Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Υπάρχει δημοκρατία στην Ευρώπη;

  • Η δημοσιονομική κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα και εξελίχθηκε γρήγορα σε κρίση δημόσιου χρέους για όλο τον νότο της Ευρώπης, απειλεί πλέον τη σταθερότητα του ευρώ και της Ευρώπης αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα της παγκόσμιας οικονομίας.
Tαυτόχρονα θέτει εν αμφιβόλω μια σειρά από δημοκρατικές κατακτήσεις του νεωτερικού καπιταλισμού, όπως το κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου που αναπτύχθηκαν παράλληλα.

Τα τελευταία 20 χρόνια, η κυρίαρχη νεοφιλελελεύθερη εκδοχή στην οικονομία έδωσε στην αγορά τη δυνατότητα να καθορίζει άνευ όρων τους όρους της κοινωνικής συμβίωσης.

Οι πολίτες-θύματα των πολιτικών άγριας λιτότητας σύρονται σε μια καταστροφική δίνη, πετιούνται εκτός κοινωνίας, θεωρούνται συλλήβδην αναλώσιμοι και περιττοί.

Η σχεδόν «θεϊκή» διάσταση των αόρατων δυνάμεων της αγοράς ανέτρεψε, όμως, συγχρόνως όλες τις θεσμικές ισορροπίες της παραδοσιακής δημοκρατικής οργάνωσης του κράτους.

Η πολιτική εξουσία, όπως φάνηκε και από τις εξελίξεις στη χώρα μας, αναγκάζεται να υποκύψει, σχεδόν αμαχητί, στις εντολές των ισχυρών παραγόντων της Ε.Ε. και τις απαιτήσεις των αγορών. Η δημοκρατία, όπως τη γνωρίσαμε, δέχεται σοβαρά πλήγματα αξιοπιστίας.

Είναι δυνατή άραγε η αντιστροφή αυτού του ζοφερού κλίματος; Μπορεί να αποκατασταθεί η διαταραγμένη σχέση ανάμεσα στην πολιτική και την οικονομία; Εχει μέλλον στην Ευρώπη η δημοκρατία;

Η «Κ.Ε.» αναζήτησε απαντήσεις στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα της εποχής μας. Κορυφαίοι έλληνες και ξένοι επιστήμονες και ειδικοί κατέθεσαν τις απόψεις τους. Τον τελικό λόγο έχουν οι λαοί της Ε.Ε

ΦΑΚΕΛΟΣ
Όλα τα άρθρα:

Γράφουν οι: Ν. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ, Ε. Ο. ERIKSEN, Γ. ΣΩΤΗΡΕΛΗΣ, J. ΚΕΑΝΕ, Τ. ΚΑΦΕΤΖΗΣ, Κ. ΔΟΥΖΙΝΑΣ, Κ. ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ, Σ. ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ, L. MARTELL, Δ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, L. GALINO, J.-Ρ. FITOUSSI, G. ROSSI, Α. ΛΙΑΚΟΣ, S. HALIMI, Μ. ΣΠΟΥΡΔΑΛΑΚΗΣ, Α. ΚΑΖΑΚΟΣ, R. HARMS, Β. MEYER, G. LETSCH, J. BUTLER, G. PERELLI

Από enet
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ.

    ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΨΗΦΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ.

    ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΑΣ ΔΩΣΤΕ ΤΟΝ «ΛΟΓΟ» ΣΤΟΝ ΛΑΟ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ.

    ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΕΤΕ ΩΣ ΤΕΤΟΙΟΙ.

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ
    ΠΡΙΝ Η ΛΟΓΙΚΗ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΣΕΡΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.


    Από τη στιγμή που είναι φανερό πλέον --ακόμα και στους πιο άσχετους-- ότι οι τοκογλύφοι και οι ιμπεριαλιστές δεν επιθυμούν να πάμε σε εκλογές και άρα να δώσουν τον «λόγο» στον λαό, οι Έλληνες βουλευτές είναι υποχρεωμένοι ν’ ανατρέψουν τα σχέδιά τους.

    Πρέπει να «επιστρέψει» η πολιτική όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, αν σκεφτεί κάποιος ότι τις ίδιες αντιδημοκρατικές αθλιότητες μεθοδεύουν και στην Ιταλία.

    Πρέπει η πολιτική να επιβληθεί της τοκογλυφίας.

    Πρέπει η Δημοκρατία να επιβληθεί του μονεταρισμού. Δεν είναι δυνατόν τους λαούς να τους κυβερνάνε οι «επιστήμονες» της αθλιότητας και του φαρισαϊσμού ...

    Δεν είναι δυνατόν να αφεθούν να επιβληθούν στον κόσμο οι σφουγγοκωλάριοι των τοκογλύφων ...

    Τα ανθρωπάκια με τα «βαριά» βιογραφικά της πλάκας.

    Πρέπει οι Έλληνες πολιτικοί ν’ αντιληφθούν την απειλή κατά της Δημοκρατίας και να πρωταγωνιστήσουν σε αυτήν την προσπάθεια.
    Πρέπει να λάβουν τα μηνύματα των καιρών και ν’ αρνηθούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα δωσιλογική Κυβέρνηση, ώστε να πάμε υποχρεωτικά σε εκλογές.
    Να κάνουν το ελάχιστο, που αποτελεί καθήκον τους να κάνουν και το οποίο είναι να δώσουν στον λαό τον «λόγο» για να «μιλήσει».

    Να αναλάβει ο λαός τις «ευθύνες» του και οι τοκογλύφοι τα δάκρυά τους.

    Το ‘40 δεν δόθηκε η ευκαιρία στους Έλληνες βουλευτές να πολεμήσουν απευθείας τους κατακτητές.

    Σήμερα τούς δίνεται.
    Λίγες φορές δίνεται η δυνατότητα σε έναν άνθρωπο ν’ αποδείξει τον πατριωτισμό και τη γενναιότητά του και για τους Έλληνες βουλευτές ήρθε αυτή η φορά.

    -----------------------------------

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

    Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο - ΕΑΜ Β’

    11-11-11

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]