλούν «ορεινό όγκο» για να μην ενοχλούνται το Προξενείο και οι τουρκοπροσκυνημένοι, θα φροντίσουμε να ζήσουν την μαγεία του πολιτισμού και της γλώσσας των τοξοβόλων του Μέγα Αλέξανδρου, των Πομάκων, των χορών και των τραγουδιών τους, βγάζοντας την αποδεδειγμένη αγάπη τους για την πατρίδα τους την Ελλάδα.

Ελπίζω ότι ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θα κάνει την ανοησία να σαμποτάρει ή να ασκήσει φοβία στους εμπνευστές, δημιουργούς, οργανωτές και συντελεστές του 1ου Πομακικού Φεστιβάλ που αρχίζει να δρομολογείται.

Αυτό είναι μία απλή, φιλική προειδοποίηση».

Σχόλιο ιστολογίου: Οι Πομάκοι της Ελληνικής Θράκης, νιώθουν πως η Αθήνα τους έχει εγκαταλείψει στα χέρια του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής. Είναι όμως αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στους "γείτονες" να ποδοπατήσουν την ιστορία τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους. Σε αυτόν τον αγώνα δεν είναι μόνοι. Όλοι θα είμαστε δίπλα τους, μαζί τους, για να τους στηρίξουμε σε έναν αγώνα πολιτιστικής και πολιτισμικής επιβίωσης, αλλά, κυρίως, στον αγώνα κατά της τουρκοποίησής τους...

Φωτογραφία από το τουρκο-φεστιβάλ του Κενταύρου Ξάνθης, με χορευτικό συγκρότημα από την Τουρκία. Προσέξτε στις φορεσιές το ύψος του φορέματος, τις βράκες και τα χρώματα...


Παραδοσιακές γυναικείες φορεσιές από Πομάκες της Ξάνθης

Οι διαφορές δεν προδίδουν απλά διαφορετικές χώρες, αλλά τελείως διαφορετικές κουλτούρες (η εμφάνιση του τουρκικού χορευτικού συγκροτήματος θεωρείται "χαλαρή", μέσα στα πλαίσια της προσέγγισης που επιδιώκει η Τουρκία)

Πηγή GrCitizen


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]