Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παραιτήθηκε ο εισηγητής της ACTA (σχέδιο παγκόσμιας φίμωσης και ελέγχου της πληροφορίας)

  • Ο ειδικός εισηγητής της ΕΕ για την ACTA παραιτήθηκε, αποκαλώντας την διαδικασία που προηγήθηκε "παρωδία"
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Techdirt, o Kader Arif, ο αξιωματούχος που διόρισε η ΕΕ ως επίσημο εισηγητή για το θέμα της συμφωνίας ΑCTΑ, μιας συμφωνίας που αφορά επίσημα στην "κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο", αλλά ανεπίσημα και ουσιαστικά στο φίμωμα του διαδικτύου, είχε δηλώσει παραίτηση από προχθές, λίγο πριν υπογραφεί η συμφωνία από 22 κράτη-μέλη της ΕΕ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), αποκαλώντας την διαδικασία "παρωδία".

Ο κ. Kader Arif, το πρόσωπο που είχε την ευθύνη για τη διερεύνηση όλων των πτυχών της συμφωνίας ΑCTA, προτού αυτή ψηφιστεί από την ΕΕ, παραιτήθηκε, εκφράζοντας συγχρόνως την "αποστροφή" του, όπως δήλωσε, για τη διαδικασία που εκτυλίχθηκε παρασκηνιακά, μέχρι να πειστεί η ΕΕ να υπογράψει την συμφωνία ΑCTA. Είναι προφανές από το παρακάτω απόσπασμα από την επιστολή παραίτησής του, ότι ο εισηγητής που διόρισε η ΕΕ κάθε άλλο παρά ικανοποιημένος ήταν από τις έρευνές του γύρω από τις επιπτώσεις της νέας νομοθεσίας στη ζωή των πολιτών της ΕΕ.

Παραθέτουμε ένα εύγλωττο απόσπασμα από την επιστολή παραίτησης του κ. Arif:

Επιθυμώ να καταγγείλω, με τον εντονότερο δυνατό τρόπο, την όλη διαδικασία που οδήγησε στην υπογραφή αυτής της συμφωνίας.

1ον: Δεν ελήφθησαν υπ' όψιν σε αυτή τη διαδικασία οι απόψεις των κοινωνικών οργανώσεων των πολιτών των χωρών-μελών της ΕΕ.

2ον: Υπήρξε έλλειψη διαφάνειας, ήδη από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

3ον: Υπήρξαν διαδοχικές αναβολές της υπογραφής του εγκεκριμένου από εμάς κειμένου, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις.

4ον: Δεν περιελήφθησαν στο τελικό κείμενο τα αιτήματα τιυ Ευρωκοινοβουλίου , τα οποία είχαν διατυπωθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των συνελεύσεών μας.

Ως εισηγητής του κειμένου αυτού, θα ήθελα να καταθέσω ότι δεν έχω ποτέ πριν έλθει αντιμέτωπος με ελιγμούς σαν αυτούς που προήλθαν κατ' επανάληψη από την δεξιά παράταξη αυτού του Κοινοβουλίου, οι οποίοι στόχευαν στο να επιβληθεί βεβιασμένα μια δέσμη προτετελεσμένων αποφάσεων, προτού προλάβει να ενημερωθεί η κοινή γνώμη, η οποία έπρεπε κανονικά να είναι σε εγρήγορση. Λόγω της απαράδεκτης αυτής διαδικασίας, στερήθηκε το Κοινοβούλιο το αναφαίρετο δικαίωμά του της έκφρασης, αλλά στερήθηκε και τα μέσα, τα οποία δικαιωματικά έχει στη διάθεσή του ώστε να εκφράζει νόμιμα αιτήματα των πολιτών.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η συμφωνία ACTA είναι προβληματική, λόγω των επιπτώσεών της στις ατομικές ελευθερίες, λόγω του γεγονότος ότι αδίκως καθιστά υπεύθυνους τους παρόχους πρόσβασης στο Διαδίκτυο, λόγω των συνεπειών της στην παραγωγή γενόσημων φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά και λόγω της μηδενικής προστασίας που μας παρέχει σε ό,τι αφορά στις γεωγραφικές ενδείξεις μας.

Η συμφωνία αυτή ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών, Και όμως, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποτραπεί το Ευρωκοινοβούλιο από το να εκφράσει τη γνώμη πάνω σε αυτό το θέμα. Για αυτό ακριβώς τον λόγο, σήμερα θα ήθελα να στείλω ένα σημαντικό μήνυμα και μια ηχηρή προειδοποίηση στην κοινή γνώμη σχετικά με αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Σας δηλώνω, επίσης, ότι προσωπικά αρνούμαι να λάβω μέρος σε αυτή την παρωδία.

Σε τέτοιους καιρούς, είναι πραγματικά πολύ σπάνια μια τόσο αφοπλιστική ειλικρίνεια από τους πολιτικούς κύκλους. Η επιστολή αυτή του κ. Arif ισοδυναμεί με μια άμεση και σαφή αποκήρυξη της όλης διαδικασίας.

Όσον αφορά το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε εάν η συγκεκριμένη επιστολή θα έχει κάποιο αντίκτυπο. Ενώ 22 χώρες της ΕΕ υπέγραψαν τελικά την συμφωνία ΑCTA στις 26/01, θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον ερχόμενο Ιούνιο, ώστε να έχει ισχύ.

Η παραίτηση του κ. Arif σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητη. Ας ελπίσουμε ότι η πράξη του αυτή θα διευκολύνει τα μέλη του Ευρωκοινωβουλίου να εκφραστούν απερίφραστα εναντίον της συμφωνίας ACTA.

Θα είναι σίγουρα μια δύσκολη μάχη. Οι υποστηρικτές της ACTA έχουν εργαστεί επιμελώς εδώ και χρόνια, έτσι ώστε η συμφωνία να εγκριθεί και στις ΗΠΑ, και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Για αυτούς - δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει κανείς για αυτό - η εφαρμογή της είναι μια τελειωμένη υπόθεση.

Ισχυρές αντιδράσεις από την Ε.Ε.

Η ΕΕ, μετά από τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν σε ορισμένες χώρες, τελικά ΔΕΝ συμπεριέλαβε στη συμφωνία μια παράγραφο, σύμφωνα με την οποία, αν καταδικαστεί ένας χρήστης διαδικτύου 3 φορές για παράβαση της ΑCTA, του απαγορεύεται με το νόμο η πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Η παράγραφος δεν ισχύει τελικά για την ΕΕ. Όμως, ισχύει για τους πολίτες των άλλων χωρών (εκτός ΕΕ), που υπέγραψαν τη συμφωνία...

Οι χρήστες το διαδικτύου αναρωτιούνται...

Πρόσεξτε τώρα... Αυτό που προέκυψε, και το συζητούν σε κάποια ιστολόγια, είναι:
Μήπως θα μπορούν να μας κλείνουν την πρόσβασή μας στο διαδίκτυο από μια ΑΛΛΗ χώρα (π.χ τις ΗΠΑ) επειδή κάναμε 3 παραβάσεις;
Ήμια χώρα θα μπορεί να αποκλείει την πρόσβαση σε χρήστες μιας άλλης χώρας;

Ανοίγουν οι πόρτες μίας παγκόσμιας δικτατορίας;

Απόσπασμα από σημερινό άρθρο σε αμερικάνικη ιστοσελίδα:

"Η νέα αυτή συμφωνία δίνει ακόμα και σε κυβερνήσεις εκτός της χώρας της οποίας κατοικεί κάποιος, αλλά και σε οποιονδήποτε είναι ιδιοκτήτης πνευματικών δικαιωμάτων, απεριόριστα δικαιώματα. Αν σου απαγγελθεί η κατηγορία ότι παραβίασες τα πνευματικά δικαιώματα κάποιου, τότε θα σου κλείσουν την ιστοσελίδα σου χωρίς να σε περάσουν από δίκη και θα πληρώσεις πρόστιμο ή θα σε στείλουν στη φυλακή. Και δεν είναι απαραίτητο αυτός που σου έχει κάνει μήνυση να διαμένει στις ΗΠΑ. Μπορεί να σε κατηγορήσει μια άλλη κυβέρνηση ή ένας ιδιοκτήτης πνευματικών δικαιωμάτων στην άλλη άκρη του κόσμου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχεις παραβιάσει τα πνευματικά του δικαιώματα. Δεν έχει σημασία. Μέχρι στιγμής την ΑCTA την υπέγραψαν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες 7 χώρες, και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί..."


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η κυβέρνηση Παπαδήμου ψήφισε διεθνή συμφωνία για φίμωση του διαδικτύου







Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]