Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χωρίς μέτρα λιτότητας ο δανεισμός της Πορτογαλίας

  • Με 3,2% δανείστηκε η Πορτογαλία, δηλαδή 2% λιγότερο από την Ελλάδα. Αυτό μεταφράζεται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα ετησίως! Εμείς, ως χουβαρντάδες, δεν κάναμε ιδιαίτερες συμφωνίες και επιβαρυνόμαστε με επιπλέον μέτρα λιτότητας! Όταν έχεις πολιτικούς που πετυχαίνουν τους "στόχους" τους, τότε μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος...

Σε αρχική συμφωνία με τις αντιπροσωπείες των διεθνών οργανισμών προχώρησε χθες η Πορτογαλία σχετικά με το πρόγραμμα δανειοδότησης από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Ο υπερεσιακός πρωθυπουργός Jose Socrates δήλωσε ότι ΔΝΤ και ΕΕ συμφώνησαν να μην υπάρχει στους όρους δανεισμού μείωση των μισθών του δημόσιου τομέα, στις συντάξεις θα γίνει μικρή μείωση για τις άνω των 1.500 ευρώ, δεν θα υπάρχουν απολύσεις στη δημόσια διοίκηση, δεν χρειάζεται αλλαγή στο σύνταγμα της χώρας, δεν θα υπάρχουν απολύσεις στη δημόσια διοίκηση, δεν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις δημοσιών οργανισμών- επιχειρήσεων , υγεία και παιδεία θα συνεχίσουν να παρέχονται από το δημόσιο, δεν θα υπάρξει ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, ή προσαρμογής των εισφορών, ή αλλαγές στο νόμιμο όριο ηλικίας και ισχύει η μεταρρύθμιση της Κοινωνικής Ασφάλισης που υιοθετήθηκε το 2007.

Σε ότι αφορά τα μέτρα για την αγορά εργασίας θα βασίζονται κατά κύριο λόγο στην τριμερή συμφωνία του Μάρτιο με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η ισορροπία στις εργασιακές σχέσεις .

Για το 2011 συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα, ισχύουν τα μέτρα του προϋπολογισμού .

Το τριετές πρόγραμμα θέτει στόχους για σταδιακή μείωση του ελλείμματος , 5,9% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, 4,5% το 2012 και 3% το 2013.

Μεγάλο μέρος των δανείων θα κατευθυνθεί για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Διαβάζοντας τους όρους της συμφωνίας Πορτογαλίας- Τρόικας εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το πακέτο δανειοδότησης για την Πορτογαλία ακολούθησε μια οδό τελείως διαφορετική από εκείνη που ακολουθήθηκε σε σχέση με την δανειοδότηση της Ελλάδας.
Συνεπώς, μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται είναι:

  • Αν είναι πολιτικά ορθό και σύμφωνο με το δίκαιο της ΕΕ να διαφέρουν οι όροι και οι προϋποθέσεις σχετικά με την χορήγηση δανείων στις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανειοδότησης
  • Γιατί πριν ένα χρόνο η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε, χωρίς διαπραγματεύσεις και με ιδιαίτερα αυστηρούς όρους το μνημόνιο;
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Και πως θα γινόταν, εάν δανειζόμασταν και εμείς με ευνοικούς όρους, να φτάσει το χρέος σε δυσθεώρητα ύψη ώστε να δεσμευθεί η ελληνική γη? Το ζητούμενό τους δεν είναι χρήματα. Είναι η ελληνική γη. Για να μπει υποθήκη έπρεπε να υπάρξει χρέος. Για να υπάρξει χρέος έπρεπε να υπάρξει δανεισμός. Το μυστικό όλο φαίνεται ότι είναι η ανάγκη δανεισμού. Το άρθρο της ιστοσελίδας σας για την ανάγκη δανεισμού του ελληνικού δημοσίου τα λέει όλα. Η εξέταση του θέματος - όταν με το καλό δικαστεί στο Γουδί - θα πρέπει να είναι: υπήρξε ποτέ ανάγκη δανεισμού της χώρας? Οπως φαίνεται όχι. Οπως είπε και στην τηλεόραση ο Στρος Καν όλα έγιναν υπόγεια και από καιρό. Το μνημόνιο ήταν το μέσο που σκέφτηκαν για να βάλουν χέρι στα εδάφη και τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Τα άρθρα που δημοσιεύσατε τις 2 τελευταίες ημέρες νομίζω απεικονίζουν όλες τις πλευρές - και την αναμενόμενη έκβαση - των γεγονότων.
    Χαιρετισμούς,
    Νίκος, Βόλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί συνεχίζουμε να μιλάμε για το Μνημόνιο εφόσον όλοι ξέρουμε ότι είναι άκυρο, δεν έχω καταλάβει. Και οι πέτρες ξέρουν ότι δεν ψηφίστηκε από την Βουλή, όπως λέει το Σύνταγμα, και είναι άκυρο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υφίσταται καμία απολύτως δέσμευση της χώρας. Γιατί επιμένουμε να μιλάμε γι' αυτό? Αυτοί που δανείστηκαν να επιστρέψουν όσα πήραν από την περιουσία τους. Αυτό δεν αφορά τη χώρα. Το δεύτερο παράδοξο είναι το να μην έχει αντιδράσει ακόμα εισαγγελέας, δικαστής. Δεν είναι ότι δεσμευόμαστε από το Μνημόνιο ως σύμβαση. Δεν μας δεσμεύει το Μνημόνιο. Μας καταδυναστεύει μια ομάδα ανθρώπων που αφού ανέβηκε στην εξουσία έχει παραβιάσει κάθε άρθρο του Συντάγματος - χωρίς να έχουν συλληφθεί, και δεν φεύγουν. Αυτό δείχνει ότι το όλο σκηνικό ήταν μελετημένο. Δεν έγινε τυχαία. Αλλά σε κάθε γεγονός υπάρχουν πάντα και οι αστάθμητοι παράγοντες - αυτούς όπως φαίνεται δεν τους έχουν υπολογίσει. Νομίζω ότι ο Τσαουσέσκου πρόλαβε να περάσει από δίκη. Εδώ, θα προλάβουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]