Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καταστροφική δημοπρασία ομολόγων κλονίζει την εμπιστοσύνη στη Γερμανία


Εδώ και μερικούς μήνες η νέα μας πρόβλεψη είναι πως έφτασε η ώρα η κρίση να χτυπήσει και τη Γερμανία, όχι έμμεσα αλλά άμεσα στο κόστος δανεισμού της. Αυτό θα σήμανε και την αρχή του τέλους της ευρωζώνης, τουλάχιστον όπως την ξέρουμε. Αν η εμπιστοσύνη των επενδυτών χαθεί ακόμη και όσον αφορά στη Γερμανία τότε η μόνη εναλλακτική επιλογή που θα απομείνει θα είναι οι ΗΠΑ και τί γλυκιά θα είναι τότε η νίκη για τους Αμερικανούς που ξαφνικά είχαν βρεθεί να απολογούνται στη… Μέρκελ.

Το γράφημα της εικόνας δείχνει ότι η ώρα μηδέν ίσως έχει ήδη φτάσει: Οι αγορές έβαλαν στο στόχαστρο τη Γερμανία και μετά από μία καταστροφική δημοπρασία ομολόγων, πιθανώς τη χειρότερη στη μοντέρνα ιστορία της, τα επιτόκια του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου εκτοξεύονται υψηλότερα. Προς το παρόν, δεν είναι το ύψος τους που προκαλεί τρόμο αλλά η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται. Οι αγορές στρέφουν την πλάτη στη Γερμανία και αν αυτό επιβεβαιώνεται με διπλό τρόπο:

Πρώτον στη σημερινή δημοπρασία ομολόγων η χώρα ΔΕΝ κατάφερε να πουλήσει το 35% των ομολόγων που δημοπράτησε κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί και δεύτερον το κόστος δανεισμού της αυξάνεται ξαφνικά με τη μεγαλύτερη ταχύτητα των τελευταίων ετών.

Μα αν η Γερμανία δε μπορεί να δανειστεί από τις αγορές τότε πώς θα δανειστεί το EFSF; Και αν το EFSF δε μπορεί να δανειστεί τότε πώς θα προχωρήσει η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και θα σωθεί η Ελλάδα και η Ιταλία;

Άνοιξε ο δρόμος προς την Γερμανική καταστροφή;

“Καταστροφική” ήταν η σημερινή δημοπρασία 10ετών γερμανικών ομολόγων, καθώς η Γερμανία κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 3,644 δισ. ευρώ, ενώ ζητούσε ποσό έως 6 δις. ευρώ συνολικά.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, πυροδότησε τους φόβους που κάνουν λόγο για μία ενδεχόμενη εξάπλωση της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης στο Βερολίνο, τη στιγμή που οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων οικονομιών της Ευρωζώνης εξακολουθούν να διαφωνούν για μια μακροπρόθεσμη διαρθρωτική λύση.

Παράλληλα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται σε εκνευρισμό λόγω δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι το Βέλγιο πιέζει την Γαλλία για μια επέκταση της τάξεως των 90 δις ευρώ για την διάσωση της χρεοκοπημένης τράπεζας Dexia.

Το κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε μια ειδική έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch, η οποία ανέφερε πως η Γαλλία έχει πλέον λίγα περιθώρια ελιγμών ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί στα οικονομικά της- μια νέα αρνητική εξέλιξη στην ανάπτυξη ή αδυναμία υποστήριξης των τραπεζών της- με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα 3Α της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Μετά την αποτυχημένη δημοπρασία ομολόγων από την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος, το ευρώ σημείωσε σημαντική πτώση ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές βυθίστηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων.

Η Bundesbank αναγκάστηκε να κρατήσει σχεδόν τα μισά από την δημοπρασία των 6 δις ευρώ λόγω της έλλειψης προσφορών από τους επενδυτές. “Είναι μια ολοκληρωτική και πλήρης καταστροφή”, δήλωσε ο Marc Ostwald, στρατηγικός αναλυτής της Monument Securities στο Λονδίνο.

Ανώτερο στέλεχος μεγάλου οίκου αξιολόγησης, ανέφερε ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού θα μπορούσε να οδηγήσει την Γερμανία σε μια επανεξέταση της άρνησής της για μια ευρύτερη λύση όσον αφορά την οικονομική κρίση της Ευρώπης.

Παράλληλα, το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες όλο και περισσότερο απομονώνονται από τις αγορές και εξαρτώνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες, έχει προσθέσει επιπλέον πίεση στους ηγέτες της ΕΕ στις προσπάθειες τους για μια ευρεία και διαρκή λύση στην κρίση που διανύει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ωστόσο, η Γερμανία και η Ιταλία “συγκρούστηκαν” ξανά για το αν η ΕΚΤ θα πρέπει να προβεί σε πιο τολμηρά βήματα ώστε να μειωθούν οι πιέσεις των αγορών στην Ιταλία, την Ισπανία, καθώς και σε άλλες που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης.






Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]