Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα "σκακιστική" κίνηση της Ρωσίας στη Συρία


Νέο μνημόνιο του αντίπαλου δέους του ΝΑΤΟ, ΟΣΣΑ, με τον ΟΗΕ, θα επιτρέπει την αποστολή "γαλάζιων σκούφων" στη Συρία
1 Οκτωβρίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας (ΟΣΣΑ / CSTO: Collective Security Treaty Organization), Nikolay Bordyuzha, και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και υπεύθυνος για επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης, Hervé Ladsous, υπέγραψαν ειδικό μνημόνιο στις 28 Σεπτεμβρίου 2012 στην Νέα Υόρκη.

Η συμφωνία αυτή καθορίζει τους όρους για την ανάπτυξη των στρατευμάτων του ΟΣΣΑ στα πλαίσια των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΣΣΑ, στον οποίο εκτός από τη Ρωσία συμμετέχουν η Λευκορωσία, η Αρμενία, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και η Κιργιζία αποτελεί τον ευρασιατικό στρατιωτικό βραχίονα της Μόσχας στην περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή στον χώρο τον οποίο αποκαλεί ως «Εγγύς Εξωτερικό» (Near Abroad).

Ο ΟΣΣΑ έχει πραγματοποιήσει μελέτες για την πιθανή ανάπτυξη των ειρηνευτικών στρατευμάτων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη Νότια Οσετία, το Πριντνεστρόβιε και στη Συρία.



Μέχρι στιγμής, το ΝΑΤΟ ήταν η μόνη στρατιωτική συμμαχία σε θέση να αναπτύξει ειρηνευτικές δυνάμεις στα πλαίσια μιας αποστολής των Ηνωμένων Εθνών. Από τώρα και στο εξής, θα είναι δυνατό να συμμετέχουν και οι "μπλε σκούφοι", όπως ονομάζονται χαϊδευτικά τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΣΣΑ (από Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Ρωσία).

Την παραμονή της υπογραφής, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΟΣΣΑ συνήλθαν σε σύσκεψη  στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να εξετάσουν τις δυνατότητες που προσφέρονται από το νέο αυτό μνημόνιο.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]