Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα χειρότερα έρχονται τρέχοντας...

  • Έλλειμμα 9,5%, ανεργία στο 15,2% και χρέος στος 157,7% προβλέπει η Κομισιόν για φέτος αν δεν ληφθούν και νέα μέτρα

Νέα αρνητικά στοιχεία ανακοίνωσε για την Ελλάδα η Κομισιόν, στην εαρινή της έκθεση. Όπως αναφέρει, αν δεν ληφθούν νέα μέτρα τότε το έλλειμμα θα παραμείνει φέτος στο 9,5%.

Το ανησυχητικό είναι ότι τόσο το έλλειμμα όσο και το χρέος θα ανέλθουν σε επίπεδα έξω από τους στόχους του μνημονίου.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της ΕΕ, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί από 10,5% του ΑΕΠ το 2010, σε 9,5% το 2011, για να μειωθεί περαιτέρω στο 9,3% το 2012. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι από 142,8% του ΑΕΠ το 2010, θα ανέλθει στο 157,7% το 2011, από 145,2% που προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, ενώ αναμένεταινα φτάσει το 166,1% το 2012.

Ανακοινώνοντας τις προβλέψεις της Κομισιόν ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρνητική το 2011 (-3,5% του ΑΕΠ), ενώ η ανάκαμψη θα επανεμφανιστεί το 2012 με +1,1%.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για την ανεργία, η οποία αναμένεται να ανέλθει από το 12,6% το 2010, στο 15,2% το 2011, ενώ το 2012 θα φτάσει το επίπεδο του 15,3%, δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη, μετά την Ισπανία (20,2%).

Ο πληθωρισμός από την άλλη, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί από 4,7% το 2010 στο 2,4% το 2011 και στο 0,5% το 2012. Επειδή όμως, το 2010 ο πληθωρισμός ήταν κυρίως φορολογικός (λόγω των συνεχώς αυξήσεων του ΦΠΑ) εκτιμάται ότι και αυτά τα στοιχεία θα βγουν “εκτός προγράμματος” σε περίπτωση που υλοποιηθεί κάποια από τις σκέψεις της κυβέρνησης για νέα αύξηση των έμμεσων φόρων, ή για μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών σε άλλους ανώτερους συντελεστές.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8%, για πρώτη φορά από το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Αυτό το στοιχείο από μόνο του θεωρείται ως κάτι ενθαρρυντικό.

Ο Επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ είναι σαφώς ενθαρρυντικά και δήλωσε ικανοποιημένος από τις περισινές δημοσιονομικές επιδόσεις, χαρακτηρίζοντας «ανευ προηγουμένου» τη υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Δεν υπολόγισε κανείς όμως, την άτυπη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το κράτος εδώ και μήνες, τις περικοπές στα πάντα, ενώ η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια.

To Yπουργείο Οικονομικών πάντως, επιμένει να λέει ότι η ύφεση ρυχαίνει σημαντικά. Στην ανακοίνωσή του μάλιστα, αναφέρει ότι η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012, καθώς ξεπεράστηκε το κατώτερο σημείο ύφεσης.

Με άλλα λόγια φτάσαμε στον πάτο και έχει αρχίσει η “αναρρίχηση”. Όλως τυχαίως αυτά τα θετικά στοιχεία έρχονται λίγο πριν τις συζητήσεις για τη λήψη και νέου δανείου, αλλά και λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, με τη συμμετοχή μάλιστα και του Ντομινίκ Στρος Καν.

Σε λίγο θα μας πουν ότι η κρίση πέρασε και εμείς οι κακοπροαίρετοι δεν το έχουμε καταλάβει!

Πηγή

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Με άλλα λόγια φτάσαμε στον πάτο και έχει αρχίσει η “αναρρίχηση” "

    Δυστυχως στην αβυσσο δεν υπαρχει πατος!!
    Ποσο μαλλον η "αναρριχηση"!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]