Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η εξουσία πηγάζει από το λαό ή από τα δάνεια;


Στη χώρα μας σήμερα βλέπουμε πως, η όποια τέλος πάντων δημοκρατία υπήρχε, υποχωρεί πλήρως και κανείς δεν της δίνει πλέον σημασία, μπροστά στο οικονομικό πρόβλημα που προέκυψε και το οποίο απειλεί όχι μόνο θεσμούς, αλλά την ίδια την επιβίωσή μας.

Τελικά η ιστορία απέδειξε ότι δημοκρατία και αυτοδύναμη οικονομία δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Δεν το λέμε εμείς. Το λένε τα ίδια τα ιστορικά γεγονότα, τόσο στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, όσο και στις πλήρως καπιταλιστικές χώρες.

Στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, όπου έγινε προσπάθεια κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και αυτοδύναμης οικονομικής ανάπτυξης, η έννοια της δημοκρατίας, δηλαδή της συμμετοχής των πολιτών στην εξουσία εξοβελίστηκε και επικράτησαν αναγκαστικά ολοκληρωτικά καθεστώτα, ακόμα και κληρονομικής διαδοχής!!! Αυτό έγινε εκ των πραγμάτων, γιατί το συγκεκριμένο κεντρικά κατευθυνόμενο οικονομικό μοντέλο, δεν άφηνε περιθώρια για διαφορετικές απόψεις και επομένως για δημοκρατία.

Στις καπιταλιστικές χώρες αντίθετα, όπου παρατηρήθηκε σε κάποιο βαθμό ανάπτυξη της δημοκρατίας, αυτό έγινε γιατί… στις χώρες αυτές, η οικονομία, είτε βασίστηκε σε δανεικά, είτε στον πλούτο που εξασφάλιζε η αποικιοκρατία, είτε σε ξένα φτηνά εργατικά χέρια, είτε σε ένα συνδυασμό αυτών. Δηλαδή κάποιοι άλλοι εξασφάλιζαν τα προς το ζειν, για να διατηρείται η δημοκρατία. Μόνη της η εσωτερική οικονομία, χωρίς τις πιο πάνω προϋποθέσεις, δεν θα μπορούσε να στηρίξει τη δημοκρατία. Δείτε σήμερα ότι οι καπιταλιστικές δημοκρατίες καταρρέουν η μια πίσω από την άλλη εξ αιτίας των εξωτερικών χρεών και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Το μεγαλύτερο παράδειγμα είναι οι ΗΠΑ όπου η δημοκρατία τους υποστηρίζεται από ένα τεράστιο αποικιοκρατικό δίκτυο και από ένα τεράστιο εξωτερικό χρέος. Αν χάσουν την επικυριαρχία τους ή τους γονατίσει το χρέος, η δημοκρατία τους θα καταρρεύσει και φυσικά οι ΗΠΑ θα διαλυθούν.

Ακόμα και στην αρχαία Αθήνα η δημοκρατία γεννήθηκε όταν η Αθήνα μπορούσε να ελέγχει το εμπόριο της περιοχής και όταν την οικονομία της στήριζαν ένα εκατομμύριο δούλοι.

Δυστυχώς προβλέπουμε ότι, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα αρχίσουν (και ήδη έχουν αρχίσει) να πληθαίνουν στη χώρα μας φωνές για ολοκληρωτικές λύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση. Ο κόσμος χάνει την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία που υπηρετούσε μέχρι χθες, γιατί αποδείχθηκε ανεπαρκής να τον προστατέψει. Χάνει την εμπιστοσύνη στον ίδιο του τον εαυτό και αναζητεί σωτήρες, ακόμα και από την τρόϊκα ή από την Ρωσία ή από την Κίνα κ.λ.π..

Εμείς όμως πιστεύουμε, ότι η σημερινή ελληνική και παγκόσμια κρίση, θέτει επιτακτικά το πρόβλημα μιας στροφής στην σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας, προς έναν συνδυασμό δημοκρατίας και οικονομικής ανάπτυξης, αλλά με κύριο άξονα τη δημοκρατία. Δηλαδή μιας οικονομικής ανάπτυξης που να βασίζεται στη δημοκρατία και όχι η δημοκρατία να βασίζεται στην οικονομική ανάπτυξη.

Και πιστεύουμε πως αυτό θα είναι το μέλλον.

Όμως ο δρόμος αυτός θα περάσει αναγκαστικά μέσα από μια επώδυνη παγκόσμια κατάσταση.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Συνοπτική αλλά συγκροτημένη ανάλυση. Πάντα και παντού υπέφερε η δημοκρατία κάτω από το βάρος της ανθρώπινης αδυναμίας, φιλοδοξίας και ιδιοτέλειας. Οι ισορροπίες μεταξύ ελευθερίας και ασυδοσίας είναι πάντα λεπτές. Ίσως τελικά ο ανθρώπινος παράγοντας πάντα θα επηρεάζει αρνητικά και τις πιο φιλότιμες προσπάθειες για την οργάνωση μιας κοινωνίας ελεύθερης και δίκαιης, όπου ο ένας πολίτης θα σέβεται και θα στηρίζει τον άλλο.

    Ωστόσο, στην παρούσα φάση έχουμε να κάνουμε με μια ακραία εκδοχή καπιταλιστικού συστήματος, που μόνο με την προεπαναστατική Γαλλία και Ρωσία μπορεί να συγκριθεί. Φυσικά το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και δεν αφορά την Ελλάδα.

    Οι κυβερνώντες επιδίδονται σε παράνομες επιχειρηματικές και άλλες δραστηριότητες, για τις οποίες δεν λογοδοτούν ποτέ, ούτε αφού αποκαλυφθούν. Ο πολίτης καλείται να καταβάλει φόρους δυσανάλογους, αλλά δεν του οφείλεται και δεν του εγγυάται πια ούτε ένα μέρος από όσα έχει συνεισφέρει. Οι άστεγοι και οι άνεργοι πληθαίνουν, ενώ το κράτος πρόνοιας είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Τα συντάγματα έχουν γίνει πρόχειρα τετράδια από τα οποία σχίζονται και προστίθενται σελίδες χωρίς καν να ερωτηθεί ο πολίτης, πάντα για να προστατεύσουν τους ίδιους τους πολιτικούς και τους προστατευόμενούς τους. Τα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για να προστατεύουν τα ίδια αυτά συμφέροντα και όχι για να εξασφαλίζουν ασφάλεια στους πολίτες. Το έγκλημα ξεχειλίζει.

    Όχι μόνο δεν είναι δημοκρατία αυτό το πολίτευμα, αλλά ούτε καν ολιγαρχία. Είναι κάτι χειρότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια διόρφωση αν μου επιτρέπεται... Στη 2η παράγραφο ήθελα να πω "δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]