Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Το απόλυτο χάος και κάτω από τις 1.000 μ.β.


Η μεγάλη κατρακύλα και η πλήρης απομυθοποίηση για την Ελληνική Οικονομία και τα στηρίγματα που βρήκε στην Ευρώπη. Σήμερα, Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011, ήρθε η μεγάλη πτώση που έφτασε νωρίς το απόγευμα στο 6,1%. Πανικός στο ΧΑ, αφού ο Γενικός Δείκτης έπεσε κάτω από τις 1.000 μονάδες . Στις 17:32 o Γενικός Δείκτης ήταν στις 998,24 με πτώση 6,00%. Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στα επίπεδα του ΄97, με αποτέλεσμα να ανησυχήσει την κυβέρνηση και τα τηλέφωνα να πάρουν φωτιά. Λίγο χαμηλότερα στις 989,9 μονάδες ο ΓΔ έχει να βρεθεί από τις 7 Ιανουαρίου του ΄97.

Την ίδια στιγμή, στη Wall Street επικρατεί ένας πανικός ανάμικτος με αρνητικά συναισθήματα για την ανικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Έτσι, τον «Κανόνα 48» θα θέσει σε ισχύ το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για την αποφυγή ακραίας μεταβλητότητας στις τιμές των μετοχών στην έναρξη των συναλλαγών.

Βουτιά σε όλα τα χρηματιστήρια

Οι επιπτώσεις από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ στο στόχαστρο των σχολιαστών. Εκτός από τα συμπεράσματα από τα χρηματιστήρια σήμερα, η υποβάθμιση υποδήλώνει πολιτική δυσλειτουργία.

Βουτιά έκαναν τα χρηματιστήρια από την Ιαπωνία μέχρι τη Νέα Ζηλανδία. Στην Ευρώπη οι κινητοποιήσεις των ηγετών της G7 και της Ε.Ε., αλλά και η πρόθεση της ΕΚΤ να εφαρμόσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων φαίνεται ότι αποκλιμάκωσαν τις εντάσεις. Ζητούμενο πώς θα αντιδράσουν τα αμερικανικά χρηματιστήρια.

«Χρέος για τα επόμενα 10 χρόνια»

Το θέμα που μονοπώλησε την ειδησεογραφία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν αν ο υπουργός Οικονομικών Τίμοτυ Γκάιτερ θα παραμείνει στην καρέκλα του. Και επ΄ αυτού ο Aμερικανός πρόεδρος προτίμησε τον δρόμο της σταθερότητας, την παραμονή του, παρά την οξύτατη κριτική που δέχθηκε. Ο Γκάιτνερ είναι ο μόνος από το τιμ του Ομπάμα που βρίσκεται σε αυτό από την αρχή. Ανήκει στους πιο απηνείς επικριτές του Οίκου S&P που τον κατηγορεί ότι έκανε λάθος υπολογισμούς.

Ο Ντέιβιντ Μπεερς από τον οίκο παραδέχεται το λάθος αλλά απορρίπτει την κριτική.
«Ακόμη κι όταν συμπεριλάβαμε τα νέα στοιχεία αμέσως μόλις μιλήσαμε με το υπουργείο Οικονομικών, δεν άλλαξε το αποτέλεσμα», λέει ο Μπεερς. Η συμφωνία στο Κογκρέσο για το ανώτατο όριο χρέους δεν θα σταματήσει την αύξηση του αμερικανικού χρέους, ίσως για τα επόμενα 10 χρόνια».

«Σαν να μας λένε ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργεί σωστά»

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδες τα χρηματιστήρια θα έχουν απορροφήσει τους κραδασμούς από την αμερικανική υποβάθμιση, ωστόσο ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Pimco παραδέχεται ότι αγνοεί πλήρως προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι αγορές.

«Οι συνάδελφοί μου μιλούν με επενδυτές και τους ρωτούν τι θα κάνουν. Εμείς προσφέρουμε δύο δυνατότητες, η πρώτη είναι ότι κρατάμε τις επενδύσεις και αλλάζουμε την επενδυτική μας οδηγία ή δεύτερη είναι ότι τις πουλάμε», λέει.
Ο καθηγητής Tyler Cowen από το Πανεπιστήμιο George Mason θεωρεί ότι η πιστοληπτική υποβάθμιση των ΗΠΑ θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. «Εκείνο που είναι πιο σημαντικό είναι ότι κάποιος τόλμησε να μας υποβαθμίσει, τονίζει.
«Αυτό είναι σοκ για την αμερικανική υπερηφάνεια. Είναι σαν να μας λέει κάποιος ότι η κυβέρνησή μας δεν λειτουργεί σωστά».

Για να γίνει χρήση του κανονισμού θα πρέπει να συντρέχει αριθμός προϋποθέσεων, όπως έντονη κινητικότητα στις ξένες αγορές πριν το άνοιγμα στην Wall, αξιοσημείωτες κινήσεις στα futures, σημαντικές εταιρικές ή κυβερνητικές ανακοινώσεις και άλλα.

Ο Κανονισμός 48 ισχύει μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση. Η προηγούμενη φορά που είχε χρησιμοποιηθεί ο κανονισμός ήταν η 27η Ιανουαρίου.

Η Wall Street άνοιξε με απώλειες πάνω από 2%, στον απόηχο της υποβάθμισης από την S&P.

Μεγάλη βουτιά στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

Μεγάλες απώλειες 7% καταγράφουν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, κι ενώ η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης ISE στην Κωνσταντινούπολη υποχωρεί σε ποσοστό 7,04% στις 52.305,50 μονάδες.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Ερντέμ Μπασκί, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων, ενώ προανήγγειλε ότι σε περίπτωση αποδυνάμωσης της τουρκικής λίρας, οι πωλήσεις αμερικανικών δολαρίων θα συνεχιστούν.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, με την κίνησή της να μειώσει σε ιστορικά χαμηλά τα επιτόκιά της, εκτιμά ότι θα δώσει στη χώρα πλεονέκτημα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που κλονίζουν τις αγορές.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]