Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με την απειλή πολέμου η Άγκυρα εξέδωσε άδειες έρευνας σε Καστελλόριζο και Ρόδο

Μήπως είναι πολύ «βολική» η τουρκική πρόκληση για την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου;

Η Άγκυρα διεκδικεί από το Ελληνικό πετρέλαιο και κάνει την κίνησή της την πλέον κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται λίγο πριν τις εκλογές και με μία κυβέρνηση που δεν είναι σε θέση (ούτε καν συνταγματικά) να διαχειριστεί μία Ελληνοτουρκική κρίση.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα προχώρησε σε σοβαρή πρόκληση την ίδια ημέρα που πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ελληνικών ΕΔ βρίσκονταν σε Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι.

Η Τουρκική εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσίευσε σειρά αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου που δίνουν …άδειες για έρευνες πετρελαίου αι φυσικού αερίου στο Καστελλόριζο και στη Ρόδο!

Διαβλέποντας την προφανή αδυναμία της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου, ο Ερντογάν αποφάσισε να παίξει το χαρτί του και να απειλήσει την Ελλάδα με απώλεια μέρους του εθνικού της πλούτου. Η κινητικότητα του τουρκικού στρατού τις τελευταίες ημέρες έδειχνε «δικαιολογημένη» λόγω της υπάρχουσας έντασης στα τουρκο-συριακά σύνορα. Όμως, ήταν πράγματι κάτι τέτοιο ή επρόκειτο για διπλή κίνηση της Άγκυρας, η οποία τοποθέτησε σε επιθετικές θέσεις τα στρατεύματά της στον Έβρο, ενώ το πολεμικό της ναυτικό επέδειξε ιδιαίτερη κινητικότητα μέχρι την Κύπρο. Και όλα αυτά πριν την έναρξη της μεγάλης στρατιωτικής τουρκικής άσκησης EFES (ξεκινάει σε 9 ημέρες), επιδιώκοντας απέναντι στην παραπαίουσα Ελληνική κυβέρνηση μία πολύ μεγάλη νίκη χωρίς να γίνει καν πόλεμος… Την ίδια στιγμή, μάλιστα, η Ανατολική Μεσόγειος έχει γεμίσει από ρωσικά ερευνητικά που κάνουν έρευνες για πετρέλαιο.

Και το ζητούμενο είναι: πρόκειται για στρατηγική στρατιωτική κίνηση τακτικής ή για προμελετημένη «επίθεση» η οποία συντομεύθηκε λόγω των εκλογών στην Ελλάδα; Όπως και να έχει, η συγκεκριμένη τουρκική κίνηση την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στην συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αφού αναμένεται να λειτουργήσει συσπειρωτικά (έστω και δια του τρόμου) προς τα συγκυβερνώντα κόμματα.

Φυσικά, όλοι περιμένουν από τον Λουκά Παπαδήμο να απαντήσει «δυναμικά», προκειμένου να μην χρεωθεί μία τεράστια εθνική ήττα. Αν όμως προσεγγίσουμε λογικά την συγκεκριμένη τακτική κίνηση της Άγκυρας, θα διαπιστώσουμε πως πρόκειται για «κούφια» απειλή, αφού δεδομένης της τουριστικής περιόδου που μόλις ανοίγει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, οι ξένες τουριστικές πολυεθνικές που βρίσκονται στα τουρκικά παράλια αποκλείεται να επιτρέψουν οποιαδήποτε «κοκορομαχία» στην έναρξη της εισπρακτικής γι αυτές περιόδου. Όμως, από το σημείο της «κοκορομαχίας», μέχρι την επισημοποίηση απώλειας εθνικής κυριαρχίας, υπάρχει ελάχιστη απόσταση και απαιτεί πολύ ισχυρά ανακλαστικά, τα οποία είναι βέβαιο πως η σημερινή κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έχει.

Όμως, η τουρκική πρόκληση έρχεται και την "καταλληλότερη στιγμή", στην οποία αναζητούνται αποπροσανατολιστικοί οδοί ενόψει των τελευταίων ημερών πριν τις Ελληνικές εκλογές. Και με δεδομένο πως οι υποψήφιοι συγκυβερνώντες θέλουν να συζητείται οτιδήποτε πέρα από το «πρόγραμμα» διακυβέρνησής τους, η Άγκυρα εμφανίζεται ως «από μηχανής θεός»… και φυσικά όλο και θα «εισπράξει» κάτι για τον… κόπο της…

Η τοποθέτηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, αποφάσεων περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ, οι αποφάσεις αυτές αντιβαίνουν στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και σε κάθε περίπτωση δηλώνει ότι προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

«Η σημερινή δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας , σειράς αποφάσεων του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, που είχαν ληφθεί στις 16 Μαρτίου 2012, περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές Νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γρ. Δελαβέκουρας.

«Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά», προσθέτει και όπως υπογραμμίζει, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω αποφάσεις της Αγκυρας περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Βέβαια, με δεδομένο το γεγονός της αδειοδότησης από την Τουρκία για έρευνες σε Ελληνικά νερά, μπορούμε πολύ εύκολα να εξάγουμε το συμπέρασμα: Η Άγκυρα αδιαφορεί για τα όσα της γνωστοποιεί η Ελλάδα. Και αδιαφορεί προκλητικά και εκ του ασφαλούς, αφού γνωρίζει πως δεν υπάρχει επαρκής πολιτική βούληση για υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών διακαιωμάτων από την Αθήνα...

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

  1. Ο Κωνσταντίνος έχει κάνει άλλη μια φοβερή ανάλυση. Μόνο που η "κοκορομαχία" (που κρατάει τόσα χρόνια όσα το φαγοπότι με τις μίζες των εξοπλισμών και οι μόνιμες κινδυνολογίες πριν από βουλευτικές εκλογές) δεν αποκλείεται στο μέλλον να οδηγήσει σε κρίση, αφού οι Τούρκοι νιώθουν σήμερα να απειλείται η ηγεμονία που διεκδικούν στην ευρύτερη περιοχή και να αθετούνται οι υπογραφές μπήκαν στη Μαδρίτη από Σημίτη και Πάγκαλο. Η ενεργειακή σύζευξη Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου δεν διαφαινόταν τότε στον ορίζοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρτε τροφημα και προστατευτε τις οικογενειες σας , ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ !
    ΞΥΠΝΑΤΕ . Σε σκλαβωμενα Εθνη , δεν κανουν εκλογες . Και αν κανουν κουκλοθεατρο ειναι .
    Μην κοιτατε το δενδρο . ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΠΗΡΕ ΦΩΤΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Σωσων ευατον σωθητω , ειναι η επομενη σκηνη . Το ντεκορ... στην θεση του...Οι τραμπουκοι ετοιμοι ! Οι παραγωγοι του εργου και οι χρηματοδοτες στις θεσεις τους . Οι ηθοποιοι με τα κουστουμια τους και οι...αμοιροι θεατες , χειροκροτουν τον...καλυτερο ΕΦΙΑΛΤΗ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλοι μου η μεγαλύτερη απειλή, που έγινε συντωχρόνω βεβαιότητα, είναι ότι η παλαιά Ελλάδα με τους "εξαναγκασμένους" Έλληνες σε λίγο δεν θα κατοικείται από Έλληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://kostasxan.blogspot.com/2012/02/blog-post_5633.html

    ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΙΕΙ Η ΓΗ
    ΠΑΡΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αποκαλυπτικό άρθρο αν και αναμενόμενο για τις κινήσεις των Τουρκομόγγολων που πιθανότατα καθοδηγούνται από τα αφεντικά των δωσιλόγων για συγκεκριμένα οφέλη....
    Επίσης είναι ένας άλλος τρόπος εκβιασμού του Λαού, ώστε να ψηφίσουν τα υποχείριά τους ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
    Εκεί μας κατάντησαν οι καλοί μας φίλοι και σύμμαχοι.....με την βοήθεια βέβαια των ανθελλήνων δωσιλόγων.
    Ωστόσο θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα ένας αστάθμητος παράγοντας που λέγεται Ελληνική Αδούλωτη Ψυχή και ότι θα ενεργοποιηθεί άμεσα.
    Ο Θεός μαζί μας ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εχετε σκεφτει γιατι να λενε ψεμματα οι γεροντες της θρησκειας μας!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. που ειναι οι αγροτες με τα τρακτερ πινουν ουζα στα καφενεια;Δεν τελειωσαν οι επιδοτησεις;που ειναι οι αγανακτισμενοι;οιμεγαλοι εργατοπατερες;!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]