Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία - Αλ Κάιντα: Σχέσεις πάθους

Από το Φθινόπωρο του 2011, όταν η Άγκυρα αποφάσισε να ταχθεί στο πλευρό των αντικαθεστωτικών της Συρίας, υιοθέτησε διάφορα μέσα για την ανατροπή του Άσαντ.
Ένα από αυτά ήταν το ότι επέτρεψε και την διείσδυση ξένων μισθοφόρων συμπεριλαμβανομένου και τζιχαντιστών στο εσωτερικό της. 
Αναπόφευκτα οι τζιχαντιστές που διέρχονται από την Τουρκία προς την Συρία αφήνουν το στίγμα τους εκεί, είτε μέσω επικοινωνίας τους με άλλα τρομοκρατικά δίκτυα, είτε ανοίγοντας τραπεζικούς λογαριασμούς με ψεύτικα ονόματα, είτε λαμβάνοντας και χρηματοδότηση από τα διάφορα κέντρα αποφάσεων.

Το 2005 η Αλ Κάιντα εξαπέλυσε τρομοκρατική επίθεση στο εσωτερικό της Τουρκίας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που πρόσφατα διέρρευσαν από την τουρκική Αστυνομία πίσω από πολλές δολοφονίες «υψηλών προσώπων» στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται η Αλ Κάιντα. 
Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα δεν θα ξανά επιτεθούν στην Τουρκία λόγω των πρόσφατων διευκολύνσεων που τους παρείχε το τουρκικό κράτος. 
Η Τουρκία βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο όσον αφορά την τρομοκρατία. 
Οι τζιχαντιστές τα τελευταία χρόνια λόγω των πολλών διελεύσεων τους από τα τουρκικά εδάφη, γνωρίζουν σημαντικά στοιχεία για το σύστημα Ασφάλειας της Τουρκίας, καθώς και τις όποιες αδυναμίες υπάρχουν.

Σύμφωνα με το geopolitics.com.gr όταν ανώτατος τούρκος Αξιωματούχος ρωτήθηκε για το αν ανησυχεί σχετικά με το θέμα της Αλ Κάιντα, απάντησε: «Η Τουρκία γνωρίζει τους τζιχαντιστές και σκοπεύει να ασχοληθεί σοβαρά μαζί τους, μετά την πτώση του Άσαντ». 
Με άλλα λόγια η Τουρκία χρησιμοποιεί τους τζιχαντιστές για την πτώση του Άσαντ ενώ οι τζιχαντιστές επωφελούνται από αυτή της την απόφαση. 
Μια ακόμα σημαντική παράμετρος είναι ότι οι τούρκοι Αξιωματούχοι έχουν ελάχιστη εμπειρία στην αντιμετώπιση των ομάδων τζιχάντ.
Όσο καθυστερεί η πτώση του Άσαντ, τόσο μεγαλώνει και ο χρόνος παραμονής των τζιχαντιστών στο εσωτερικό της Τουρκίας, με το τουρκικό σύστημα Ασφαλείας να γίνεται ολοένα και πιο «γνώριμο» σε αυτούς.

Πληροφορίες από το THE WASHINGTON INSTITUTE
Πηγή "Μακελειό"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]