Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πώς αντιλαμβάνεται την Δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ;


Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ισονομία στα ΜΜΕ, αλλά…
Δημοκρατίες κατά το δοκούν, ισούνται με φασίζοντα καθεστώτα

Επιστολή στον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Ι.Λασκαρίδη απέστειλε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, με την οποία ζητεί την παρέμβαση του Συμβουλίου προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη μεταχείριση των κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Όπως αναφέρει ο κ. Σκουρλέτης, αφορμή για την επιστολή αποτελεί ο τρόπος παρουσίασης της δραστηριότητας των κομμάτων στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, καθώς και η οργάνωση των τηλεοπτικών συζητήσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους των κομμάτων, δεδομένου ότι «δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραβιάζεται η σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, ούτε να καταστρατηγείται ο χρόνος παρουσίασης τους σε σχέση με την κοινοβουλευτική τους δύναμη».

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Σκουρλέτη προς τον κ. Λασκαρίδη:
«Κύριε πρόεδρε,
Αφορμή για τη σημερινή μας επικοινωνία αποτελεί ο τρόπος παρουσίασης της δραστηριότητας των κομμάτων στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, καθώς και η οργάνωση των τηλεοπτικών συζητήσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους των κομμάτων .
Η μέχρι σήμερα εικόνα βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τους κοινοβουλευτικούς και πολιτικούς συσχετισμούς όπως αυτοί διαμορφώθηκαν στις τελευταίες εκλογές. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραβιάζεται η σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων ούτε να καταστρατηγείται ο χρόνος παρουσίασης τους σε σχέση με την κοινοβουλευτική τους δύναμη .
Θα παρακαλούσαμε – σύμφωνα με τη δικαιοδοσία που έχετε – να επισημάνετε στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα την υποχρέωση τους για την ισότιμη μεταχείριση των κομμάτων .
Με την πεποίθηση ότι θα λάβετε υπόψη σας τις παρατηρήσεις μας σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».
Επειδή, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ –όπως προκύπτει από την επιστολή του στο ΕΣΡ- ζητάει η εμφάνιση των εκπροσώπων του στα ΜΜΕ να γίνεται με βάση την κοινοβουλευτική σειρά, αλλά και να τους δίνεται ανάλογος χρόνος, μήπως θα έπρεπε η λέξη δημοκρατία να γίνει κατανοητή από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ως προς την ολότητα και όχι μόνο ως προς ένα μόνο μέρος της;
Δεν είναι δυνατόν, οι προοδευτικοί, οι δημοκράτες, εκείνοι που ζητούν την ισότιμη μεταχείρισή τους από τα ΜΜΕ, να αγνοούν το πλέον βασικό και να μην αναφέρονται καν σε αυτό.

Και ερωτώ ως αδαής, πολίτης:
Μήπως στα τηλεοπτικά (ή ραδιοφωνικά) πάνελ, θα πρέπει να εκπροσωπούνται όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων; Γιατί, όμως δεν συμβαίνει αυτό;
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμάει την «αλα καρτ» δημοκρατία, στην οποία δεν μετέχουν κάποια κοινοβουλευτικά κόμματα –που διαθέτουν μάλιστα μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ισχύ σε σχέση με άλλα κόμματα- αλλά μετέχουν επιλεκτικά κάποια κόμματα;
Τι σχέση έχει η δημοκρατία, στην οποία εκπροσωπούνται ΟΛΟΙ οι εκφραστές των πολιτών (με βάση πάντα τον εκλογικό νόμο, όποιος και αν είναι αυτός), με την δημοκρατία που επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπισθεί και με βάση την οποία δημιουργείται μία νομενκλατούρα ομιλούντων στα ΜΜΕ και ταυτόχρονα «διαγράφεται» κάποιο κόμμα;
Δεν έχει καμία απολύτως σημασία εάν το κόμμα αυτό είναι η «Χρυσή Αυγή». Η Δημοκρατία δεν κάνει εξαιρέσεις, αλλά έχει πολίτες που ψηφίζουν εκπροσώπους. Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η δημοκρατία.
Με ποιο δικαίωμα, άραγε, ο ΣΥΡΙΖΑ «ανέχεται» (δεν θέλω να χρησιμοποιήσω άλλη έκφραση) την απόρριψη ενός κόμματος από τις συζητήσεις;
Αρέσκονται, άραγε, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και των άλλων κομμάτων) να συζητούν μόνο με πρόσωπα της επιλογής τους;
Αυτή είναι η δημοκρατία που θέλουν να εφαρμόσουν οι αριστερίζοντες διασώστες μας;

Ειλικρινά, επειδή δεν κατανοώ καμία έννοια της δημοκρατίας, στην οποία εμπεριέχεται η επιλεκτική συμμετοχή σε συζητήσεις, δεν μπορώ να κατανοήσω και το παράπονο του ΣΥΡΙΖΑ που ξέρει να απαιτεί αυτά που ο νόμος του δίδει ως δικαίωμα, αλλά ταυτόχρονα αγνοεί επιλεκτικές παραβάσεις του νόμου.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από συζητήσεις στις οποίες θα μετέχουν εκπρόσωποι της «Χρυσής Αυγής» (προσωπική πεποίθησή μου είναι πως δεν θα έπρεπε να ανησυχεί καν), τότε γιατί επιτρέπει την εξόφθαλμη παραβίαση των κανόνων του ΕΣΡ, όταν κάτι δεν αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάποιους άλλους;
Δηλαδή, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων αφορά το «εμάς» και όχι το «εμείς» ή τους «άλλους»;

Αυτές, λοιπόν, οι πρακτικές, οι αντιλήψεις και οι «μεθοδεύσεις», δεν προάγουν την δημοκρατία, ούτε τους όψιμους υπερασπιστές της. Καλό θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να ανησυχούσε για τα μείζονα της δημοκρατίας και όχι για την δημοκρατία που εγγίζει ή απομακρύνεται από τα συμφέροντα (προβολής) του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσωπικά, λυπάμαι πολύ, αλλά καθώς θα περνάει ο καιρός, φοβούμαι πως τα προσωπεία θα πέσουν και θα διαπιστώσουμε όλοι οι πολίτες πως υπάρχουν «βιτρίνες» και «εμπορεύματα», που καμία σχέση δεν έχουν με όσα ζητάνε οι «αγοραστές»-πολίτες.
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι δημοκράτης, όταν αγωνίζεται για τα προσωπικά του δικαιώματα. Δημοκράτης είναι εκείνος που αγωνίζεται για τα κοινά δικαιώματα ή για τα δικαιώματα του συμπολίτη του, ακόμη και εάν διαφωνεί μαζί του.

Λυπάμαι πολύ, αλλά οι εν μέρει δημοκρατίες κατατάσσονται στα καθεστώτα και καμία σχέση δεν έχουν τελικά με το κοινό συμφέρον, με την κοινή εκπροσώπηση, με το κοινό καλό. Απλά, επιβεβαιώνεται πως τα κομματικά μαγαζάκια και παραμάγαζα δεν έχουν εκλείψει, ενώ την ίδια στιγμή η δημοκρατία απειλείται με αφανισμό.

Εν κατακλείδι, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί στην διαγραφή της κατατιθεμένης εκλογικής άποψης περίπου μισού εκατομμυρίου Ελλήνων, λυπάμαι πολύ αλλά δεν θα ακολουθήσω τον δρόμο του. Όσα και ό,τι έχει κανείς να προσάψει στην «Χρυσή Αυγή», μπορεί να το πράξει ελεύθερα, αφού είναι κόμμα και ως εκ τούτου δέχεται κριτικές θετικές και αρνητικές. Όμως, όταν παίζουμε με την δημοκρατία και τους κανόνες της κατά το δοκούν, τότε αναρωτιέμαι, πόσο απέχουμε από τον φασισμό που κατηγορούμε;

Τέλος, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να φέρει την ανατροπή, ας φροντίσει να μην πέσει θύμα αυτής της ανατροπής η... Δημοκρατία.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]