Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νταβούτογλου - Στρατηγικό βάθος ή στρατηγικός πάτος;


Στρατηγικό βάθος; Στρατηγικός πάτος; Εμείς δεν λαμβάνουμε θέση στα του δόγματος Νταβούτογλου, θεωρώντας τον όμως πάντα επικίνδυνο. Η χθεσινή πάντως δήλωση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία και πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αξίζει προσοχής: Ο Κιλιτσντάρογλου, επικρίνοντας χθες σε ομιλία του την εξωτερική πολιτικής της χώρας, κατονόμασε ως βασικό υπεύθυνο των αποτυχιών τον Νταβούτογλου, τον οποίο και αποκάλεσε δημοσίως “ηλίθιο” (idiot). 

Mιλώντας στην ''Χουρριέτ'' και με γλώσσα σκληρή έως αγενή, ο Κιλιτσντάρογλου επιτέθηκε στον ΥΠΕΞ Νταβούτογλου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποιοι είναι με το πλευρό της Τουρκίας σήμερα στην υπόθεση με τη Συρία; Η Χαμάς, ο Μπαρζανί (Κούρδοι του Ιράκ), το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία. Ποιοι είναι με τη Συρία; Η Βραζιλία, το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα. Είναι αυτό στρατηγικό βάθος, ή μήπως πρόκειται για στρατηγική τύφλωση; Τα πράγματα, έχουν φτάσει εδώ που έφτασαν, εξαιτίας ενός ανθρώπου, του υπουργού Εξωτερικών, η ανικανότητα του οποίου, είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να το καταλάβεις αυτό. Για να καταφέρεις αυτά (που κατάφερε ο Νταβούτογλου), πρέπει να είσαι πραγματικά ηλίθιος», κατέληξε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Εμείς δεν συμμεριζόμαστε τα παραπάνω, αφού τα γεγονότα τρέχουν και απλώς ο Νταβούτογλου πήρε τα ρίσκα του. Το αν επιτύχει στους υπερφιλόδοξους στόχους που έθεσε, θα κριθεί από το αποτέλεσμα και μόνον. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η ρευστή διαδικασία και όλοι θα μετρούν κέρδη και ζημιές, νικημένοι και ηττημένοι, τότε θα μπορούμε εκ του ασφαλούς να μιλήσουμε για στρατηγικό βάθος ή στρατηγικό πάτο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής...

Λίγη η ουσία από την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα

Τι έμεινε από την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα; Ο Νταβούτογλου είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη. 
Πίσω από τα ωραία λόγια και τα χαμόγελα, λίγη η ουσία και η πολιτική σημασία της επίσκεψης. 

Για εμάς, το πιό σημαντικό το ξεκαθάρισε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια συζήτησης με Έλληνες δημοσιογράφους χθες το απόγευμα: 
"Η ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μονομερώς από την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση δεκτή από την Τουρκία. Οι δύο χώρες θα πρέπει να την οριοθετήσουν κατόπιν συνεννόησης, αφού πρώτα ρυθμίσουν τα ζητήματα των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας". 

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου

  • τόνισε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει νέο γύρο διερευνητικών επαφών από εκεί που έμεινε επί κυβερνήσεως Παπανδρέου, αν και δεν παρέλειψε να πει ότι  ίσως η Αθήνα να θέλει να επανεκτιμήσει τη θέση της.
  • σημείωσε ότι το Καστελόριζο δεν εντάσσεται σε αυτές τις διερευνητικές επαφές, αποσυνδέοντας ουσιαστικά το ελληνικό νησί από το Αιγαίο (''...είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το Καστελόριζο, αλλά ως χωριστό θέμα'').
  • είπε πως οι δύο χώρες πρέπει να δώσουν έμφαση στην οικονομική συνεργασία, με στόχο το εμπορικό ισοζύγιο να φθάσει ως και στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τέσσερα που είναι σήμερα.
  • μίλησε για τον προγραμματισμό για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί ίσως και εντός του Ιανουαρίου (αλήθεια, Ελλάδα και Κύπρος έχουν τέτοιο συμβούλιο, ή θεωρούμε την Τουρκία κάτι πιό κοντινό προς εμάς;)
  • μίλησε εκτενώς για την ενέργεια, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι εξελίξεις με τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω των αγωγών ΤΑΝΑΡ και ΤΑΡ.

Για την κατάσταση στην Συρία έγινε εκτενής συζήτηση τόσο με τον κ. Σαμαρά όσο και με τον κ. Αβραμόπουλο, με την ελληνική κυβέρνηση να εκφράζει την υποστήριξή της σε πολιτική λύση. Στην συνομιλίες με τον Νταβούτογλου τέθηκε και το θέμα των παράνομων μεταναστών που περνούν τα σύνορα από την Τουρκία (η Αθήνα ανησυχεί για την αύξηση της ροής λαθρομεταναστών, αλλά με την ''ευγενική'' διατύπωση των ανησυχιών της, η Τουρκία δεν ιδρώνει...).

Στην Άγκυρα λίγο ασχολήθηκαν με την επίσκεψη, αφού η προσοσχή είναι στραμμένη στη Συρία. Ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, σε σχόλιό του στη ''Hürriyet'' επισημαίνει πως για την αντιπολίτευση η Τουρκία ουδέποτε είχε χειρότερο υπουργό Εξωτερικών από τον Νταβούτογλου. Άποψη που συμμερίζονται και πολλά μέλη του κυβερνώντος κόμματος, γράφει με νόημα ο Μπιράντ.

Σημειώνουμε ακόμη πως με σύνθημα "ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ" πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες το βράδυ για την παρουσία Νταβούτογλου στην Αθήνα. Συμμετείχαν κυπριακές φοιτητικές οργανώσεις, ο σύλλογος ''Βετεράνοι Κύπρου ’74'', ο Σύλλογος Οικογενειών Αγνοουμένων κυπριακής τραγωδίας και άλλοι φορείς.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]