Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία εκκένωσε τη ναυτική βάση της στην Ταρτούς της Συρίας

Με φόντο το πυρηνικό καταδρομικό πυραυλικό σκάφος «Πιοτρ Βελίκι», Ρώσοι ναύτες παρακολουθούν εκδήλωση προς τιμή της επίσημης ρωσικής αντιπροσωπείας στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς. (Φωτογραφία: Πρακτορείο RIA Novosti)
Russia Today
27 Ioυνίου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Σε χθεσινή του δήλωση, που επιβεβαιώθηκε σήμερα από έγκυρες πηγές, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Mikhail Bogdanov ανέφερε ότι το σύνολο του προσωπικού που υπηρετούσε στη βάση ανεφοδιασμού του ρωσικού ναυτικού στην Ταρτούς της Συρίας έχει απομακρυνθεί, προσθέτοντας ότι δεν έχει απομείνει στη χώρα ούτε ένας Ρώσος ένστολος. 


Ο Bogdanov προέβη στην ανακοίνωση αυτή στα πλαίσια συνέντευξής του στην αραβόφωνη εφημερίδα Al-Hayat:
«Επί του παρόντος, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει αφήσει ούτε ένα μέλος του προσωπικού του στη ναυτική βάση της Συρίας. Η βάση δεν έχει πλέον καμία σημασία από στρατηγική και αμυντική άποψη», ανέφερε στην Al-Hayat ο Ρώσος αξιωματούχος.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν επαληθεύσει τη δήλωση και η οικονομική εφημερίδα Vedomosti ανέφερε ότι ανώνυμη πηγή από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι όντως είναι αλήθεια: 
«Όλο το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό είχε εκκενωθεί από την βάση της Ταρτούς και δεν υπάρχουν Ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές που συνεργάζονται με τις δυνάμεις του Συριακού Στρατού».
Η ανώνυμη πηγή του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας πρόσθεσε ότι:
«Η εκκένωση της ναυτικής βάσης δεν οφείλεται μόνο στους αυξημένους κινδύνους που προκαλούνται από τη συνεχιζόμενες στρατιωτικές συγκρούσεις, αλλά και στο γεγονός ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, κάθε περιστατικό που σχετίζεται με τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχει πιθανές αρνητικές κριτικές και αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα».
Η Ρωσία διατηρεί αυτή τη στιγμή μια ναυτική μοίρα, αποτελούμενη από 16 πολεμικά πλοία, στη Μεσόγειο Θάλασσα, αλλά κανένα από αυτά δεν έχει πλησιάσει καν στο λιμάνι της Ταρτούς τους τελευταίους μήνες, ούτε υπήρξε κάποια ανακοίνωση για σχετικά σχέδια για κάτι τέτοιο.

Εκτός από υφυπουργός Εξωτερικών, ο Mikhail Bogdanov είναι επίσης πληρεξούσιος του Ρώσου Προέδρου για θέματα που αφορούν στην Μέση Ανατολή. Τέθηκε πρόσφατα επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες που θα λάβουν χώρα αυτή την εβδομάδα μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του ΟΗΕ σχετικά με τις προετοιμασίες για την επικείμενη μεγάλη διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, γνωστή με την ονομασία «Γενεύη 2». 


Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου συνομιλιών της Τρίτης, άλλος ένας Ρώσος διπλωμάτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Gennadiy Gatilov, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια σειρά από ζητήματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ακόμη συμφωνία όσον αφορά τους όρους της σχεδιαζόμενης διάσκεψης. Συγκεκριμένα, οι απόψεις των συμμετεχόντων στις διαπραγματεύσεις διίστανται όσον αφορά στον πιθανό ρόλο του Ιράν στην διάσκεψη.

Ο Gatilov υπογράμμισε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ:
«Η Μόσχα στηρίζει τη συμμετοχή της Τεχεράνης στις συνομιλίες, δεδομένου ότι θα συμβάλει θετικά στην ενδεχόμενη πολιτική διευθέτηση του ζητήματος της Συρίας. Εκτός αυτού, η συμμετοχή κάποιων από τις λεγόμενες «ομάδες της αντιπολίτευσης» στη Συρία παραμένει αμφίβολη, παρ’ όλο που η αμερικανική πλευρά προέβη σε δήλωση, σύμφωνα με την οποία «καταβάλλονται προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή» εκ μέρους της».
Σύμφωνα με τον ίδιο Ρώσο διπλωμάτη:
«Το ζήτημα της παράδοσης όπλων στη συριακή αντιπολίτευση δεν συμπεριλήφθηκε στις συνομιλίες της Τρίτης. Το θέμα αυτό δεν δημιουργεί θετικό περιβάλλον για την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας επίλυσης της κρίσης».
Ο Gatilov δήλωσε, τέλος, ότι:
«Η Ρωσία εξακολουθεί να ελπίζει ότι το σχέδιο για την διοργάνωση της διεθνούς διάσκεψης θα στεφθεί από επιτυχία. Ειδικότερα, το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov και του Αμερικανού ομολόγου του, John Kerry, η οποία αναμένεται σύντομα, στο πλαίσιο της διάσκεψης του ASEAN στο Μπρουνέι».
Πάνω από 100 πολίτες της Ρωσίας και των χωρών της ΚΑΚ εγκατέλειψαν τη Συρία 


Εξάλλου, αεροσκάφη του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν απομακρύνει από τη Συρία 128 Ρώσους, τα μέλη των οικογενειών τους και πολίτες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Επίσης, αεροσκάφος μετέφερε χθες στη Συρία τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Ττο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανάφερε σε ανακοίνωσή του ότι η ανθρωπιστική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες εξασφάλισης εγγυήσεων ασφάλειας εκ μέρους των συριακών Αρχών.
«Η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στον συριακό λαό, τόσο μέσω ειδικών διεθνών οργανισμών, όσο και σε διμερές πλαίσιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 Σχόλιο ιστολογίου

Η Ρωσία, λοιπόν, ανακοίνωσε ότι εκκενώνει όλο το πολιτικό προσωπικό που διατηρεί στην ναυτική της βάση στην Συρία “λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων”. Σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο “Η Ρωσία αποφάσισε να αποσύρει προσωπικό εξ’ αιτίας της επικινδυνότητας της κατάστασης στην Συρία, αλλά και λόγω πληροφοριών για επικείμενο χτύπημα εναντίον της βάσης, που αν υλοποιηθεί θα έχει μεγάλες συνέπειες για όσους το επιχειρήσουν. Παρά την εκκένωση, 16 πλοία παραμένουν στην περιοχή και οι προκαθορισμένες αποστολές (σσ. Οπλισμού) συνεχίζονται κανονικά”.
Την ίδια στιγμή, στα υψίπεδα του Γκολάν οι ισραηλινές δυνάμεις προβαίνουν σε πολεμικούς ελιγμούς χωρίς να έχουν ανακοινώσει επίσημα τις κινήσεις. Ο στρατός βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό ενώ ο Νετανιάχου όταν ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε:
“Πρόκειται για μη θεωρητική άσκηση. Η κατάσταση γύρω μας είναι ρευστή και εκρηκτική, αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Οι δυνάμεις μας είναι έτοιμες να συντρίψουν τον εχθρό. Δεν προκαλούμε κανέναν, αλλά είμαστε απόλυτα ετοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση” χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στον Συριακό στρατό ή στην Χεζμπολάχ.
Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται και η Βρετανία όπου ο πρωθυπουργός Κάμερον συγκάλεσε εκτάκτως το Εθνικό συμβούλιο ασφαλείας συγκεκριμένα για την κρίση στην Συρία. Είναι ενδεικτικό ότι κάλεσε και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στην συνάντηση, πράγμα το οποίο γίνεται μόνο σε καταστάσεις “υψηλότατου κινδύνου για την εθνική ασφάλεια” (πόλεμος)”
Στην Αίγυπτο, το δικαστήριο έβγαλε απόφαση κόλαφο για τον ισλαμοφασίστα Μόρσι, σχετικά με δολοφονική επίθεση και απόδραση από τις φυλακές το 2011, σε συνεργασία με ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες, με την κατηγορία “συνωμοσίας κατά της χώρας”! Πρόκειται για την μαζική επίθεση το 2011 όπου απελευθερώθηκαν από τις φυλακές 25,000 ισλαμιστές μεταξύ των οποίων και ο Μόρσι. Στις 30 Ιουνίου, υπάρχει κάλεσμα για μαζικές διαδηλώσεις που θα πάρουν τον χαρακτήρα εξέγερσης. 

Σε μία απίστευτη κίνηση στήριξης του Μόρσι, οι ΗΠΑ έστειλαν 400 άνδρες των ειδικών δυνάμεων για να “βοηθήσουν τις αρχές ασφαλείας”!
Την ίδια στιγμή, η αναταραχή στην Τουρκία συνεχίζεται και όλη η περιοχή μυρίζει μπαρούτι. Με την Ελλάδα χαρακτηριστικά απούσα. 
Κωνσταντίνος

Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο. 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Δε θα συμφωνήσω ότι η Ελλάδα είναι απούσα. Συνυπογράφει τον εφοδιασμό των ισλαμοφασιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι απούσα από το μεγαλύτερο παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή. Δυστυχώς, εγκαταλείψαμε τους ελληνορθόδοξους της Συρίας και είμαστε θεατές του παιχνιδιού της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο

      Διαγραφή
  2. Απούσα ξε-απούσα κάτι από'λα αυτά, δυστυχώς, θα χτυπήσει την πόρτα μας κάποια στιγμή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]