Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η μυστική δράση της ΕΥΠ στα Εξάρχεια και η ΕΥΠ που "χάθηκε"

Πώς δρουν και κινούνται οι μυστικές υπηρεσίες στην περιοχή

Στην περιοχή των Εξαρχείων δεν κινούνται μόνο οι κάτοικοι, οι διάφοροι καταστηματάρχες αλλά και οι αντιεξουσιαστές.

Στην περιοχή ζουν, κινούνται και εργάζονται και οι υπάλληλοι του γνωστού κλιμακίου της ΕΥΠ που δρουν σχεδόν κάτω από τη μύτη όλων των κατοίκων τους οποίους παρακολουθούν, «φακελώνουν» και βέβαια γνωρίζουν πολύ καλά.

Όσο και αν ακούγεται παράξενο η περιοχή των Εξαρχείων είναι ένα μέρος που η ΕΥΠ και οι διάφορες υπηρεσίες της χώνανε ανέκαθεν τη μύτη τους.

Την εποχή αυτή η περιβόητη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών με τις καθημερινές κοινωνικές εκρήξεις, τις διαδηλώσεις και τα συνεχή συλλαλητήρια, βρίσκεται πάντα επί ποδός.

Όχι γιατί ο τομέας αυτός είναι το αντικείμενό της, αλλά απλούστατα γιατί η περιοχή των Εξαρχείων παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον εξαιτίας της μόνιμης παρουσίας εκεί, πολλών και διαφόρων ομάδων που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Και βέβαια μην φανταστεί κάποιος ότι το κλιμάκιο της ΕΥΠ στα Εξάρχεια διαθέτει σύγχρονα γραφεία ταμπέλες που να λένε τί ακριβώς υπάρχει πίσω από την πόρτα αλλά και γνωστούς υπαλλήλους οι οποίοι να μπαινοβγαίνουν μέσα έξω. Αντίθετα οι περίπου δέκα αποσπασμένοι πολιτικοί υπάλληλοι αλλά και λίγοι παλιοί αστυνομικοί που το στελεχώνουν όχι μόνο δεν έχουν γραφεία στην περιοχή των Εξαρχείων αλλά τις περισσότερες φορές κινούνται μεν σε κεντρικά σημεία γύρω από την πλατεία χωρίς να έχουν μόνιμο σημείο αναφοράς (σύμφωνα με πληροφορίες μας έχει ξενοικιαστεί διαμέρισμα το οποίο λειτουργούσε ως κέντρο επιχειρήσεων).

Οι κινήσεις τους είναι ανάλογες με το δρομολόγιο που ακολουθούν δεδομένου ότι μόνο σε κάποιες καφετέριες ή και μπαρ εμφανίζονται για καφέ ενώ σε άλλα σημεία ναι μεν διέρχονται χωρίς όμως ποτέ να σταματούν και να δίνουν στόχο.

Πριν από χρόνια αμέσως μετά τις εκλογές του 1981 που ανήλθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ένας από τους τότε διοικητές της ΕΥΠ, στον οποίο τοποθέτησε στη θέση αυτή ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου, αφού τον κάλεσε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανέλαβε τη θέση αυτή, είχε δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο πληροφοριών της υπηρεσίας αυτής στα Εξάρχεια.

Μάλιστα τότε διέθετε και στέγη η οποία βρισκόταν σε παλιά πολυκατοικία κοντά στην οδό Αραχώβης και βέβαια ο διοικητής αυτός, που δεν ήταν άλλος από τον αείμνηστο Κώστα Τσίμα, όχι μόνο είχε μπει για τα καλά στις καταλήψεις της τότε εποχής αλλά πολλοί δικοί του πράκτορες είχαν μπει σε αναρχοαυτόνομες οργανώσεις των Εξαρχείων.

Αυτά γινόντουσαν στο ένδοξο παρελθόν της ΕΥΠ. Σήμερα η μικρή ομάδα της ΕΥΠ στα Εξάρχεια κυρίως παρακολουθεί μέλη των γνωστών αντιεξουσιαστικών ομάδων στις συναντήσεις τους οι οποίες γίνονται κυρίως σε τακτά χρονικά διαστήματα σε σταθερά σημεία και σε χρόνους οι οποίοι είναι από πριν προκαθορισμένοι.

Ακόμη περνάνε από πολλά σημεία των Εξαρχείων, συλλέγοντας πληροφορίες από δικούς τους πληροφοριοδότες οι οποίοι απλά τους μιλούν χαμηλόφωνα και με κωδικοποιημένες λέξεις για να μην τους αντιλαμβάνεται κανείς.

Αντίπαλο δέος της ΕΥΠ στα Εξάρχεια είναι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η γνωστή ΔΑΕΕΒ, η οποία διαθέτει και αυτή δικό της δίκτυο πληροφοριών. Οι δύο αυτές υπηρεσίες διασταυρώνονται και μάλιστα κάποιες φορές στο παρελθόν η μια «χαλούσε» τις δουλειές της άλλης (αν είναι δυνατόν να μην δρουν ενημερώνοντας η μία υπηρεσία την άλλη και να δημιουργούν προβλήματα, αλλά και λάθη τέτοια που ξεσκεπάζουν πρακτορες!!! Είπαμε όμως, η παλιά ΕΥΠ με την σημερινή, δεν έχουν καμία σχέση).

Μάλιστα στη δεκαετία του 1980 έως το 1990 ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας με το βαθμό του Ταξιάρχου σήμερα είχε πετύχει όχι μόνο να διαμένει στα Εξάρχεια σε σπίτι που νοίκιαζε η τότε Υπηρεσία Πληροφοριών της πρώην Αστυνομίας Πόλεων η προκάτοχος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αλλά να αναπτύξει πλουσιότατη δράση με συλλογή πληροφοριών.

Βέβαια σε μερικές περιπτώσεις οι αναρχοαυτόνομοι των Εξαρχείων εντόπισαν διάφορους υπόπτους και τους κυνήγησαν άγρια για να δουν ποιοί είναι (η αποκάλυψη πρακτόρων ίσως θα έπρεπε να ερευνηθεί, καθώς και τα πιθανά αίτια που οδήγησαν στην "απόσυρσή" τους από την περιοχή. Υπάρχει άραγε περίπτωση λάθη ή σκοπιμότητες να οδήγησαν σε αυτές τις αποκαλύψεις;).

Στην ουσία ήταν ή πράκτορες της ΕΥΠ ή αστυνομικοί της ΔΑΕΕΒ που δρούσαν μέσα στην περιοχή και από λάθος ή άλλη άσχημη στιγμή «καρφώθηκαν» ολόκληρες ομάδες.

Σήμερα η ΕΥΠ ασχολείται με συνδικαλιστικά, με ΕΔΕ που προσπαθούν να βρούνε πως ιστολόγια γνωρίζουν σκάνδαλα που συμβαίνουν στο εσωτερικό της (και όχι γιατί συνέβησαν τα σκάνδαλα), καλύπτει προφανή ανικανότητα προϊσταμένων της σε κλιμάκια ανά την Ελλάδα, έχει προβεί σε ανθρωποφαγία κα απομάκρυνση ικανότατων στελεχών της, ενώ έχουν γίνει αρκετές ερωτήσεις στην Βουλή σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει η εν λόγω υπηρεσία στην χώρα. Ας δούμε όμως πως ήταν αυτή η υπηρεσία και πως... κατάντησε.

Άλλο ΚΥΠ άλλο ΕΥΠ ή μήπως έχουμε πάλι ΚΥΠ"

Άρθρο του Όμηρου Φωτιάδη

Στις 11 Ιουνίου 2008, πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ημερίδα που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων της ΕΥΠ (Π.Ο.Σ.ΕΥΠ), με θέμα,

«Κράτος, Ασφάλεια και ο Ρόλος των Υπηρεσιών Πληροφοριών. Η περίπτωση της Ελλάδας». Προσκλήθηκαν ως ομιλητές πολλές σημαντικές προσωπικότητες και αναπτύχθηκαν ένα πλήθος θεμάτων σε σχέση με το αντικείμενο του θέματος. Παρευρέθηκαν, πέραν του πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ, Υπουργού κ. Παυλόπουλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ. Σταύρου και αντιπρόσωποι όλων των κομμάτων.

Η πρωτοποριακή ημερίδα, έλαβε μεγάλη διάσταση στο τύπο και τα ΜΜΕ και ομολογουμένως, όλα τα σχόλια ήταν κάτι παραπάνω από θετικά.

Δεν θα σταθούμε στους ομιλητές και τα θέματα που αναπτύχθηκαν, καθώς ήδη αυτά έχουν εξαντληθεί ήδη από τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ.

Θα σταθούμε σε αυτό το ίδιο το γεγονός της ημερίδας και στους ανθρώπους της ΕΥΠ που συμμετείχαν στην ημερίδα, καθώς αυτοί ήταν και είναι οι ουσιαστικοί παράγοντες και η ψυχή της Υπηρεσίας.

Το γεγονός και μόνο ότι η φυσική ηγεσία της ΕΥΠ εν προκειμένω ο Αρχηγός της Πρέσβης Ιωάννης Κοραντής και ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ κ. Κ.Α. εργάστηκαν με σθένος από κοινού για την πραγματοποίηση της τόσο σημαντικής αυτής ημερίδας, για την ανέλιξη της Υπηρεσίας, καταγράφεται ως ένα εξαιρετικό γεγονός.

Πουθενά αλλού στον δημόσιο τομέα της χώρας, δεν έχει παρουσιαστεί τέτοιο φαινόμενο.

Η ηγεσία μιας υπηρεσίας και τα στελέχη της, από κοινού να προσπαθούν για την καλύτερη δυνατή αναβάθμισή της!

Το υψηλό επίπεδο των ομιλητών και οι αναφορές των πολιτικών που συμμετείχαν δίδουν πλέον μια άλλη διάσταση για το μέλλον της ΕΥΠ.

Ο Αρχηγός της ΕΥΠ, Πρέσβης κ. Ιωάννης Κοραντής, κατέπληξε με την ομιλία του και την ανάπτυξη των απόψεών του, δικαιώνοντας την εξαιρετική του φήμη για ακόμη μια φορά, επιβεβαιώνοντας και τις κατά καιρούς κρίσεις ξένων ομολόγων του της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Εστίασε με απόλυτη ακρίβεια στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΥΠ, αλλά και στην προοπτική αναβάθμισής της για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ, ήταν χειμαρρώδης, όπως συνηθίζει να το κάνει άλλωστε, και κάλυψε με την ομιλία και τις παρεμβάσεις του όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν την ΕΥΠ και τα στελέχη της.

Θα σταθούμε στο σημείο της ομιλίας του, όπου ανέφερε σε κάποια στιγμή, « άλλο ΕΥΠ άλλο ΚΥΠ». Η φράση αυτή του Προέδρου της ΠΟΣΕΥΠ περικλείει πλήθος νοήματα και σηματοδοτεί το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα πρέπει πλέον να βλέπουμε την ΕΥΠ.

Η πρωτοποριακή για τα Ελληνικά δεδομένα ημερίδα, πέραν της ουσιαστικής της χρησιμότητας, ήταν και το πρώτο «κάλεσμα» της Υπηρεσίας προς την Ελληνική κοινωνία. Η φράση του Προέδρου Κ.Α. μας καλεί να ξεπεράσουμε τις όποιες αγκυλώσεις του παρελθόντος και να πάψουμε πλέον να βλέπουμε την ΕΥΠ με τα μάτια και τις διαθέσεις του παρελθόντος. Όπως με ευκολία ξεπεράσαμε άσχημες αναμνήσεις του παρελθόντος (π.χ. ΕΑΤ-ΕΣΑ) που υπαγόρευαν «άλλες εποχές» έτσι πρέπει να ξεπεράσουμε και τις όποιες αρνητικές μας σκέψεις και απόψεις για την ΕΥΠ.

Πολλοί φίλοι δεν κατανοούν πως γίνεται να υπάρχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις στην ΕΥΠ και μπερδεύονται κάνοντας αντιστοιχίες με τον Ελληνικό Στρατό, ξένες υπηρεσίες

κλπ. Οι υπάλληλοι της ΕΥΠ είναι δημόσιοι υπάλληλοι και έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν συνδικαλιστικά όργανα, αλλά υπάρχει μια μεγάλη ειδοποιός διαφορά…

Τα όργανα της ΕΥΠ ποτέ δεν έκαναν απεργία…Ποτέ δεν προέταξαν τον ατομικό τους συμφέρον έναντι της Υπηρεσίας τους και των υψηλών εθνικών τους καθηκόντων. Η ημερίδα που έγινε μας απέδειξε πολλά παραπάνω…Ευχόμαστε και άλλα συνδικαλιστικά όργανα του Δημόσιου Τομέα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΠΟΣΕΥΠ.

Σχεδόν όλες οι Υπηρεσίες Πληροφοριών της ΕΕ και των λοιπών δυτικών χωρών, έχουν συνδικαλιστικά όργανα και άλλου είδους οργανώσεις. Διαθέτουν δικά τους συνδικαλιστικά έντυπα και πραγματοποιούν πλήθος εκδηλώσεων ετησίως.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» στο φύλο της 15.06.2008, για ανάλογη ημερίδα με αυτήν της ΠΟΣΕΥΠ, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον την ίδια περίοδο από τις Υπηρεσίες των ΗΠΑ!

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων ALCO είχε πραγματοποιήσει από τις 10 έως της 14 Απριλίου του 2006, δημοσκόπηση για την ΕΥΠ, για λογαριασμό του περιοδικού «FANTOMAS» το οποίο ασχολείται σε βάθος με θέματα μυστικών υπηρεσιών.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο τεύχος 2, Μάιος 2006. Ο Πρόεδρος της ALCO κ. Κώστας Παναγόπουλος, αναφέρει . Το 69,3% αποδέχεται την χρησιμότητα της ΕΥΠ ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων. Παράλληλα το 72,7% πιστεύει ότι η ΕΥΠ ελέγχεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και το 66,1% πως αναμίχθηκε με τις υποκλοπές και παρέκκλινε της αποστολής και του ρόλου της. Το 46,9% δήλωσε πως εκτελεί με επιτυχία τα καθήκοντά της, και το 47% δηλώνει πως δεν την εμπιστεύεται απόλυτα.

Τα 2/3 των ερωτηθέντων υιοθετούν την πρόταση να υπαχθεί η ΕΥΠ σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και να εκτελεί τα καθήκοντά της μέσα σε πλαίσια απολύτου νομιμότητας.

Συμπερασματικά, οι απόψεις θετικές και αρνητικές κινούνται οριακά ως το προς ποια υπερισχύει έναντι της άλλης. Σημειώνουμε πως, την περίοδο που έγινε η δημοσκόπηση η χώρα συγκλονίζονταν από το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σχεδόν τα ίδια και παρόμοια συμπεράσματα εξάγαμε κι εμείς μέσα από την κριτική που ασκήθηκε στο παρελθόν άρθρο μας του τεύχους μας 9. Η ανάλυση των απόψεων που κατατέθηκαν σε διάφορα forum και η παρακολούθηση των απόψεων των αναγνωστών, μας οδηγούν συμπερασματικά στις εξής διαπιστώσεις.

-Οι απόψεις για την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς την ΕΥΠ, είναι ακόμη εμποτισμένες με αντιλήψεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος, σε σημαντικό επίπεδο. Η αναφορά του Προέδρου της ΠΟΣΕΥΠ «άλλο ΚΥΠ άλλο ΕΥΠ» δίδουν τις κατάλληλες απαντήσεις. Ίσως εάν η μετονομασία της πάλαι ποτέ ΚΥΠ δεν ήταν σε ΕΥΠ αλλά παρέπεμπε σε άλλη ονομασία, π.χ. Υπηρεσία Πληροφοριών Ελλάδας ή κάτι αντίστοιχο να μην υπήρχαν αυτές οι αγκυλώσεις. Ο συνειρμικός νους πάντοτε κάνει την δουλειά του και επί του θέματος, συνειρμικά ταυτίζει το ΚΥΠ με το ΕΥΠ!

-Οι απόψεις των αναγνωστών για την μυστική δράση της ΕΥΠ κι αυτές κυμαίνονται οριακά. Αυτοί που απαξιώνουν την δράση της και την αποτελεσματικότητά της, κυρίως έκαναν αναφορές σε δημοσιεύματα των ΜΜΕ από όπου και είχαν πλημμελή πληροφόρηση με αρνητικές συνήθως αποχρώσεις. Δεν αντέταξαν όμως σθεναρή αντίσταση απέναντι σε αυτούς που στιγμάτισαν την στάση των ΜΜΕ κατά καιρούς έναντι της ΕΥΠ. Με επιχειρήματα και τεκμηριωμένες καταθέσεις απόψεων, άλλαξαν με ευκολία τις απόψεις τους.

Ορθά λοιπόν η ΕΥΠ με την ημερίδα της, απευθύνθηκε προς την κοινωνία, και ακόμη ορθότερα η νέα ιστοσελίδα της ΕΥΠ έχει πλέον άλλη μορφή (www.nis.gr).

Μάλιστα εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Αρχηγό της αμφίδρομη διαδυκτιακή επικοινωνία με τους πολίτες. Ο καθένας πλέον μπορεί να γράψει στην ΕΥΠ ότι θέλει και θα λάβει την δέουσα απάντηση με πολύ σοβαρό τρόπο. Δοκιμάσαμε με πολλαπλούς τρόπους τα αντανακλαστικά της επικοινωνίας αυτής και ομολογουμένως μείναμε έκπληκτοι με τα αποτελέσματα και την ανταπόκριση της ΕΥΠ!

Χαρακτηριστικά ο Αρχηγός της ΕΥΠ, Πρέσβης κ. Ιωάννης Κοραντής δήλωσε στις 22.05.2008, σχετικά με το θέμα, «Η διαδραστική λειτουργία της ιστοσελίδας της ΕΥΠ συνιστά υλοποίηση ενός εκ των κυρίων στόχων που επιδιώκονταν δια της αναβάθμισής της, ήτοι της αμφίδρομης και ανοικτής επικοινωνίας της Υπηρεσίας με τους πολίτες».

Πέραν των ως άνω, στην νέα ιστοσελίδα της ΕΥΠ, στην ενότητα «διεθνής εξελίξεις» μπορεί να ενημερώνεται ο καθένας για τις διεθνείς εξελίξεις με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως λίγες μέρες πριν την έκρηξη της κρίσης στην Ν. Οσετία, οι αναφορές της ενότητας «φωτογράφιζαν» την επερχόμενη κρίση και εν συνεχεία καλύφθηκε πλήρως το θέμα. Την ίδια ώρα όλα τα ΜΜΕ της χώρας, ασχολούνταν μόνο με την Ολυμπιάδα του Πεκίνου. Τα «αντανακλαστικά» της ΕΥΠ φαίνεται πως λειτουργούν άριστα! Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της ΕΥΠ και στην συγκεκριμένη ενότητα θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη.

Οι μυστικές υπηρεσίες παγκοσμίως χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ με αφανής κυρίως τρόπους και τα εντάσσουν πάντοτε στις όποιες δράσεις τους. Στην Ελλάδα παρατηρείται το φαινόμενο πολλά ΜΜΕ να «παίζουν» ηθελημένα ή άθελά τους το παιχνίδι αλλότριων συμφερόντων σε ότι αφορά τις αναφορές τους για την ΕΥΠ. Εσχάτως παρατηρείται το φαινόμενο από συγκεκριμένους δημοσιογράφους και έντυπα, να βάλλεται συνεχώς η ΕΥΠ και μάλιστα με χαλκευμένα δημοσιεύματα. Η νέα ιστοσελίδα της ΕΥΠ, πέραν των άλλων, αποσκοπεί και στην αντιμετώπιση της όζουσας και χένουσας αυτής κατάστασης.

ΕΥΠ η Μετεξέλιξη

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών λειτουργεί πλέον μέσα σε νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Το νέο νομοσχέδιο που διέπει την λειτουργία της ΕΥΠ, είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε επί Αρχηγίας του Πρέσβη Αποστολίδη και ολοκληρώθηκε επί Αρχηγίας του Πρέσβη Κοραντή. Σημαντική και ουσιώδης ήταν η συμβολή του Προέδρου της ΠΟΣΕΥΠ κ. Κ.Α. τόσο στην νομοπαρασκευή και εισηγητική έκθεση, όσο και στην προώθησή του για επικύρωση, μιας και επί έτη υπήρχε πλήρης αδράνεια.

Ποια είναι όμως η νέα ΕΥΠ? Ποιος ο νέος της ρόλος και η μετεξέλιξή της;

Η ΕΥΠ πλέον τέθηκε υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο και θα λογοδοτεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ο Διοικητής της ΕΥΠ υποχρεούται πλέον να παρουσιάζει ετήσια έκθεση πεπραγμένων της Υπηρεσίας στο Κοινοβούλιο.

Ήδη στην ΕΥΠ έχει τοποθετηθεί αρμόδιος Εισαγγελικός λειτουργός με καθήκοντα εποπτεύοντα της νομικής ορθότητας και δράσης της υπηρεσίας.

Συστήνεται διυπουργικό συμβούλιο για την αξιολόγηση των πληροφοριών.

Δημιουργείται «Κέντρο Διαχείρισης Πληροφοριών» για τον συντονισμό με άλλους κρατικούς φορείς της χώρας.

Η ΕΥΠ πιστοποιείται πλέον ως εθνικός φορέας (INFOSEC) στην ασφάλεια πληροφοριών και επικοινωνιών, αλλά και ως «Εθνική Αρχή» αντιμετώπισης ηλεκτρονικών δολιοφθορών στις εθνικές υποδομές (CERT).

Η Ελλάδα κατέχει την 11η θέση παγκοσμίως στις ηλεκτρονικές επιθέσεις. Οι ηλεκτρονικές της υποδομές της χώρας δέχονται συνεχώς σοβαρής μορφής επιθέσεις.

Η ΕΥΠ διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον τομέα αντιμετώπισης ηλεκτρονικών παρεισφρήσεων και από το 2004, έχει δημιουργήσει μια ισχυρότατη task forces που αποτελεί την «ασπίδα» της Ελλάδας έναντι κάθε ξένης ή εγχώριας επιβουλής.

Αθόρυβα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, επί 24ωρου βάσεως αντιμετωπίζουν τις ξένες και εχθρικές μυστικές υπηρεσίες και ένα τεράστιο πλήθος ηλεκτρονικών τρομοκρατών. Μόνο από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί πάνω από 3.500 σοβαρές επιθέσεις στα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας.

Στην ΕΥΠ πλέον μπορούν να προσλαμβάνονται και συνεργάτες της με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ενώ οι προσλήψεις κάθε είδους είναι εκτός ΑΣΕΠ.

Με το νέο νομοσχέδιο υποχρεούνται όλες οι κρατικές υπηρεσίες και οργανισμοί να συνεργάζονται με την ΕΥΠ, ενώ η δημοσιοποίηση απορρήτων της Υπηρεσίας, αποτελεί πλέον ιδιώνυμο αδίκημα κακουργηματικής μορφής .

Στην πρόσφατη προκήρυξη για την πρόσληψη 120 νέων στελεχών της ΕΥΠ, μπορεί να δει κάποιος πως μέσα από τις αναζητούμενες ειδικότητες και τα προσόντα που απαιτούνται, πως η ΕΥΠ καλύπτει ένα πολύ μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων.

Η ΕΥΠ για την πρόσληψη των υποψηφίων στελεχών της, έχει καθιερώσει από τα πλέον δύσκολα και πληρέστερα τεστ παγκοσμίως σε συνεργασία με Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Γεγονός που οδήγησε στην υιοθέτηση της Ελληνικής πρακτικής της ΕΥΠ από το ίδιο το ΝΑΤΟ σε ότι αφορά την πρόσληψη προσωπικού για τις πλέον ευαίσθητες θέσεις ή την τοποθέτηση υπαρχόντων στελεχών σε υψηλές θέσεις εμπιστευτικού χαρακτήρα. Κάτι το οποίο έκανε την ΕΥΠ να ξεχωρίσει από τις λοιπές χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο αρμόδιος πλέον Εισαγγελέας της ΕΥΠ με τριετή θητεία, είναι και ο αρμόδιος των εγκρίσεων για τις «νόμιμες συνακροάσεις» της Υπηρεσίας.

Η «νόμιμες συνακροάσεις» καλύπτονται πλέον νομικά από την Κοινοτική Οδηγία 24/2006 όσο και από το Προεδρικό Διάταγμα 47/2005, μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις της Μαδρίτης.

Το κεντρικό σύστημα νομίμων συνακροάσεων της ΕΥΠ είναι εγκατεστημένο στην έδρα της Υπηρεσίας στην Κατεχάκη. Η αξία του ξεπερνά τα 10 εκ. εύρο, και περιλαμβάνει συστήματα ξένης προελεύσεως, εγχώριας και μεγάλο όγκο ιδιοκατασκευών του επιστημονικού προσωπικού της ΕΥΠ. Μέσα από συστήματα επισύνδεσης και παθητικών παρεμβολών, πάντα με την άδεια του εισαγγελέα, η ΕΥΠ έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί ταυτόχρονα πάνω από 20.000 τηλεφωνά κινητά ή σταθερά, απεριόριστο αριθμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και δικτύων, φαξ και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας! Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο σύστημα αναγνώρισης φωνής που κατασκεύασε η ίδια η ΕΥΠ και στους νέους κώδικες κρυπτοεπικοινωνίας και μετάδοσης τεραστίων όγκων κρυπτογραφημένων δεδομένων σε απίστευτες ταχύτητες. Πειραματικές προσπάθειες τουλάχιστον 5 ετών με βάση την κβαντική μηχανική και την θεωρία του χάους πάνω σε μαθηματικούς τύπους κρυπτοαλγόρυθμων, έδωσαν κώδικες και τεχνικές που θεωρούνται από τους καλύτερους παγκοσμίως.

Σαφέστατα υπάρχουν και τα γνωστά μας «βαλιτσάκια» για ακροάσεις πέραν των ορίων της χώρας και άλλος υπερσύγχρονος εξοπλισμός.

Πρόσφατα αποκτήθηκαν και 5 συστήματα ανίχνευσης ηλεκτρομαγνητικού φάσματος για τις έρευνες στον τομέα των υποκλοπών.

Η ΕΥΠ μέσα στο 2009, θα διαθέτει αυτόνομο δικό της σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των συνόρων της χώρας, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να αναφέρουμε περισσότερα στοιχεία.

Ο Πρέσβης και Αρχηγός της ΕΥΠ Ι. Κοραντής συγκρότησε ειδική ομάδα στελεχών της ΕΥΠ και ανέλαβε εδώ και 3 χρόνια την σύνταξη νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που καλύπτουν όλο το φάσμα των μυστικών δράσεων της ΕΥΠ στους τομείς της κατασκοπείας και της αντικατασκοπίας. Η εμπειρίες δεκαετιών οι καταγραφές της δράσης ξένων μυστικών υπηρεσιών και ένα τεράστιο πλήθος ακόμα δεδομένων και στοιχείων, αποτελούν πλέον το υλικό πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η νέα σύγχρονη εκπαίδευση των στελεχών της ΕΥΠ. Τουλάχιστον 4 με 6 φορές από το 2007, εκπαιδευτικές αποστολές της ΕΥΠ εργάστηκαν στο εξωτερικό σε πραγματικές συνθήκες.

Δεν μιλάμε για συνεργασίες εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με ξένες μυστικές υπηρεσίες…

Μιλάμε για πραγματικές προσομοιώσεις μυστικής δράσης, σε απόλυτα επιχειρησιακό περιβάλλον…Ομάδες εκπαιδευόμενων μετέβησαν με τους εκπαιδευτές τους σε χώρες του εξωτερικού και ασκήθηκαν επιχειρησιακά στις πλέον δύσκολες συνθήκες, εν αγνοία των υπηρεσιών ασφαλείας των χωρών αυτών, οι οποίες δεν αντελήφθησαν το παραμικρό.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην «ανθρώπινη κατασκοπεία» και για τον σκοπό αυτό οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν εκπαίδευση και στους τομείς της ψυχολογίας με σύγχρονες μεθόδους ψυχομετρίας και φυσιογνωμικής μεθοδολογίας.

Ο Αρχηγός Ι. Κοραντής, πραγματοποίησε το ακατόρθωτο σε όλους τους τομείς, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η εκπαίδευση, η εκ των ιδίων δυνάμεων τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη, και γενικά η μετεξέλιξη της ΕΥΠ σε μια υπερσύγχρονη υπηρεσία.

Χαρακτηριστικό γεγονός είναι η ιδιαίτερη βαρύτητα που δίδουν οι συμμαχικές υπηρεσίες πληροφοριών στις απόψεις του διακεκριμένου μας διπλωμάτη, τον οποίο συχνά-πυκνά συμβουλεύονται. Επίσης, ο τρόπος και η συνεχής και αδιάλειπτη ανησυχία στην οποία έχουν περιπέσει οι Μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας, οι οποίες από σχεδόν πάντοτε επιτιθέμενες έχουν τεθεί τα τελευταία έτη σε συνεχή άμυνα…

Άλλωστε γνωρίζουν καλά τον Ι. Κοραντή από την θητεία στην Άγκυρα…

Οικονομικά δεδομένα της ΕΥΠ

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ κύριος Κ.Α., κατήγγειλε την Ελληνική Πολιτεία, για την οικονομική απαξίωση της ΕΥΠ. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το περίφημο μυστικό κονδύλι της ΕΥΠ, είναι μόλις 4.500.000 ευρώ!!! Από αυτά, πάνω από τα μισά διατίθενται για τους μισθούς και τις αμοιβές των στελεχών της ΕΥΠ που δρουν στο εξωτερικό! Κάνοντας με περισσό θάρρος και σθένος, μια εκτενή αναφορά στα πενιχρά οικονομικά της ΕΥΠ, είπε πως ο Διοικητής της ΕΥΠ, οι Υποδιοικητές δεν αμείβονται με πάνω από 3.000 ευρώ τον μήνα, ενώ ένας αντίστοιχος ομόλογός τους σε κάποια ΔΕΚΟ, λαμβάνει 9.500 ευρώ τον μήνα! Στέλεχος της Υπηρεσίας με 20ετή προϋπηρεσία, μεταπτυχιακούς τίτλους, παντρεμένος με δύο παιδία και Προϊστάμενος Επιχειρησιακού Τμήματος, λαμβάνει μηνιαίες καθαρές αποδοχές, 1.590 ευρώ, ενώ με πολύ λιγότερη προϋπηρεσία, μια καθαρίστρια του Υπουργείου Οικονομικών λαμβάνει καθαρά τουλάχιστον 2.500 ευρώ μηνιαίως…

Τα λόγια και τα σχόλια είναι περιττά, αγαπητοί αναγνώστες…Ας ελπίσουμε πως η Πολιτεία θα εισακούσει τα αιτήματα του Προέδρου της ΠΟΣΕΥΠ, και του Διοικητού της και θα ενδυναμώσει πολλαπλάσια τον ετήσιο οικονομικό προϋπολογισμό της ΕΥΠ.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκική ΜΙΤ έχει ετήσιο προϋπολογισμό, πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως…Τα αδύναμα Σκόπια, έχουν τουλάχιστον διπλάσιο ετήσιο προϋπολογισμό, ενώ η αντίστοιχες μυστικές υπηρεσίες της Αλβανίας, λαμβάνουν πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως….

Στην διεθνή κοινότητα των πληροφοριών, όπου λίγο-πολύ τα οικονομικά είναι γνωστά, κανείς δεν πιστεύει πως ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΥΠ είναι μόλις 4.500.000 ευρώ…Οι ξένες υπηρεσίες νομίζουν πως η ΕΥΠ παραπληροφορεί…Τεκμηριώνουν τις απόψεις τους, με το σκεπτικό, πως, « είναι αδύνατον με αυτά τα χρήματα η ΕΥΠ να παρουσιάζει τόσο σημαντικό έργο και συνεχής επιτυχίες»!!! Κι όμως είναι όχι μόνο δυνατόν, αλλά και πραγματικότητα…Απλά δεν γνωρίζουν το φιλότιμο και τον πατριωτισμό των στελεχών της ΕΥΠ, που νυχθημερόν αγωνίζονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, για την ασφάλεια και την ελευθερία της Ελλάδας!

Αντί επιλόγου

Από το προηγούμενο άρθρο μας που είχε αναφορές στην ιστορική διαδρομή και την δράση της ΕΥΠ, περάσαμε με το παρών στην νέα μορφή και τον ρόλο της ΕΥΠ.

Σκοπός μας ήταν η πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών μας, αλλά και μια ανταπόκριση στο αίτημά τους για περισσότερη ενημέρωση σε σχέση με τις μυστικές μας υπηρεσίες. Δυστυχώς δεσμευόμαστε για να δημοσιοποιήσουμε περισσότερα στοιχεία για ευνόητους λόγους…

Η ενασχόλησή μας με την αντιμετώπιση των Ελλήνων πολιτών ως προς το πρόσωπο της ΕΥΠ θεωρήθηκε επιβεβλημένη, καθώς με αφορμή το προηγούμενο άρθρο μας, και τον μεγάλο «θόρυβο» που προκάλεσε, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας, να κάνουμε εκτενή αναφορά.

Κλείνοντας θα διατυπώναμε την παραίνεση προς τα Ελληνικά «ανήσυχα πνεύματα» να εξετάζουν με περισσότερο σκεπτικισμό τα κάθε είδους αρνητικά δημοσιεύματα εις βάρος της ΕΥΠ. Να χρησιμοποιούν μεθόδους ευθυκρισίας για να εξάγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα. Να απευθύνονται με ηλεκτρονικό τους μήνυμα στην υπηρεσία για τις απορίες τους και τα ερωτήματά τους, με την βεβαιότητα πως θα λάβουν τις δέουσες απαντήσεις.

Αγαπητοί μας αναγνώστες, θα επαναλάβουμε την ρήση του Πρόεδρου της ΠΟΣΕΥΠ, πως «άλλο ΚΥΠ, άλλο ΕΥΠ». Καιρός να ξεπεράσουμε το παρελθόν και να αντιμετωπίσουμε τις Μυστικές μας Υπηρεσίες σύμφωνα με τον τρόπο που αρμόζει και επιβάλει το εθνικό συμφέρον, πέρα από προσωπικές ή άλλες εμπάθειες.



Πληροφορίες από Newsbeast
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Δυστυχώς τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα σήμερα. Φανταστείτε έφτασε ολοκληρος διοικητής αυτής της υπηρεσίας να λέει από βήματος δημόσια σε υπαλλήλους συνδικαλιστές ότι το οφείλουν σε αυτόν που είναι συβδικαλιστές γιατί αυτός "εφαγε" τους προηγούμενους. Αν είναι ποτέ δυνατόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ "ΑΛΛΟ ΚΥΠ ΑΛΛΟ ΕΥΠ..." ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ" ΑΠΟ ΤΟ 2008.ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΛΠ,ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟ-ΠΡΟΣΦΑΤΟ. ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΥΤΟΥΣΙΟ,ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ, ΣΤΟΝ ΚΑΤΩΘΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟ.-http://icorantis.files.wordpress.com/2010/12/arthro_24_12_2010.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα μου επιτρέψετε μια μικρή διόρθωση. Ο Κώστας Τσίμας έγινε διοικητής το 1987, ενώ ήταν υποδιοικητής από το 1985. Οπότε είναι λάθος να λέτε ότι ηγήθηκε της ΚΥΠ/ΕΥΠ αμέσως μετά τις εκλογές του 1981.
    Αυτός που διορίστηκε στην διοίκηση της τότε ΚΥΠ από τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 ήταν ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Πολίτης, που παρέμεινε για πέντε χρόνια. Αν κάνω λάθος, πείτε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑΙ ΣΩΣΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟ 1981 ΚΑΙ ΞΗΛΩΣΕ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]