Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Το μετέωρο βήμα προς την δημοκρατία αντιμέτωπο με τον ισλαμιστή Ερντογάν

Tούρκοι διαδηλωτές: Δεν υπάρχει δημοκρατία σε κλίμα αστυνομικής πολιορκίας
Συλλήψεις δικηγόρων, λόγω... διαμαρτυρίας!!!

«Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για δημοκρατία σε έναν χώρο που τελεί υπό αστυνομική πολιορκία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο φορέας «Αλληλεγγύης Ταξίμ» που συστάθηκε πριν από λίγο καιρό και είναι ο βασικός εκφραστής των διαμαρτυριών στο πάρκο της πλατείας.

Ο φορέας έκανε έκκληση για συγκέντρωση στην πλατεία απόψε στις 19:00.
Αναφερόμενος στην πρωινή επέμβαση της αστυνομίας, ο φορέας αναφέρει ότι «στηρίζουν ελπίδες στη δημιουργία της εντύπωσης ότι επέρχεται διαφοροποίηση μεταξύ διαδηλωτών και περιθωριακών».

Ως προς τη συνάντηση που θα έχει αύριο μια αντιπροσωπεία με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η συνάντηση με αντιπροσωπεία, ο τρόπος σύστασης της οποίας παραμένει άγνωστος, τη στιγμή που δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση σχετικά με τα αιτήματά μας, δεν είναι ειλικρινής προσπάθεια διαλόγου, αλλά αποσκοπεί στην εξαπάτηση της κοινής γνώμης και στον αποπροσανατολισμό από τα δημοκρατικά αιτήματα που φωνάζουν εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα».
Τέλος στην ανακοίνωση εκφράζεται «ανησυχία» για «την προσπάθεια της κυβέρνησης να κλιμακώσει την πόλωση».

Στις συλλήψεις 50 δικηγόρων προχώρησε η αστυνομία

Η αστυνομία έθεσε σήμερα υπό κράτηση περίπου 50 δικηγόρους που διαμαρτύρονταν κατά της επέμβασης, σήμερα το πρωί, της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε η ένωσή τους.
Οι δικηγόροι αυτοί, οι οποίοι απεργούν από την αρχή του κινήματος αμφισβήτησης εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από δώδεκα ημέρες, συγκεντρώθηκαν μέσα στον περίβολο του δικαστικού μεγάρου της Κωνσταντινούπολης για να καταγγείλουν την αστυνομία, η οποία ανακατέλαβε δια της βίας την πλατεία Ταξίμ. Φώναζαν "το Ταξίμ είναι παντού" και "η αντίσταση είναι παντού", σύμφωνα με ένα δικηγόρο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία επενέβη τότε στο δικαστικό μέγαρο για να τους απομακρύνει. Έπειτα από σύντομες συμπλοκές, περίπου 50 από τους διαδηλωτές συνελήφθησαν, ανακοίνωσε η Ένωση Σύγχρονων Δικηγόρων.

Σε σχόλιο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του στο Facebook, ο πρόεδρος των δικηγορικών συλλόγων της Τουρκίας, ο Μετίν Φεϊζίογλου, εξέφρασε τη συγκίνησή του για τις συλλήψεις. "Θα μεταβούμε (από την Άγκυρα) στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσουμε τις αρχές επιτόπου", δήλωσε ο Φεϊζίογλου.
Οι δικηγόροι αποτελούν συχνά στόχο των τουρκικών αρχών.
Πολλές δεκάδες δικηγόροι βρίσκονται αυτή τη στιγμή προφυλακισμένοι στην Τουρκία ως ύποπτοι για σχέσεις με παράνομες οργανώσεις, κυρίως με τους κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης και εννέα συνάδελφοί του διώκονται εξάλλου επειδή επέκριναν τη στάση των δικαστών έναντι της υπεράσπισης στη διάρκεια ακροαματικής συνεδρίασης, τον Απρίλιο του 2012, σε μια αμφιλεγόμενη δίκη για ένα σχέδιο πραξικοπήματος εναντίον της ισλαμο-συντηρητικής κυβέρνησης.

Τα νέα ήθη των «παιδιών» του Ερντογάν


Ο Ταγίπ Ερντογάν πληρώνει το τίμημα της επιτυχίας του. Αυτό που βλέπουμε να εκτυλίσσεται σήμερα στην Τουρκία είναι αποτέλεσμα των αλλαγών που επήλθαν στη γειτονική χώρα την τελευταία δεκαετία. 
Η στρατηγική του Τ. Ερντογάν ήταν να χρησιμοποιήσει την ισλαμική ταυτότητα της Τουρκίας ως πλεονέκτημα και διαπραγματευτικό χαρτί με τη Δύση, η οποία επιζητούσε προσέγγιση με τις μουσουλμανικές χώρες κι ένα πρότυπο στην ευρύτερη περιοχή που θα αποδείκνυε ότι οι αρχές του Ισλάμ δεν είναι ασύμβατες με τις δυτικές αξίες της δημοκρατίας και της οικονομίας της αγοράς. 
Γι’ αυτό ο Τ. Ερντογάν από το 2002, όταν κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές, συνέχισε την ευρωπαϊκή πορεία και προχώρησε σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας (ποινικός κώδικας, οικογενειακό δίκαιο, δικαστικό σύστημα). Επίσης, περιόρισε σημαντικά τον ρόλο του στρατού. 
Οταν το 2006 οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν την Τουρκία ως πλήρες μέλος της Ε.Ε., ο Τ. Ερντογάν οριστικοποίησε τη στροφή στην ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της χώρας. 

Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι χρησιμοποίησε την ευρωπαϊκή πορεία και τις αλλαγές για να ενισχύσει την προσωπική του εξουσία. Μολονότι η Τουρκία απέχει πολύ από το να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα, δεν είναι η χώρα των δεκαετιών του ’80 και του ’90. 
Έχουν πραγματοποιηθεί σαφή βήματα εκσυγχρονισμού και οι νέες γενιές (η Τουρκία είναι από τις χώρες με τον νεότερο πληθυσμό) έχουν μεγαλώσει σε ένα σαφώς πιο ελεύθερο περιβάλλον. 

Η δεκαετία του 2000 δεν σφραγίστηκε μόνο από την πολιτική κυριαρχία του Ερντογάν, αλλά και από τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη, μετά το 2001, όταν η Τουρκία προσέφυγε στο ΔΝΤ και ακολούθησε με επιτυχία πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αρχιτέκτονας του οποίου ήταν ο Κ. Ντερβίς. 
Η δομή της οικονομίας άλλαξε εντελώς και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ από 3.553 δολάρια το 2001 εκτινάχθηκε στις 10.600 δολάρια το 2012, δίχως την ανάγκη εξωτερικού δανεισμού (το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας είναι μόλις 36% του ΑΕΠ). Οι ξένες επενδύσεις από το 2001 ώς το 2012 έφθασαν στα 114 δισ. δολάρια. 
Στην Τουρκία δραστηριοποιούνται σήμερα 32.604 εταιρείες ξένου κεφαλαίου. Οι οικονομικές αλλαγές δημιουργούν νέο τρόπο σκέψης. Ετσι, και στην Τουρκία, οι ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις έφεραν αλλαγές στα ήθη και στον τρόπο συμπεριφοράς. 

Διαμορφώθηκε μια νέα γενιά, πολύ πιο ανοιχτή στον κόσμο, με άλλη κουλτούρα κι άλλες εμπειρίες. Στα πανεπιστήμια δεν μπήκε μόνο η μαντίλα, αλλά έγιναν πιο ανοιχτά στη γνώση, προκειμένου να υπηρετηθούν οι νέες οικονομικές ανάγκες. Οι νέοι ταξιδεύουν περισσότερο, ενημερώνονται σε μεγάλο βαθμό από το Ιντερνετ κι επικοινωνούν μέσω αυτού (στις πρόσφατες κινητοποιήσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). 
Ο Ερντογάν συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία αυτής της κοσμοπολίτικης γενιάς, η οποία δεν μπορεί να συμβιβαστεί ούτε με αυταρχική συμπεριφορά ούτε με συντηρητικές αποφάσεις απαγορεύσεων. Αυτή δίνει τον τόνο στις κινητοποιήσεις, στις οποίες μετέχει κι ένα ετερόκλητο πλήθος αντιπολιτευομένων. 
Το κοστούμι που θέλει να φορέσει ο Τούρκος πρωθυπουργός στη νέα γενιά αποδεικνύεται πλέον πολύ στενό για να τη χωρέσει.

Πληροφορίες από Έθνος και Καθημερινή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]