Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χανιά: Γκρέμισαν Eλληνικό μνημείο για να αναδειχθεί Oθωμανικό Τζαμί...!!!


Την άμεση αντίδραση του Βουλευτή του ΛΑ.ΟΣ. Γιώργου Ανατολάκη προκάλεσε η πρωτάκουστη κίνηση της Δημοτικής Αρχής των Χανίων να κατεδαφίσει το κτίριο του Λιμενικού περιπτέρου στο ιστορικό λιμάνι της πόλης, προκειμένου να αναδειχθεί το τέμενος Γυαλί Τζαμί!

Το περίπτερο αποτελούσε μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής και έργο του μεγάλου Έλληνα αρχιτέκτονα και πρωτεργάτη του Μοντέρνου Κινήματος, Πάτροκλου Καραντινού. Δυστυχώς όμως είχε εγκαταλειφθεί χωρίς συντήρηση επί δεκαετίες!

Τα ξημερώματα της Κυριακής βαριά μηχανήματα του Δήμου το κατεδάφισαν. Παρά τις αντιδράσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων και τις επιστημονικές μελέτες που κατέθεσε, ο Δήμαρχος Χανίων έκρινε μείζονος σημασία την ανάδειξη του Οθωμανικού στοιχείου της Κρήτης, θυσιάζοντας Ελληνικά μνημεία και κτίσματα.

Η κατεδάφιση έγινε χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη άδεια για τις εργασίες με βαριά μηχανήματα, χωρίς να τεθεί το θέμα προ ημερησίας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο των Χανίων και ενώ ο συγκεκριμένος χώρος του πρώην πλέον μνημείου ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο.

Σαν να μην φθάνει αυτό, διάφοροι ύποπτοι κύκλοι προτείνουν να δοθεί το Τζαμί σαν λατρευτικός χώρος στους μετανάστες της Υπατίας! Ο Γιώργος Ανατολάκης, με Eρώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς 4 Υπουργούς ζητά να μάθει:

1. Πως χαρακτηρίζετε την πολιτική να κατεδαφίζονται σημαντικά Ελληνικά μνημεία για να αναδεικνύονται Τουρκικά;

2. Είναι στους σχεδιασμούς σας το τέμενος να αποτελέσει λατρευτικός τόπος για τους λαθρομετανάστες που έχουν κατακλύσει την ιστορική πόλη των Χανίων;

3. Γιατί δε λήφθηκε υπόψη η μελέτη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων για τη συντήρηση του μνημείου;

4. Τέθηκε το θέμα στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου και αν όχι τίνος πρωτοβουλία ήταν η απόφαση για την κατεδάφιση και με ποιο δικαίωμα;

5. Υπήρξε έγκριση από το Λιμενικό Ταμείο, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και που βασιζόταν αυτή;

6. Εξεδόθη η προβλεπόμενη άδεια για εργασίες με βαριά μηχανήματα;

7. Εάν υπάρχουν παρατυπίες από τις κινήσεις του Δήμου ποιες κυρώσεις θα εφαρμοσθούν στους υπεύθυνους;

Καλές οι ερωτήσεις του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ., αλλά το ζητούμενο είναι να υπάρχει κυβέρνηση που έχει την ευαισθησία να τοποθετηθεί... ή μήπως το ζητούμενο είναι να υπάρχει Ελληνική κυβέρνηση για να δώσει τις απαντήσεις;
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Τώρα νομίζω ότι γίνεστε υπερβολικοί με αυτήν την ανάρτησή σας (προσωπικά με βρίσκετε σύμφωνο στο 99% των αναρτήσεών σας). Και θλίβομαι, γιατί η κριτική ματιά του κ. Κωνσταντίνου με έχει κερδίσει με τα άρθρα που επιλέγει να δημοσιεύσει, αλλά και με τον ίδια του τη γραφή.
    Με εκνευρίζουν πολύ κάτι τέτοιες ερωτήσεις βουλευτών, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο. Αμφιβάλλω αν ο κ. Ανατολάκης έχει επισκεφτεί μια φορά το Παλιό Λιμάνι. Κάποιοι τον έβαλαν να τα πει αυτά. Αν το είχε επισκεφτεί θα έβλεπε ότι όλη η Παλιά Πόλη των Χανίων, είναι βενετσιάνικα (κυρίως) και μουσουλμανικά μνημεία. Γι'αυτό και λέγεται και Ενετικό λιμάνι. Αυτός είναι ο χαρακτήρας της Παλιάς Πόλης. Το κτίριο που γκρεμίστηκε αποτελούσε ένα έκτρωμα, που δεν "έδενε" καθόλου με την αρχιτεκτονική του Παλιού Λιμανιού. Ποιος ο λόγος να υπάρχει;
    Καλώς έγινε και αναδείχτηκε το Τζαμί. Στην Κρήτη δε φοβόμαστε το παρελθόν. Το θέλουμε παρόν, για να μας θυμίζει ποιοι είμαστε, ποιους πολεμήσαμε και γιατί πολεμήσαμε.
    Αν υπάρχει κάτι ακόμα που πρέπει να συμμαζευτεί, είναι οι τουριστικές υπερβολές. Ο κ. Ανατολάκης όμως δεν κάνει ερώτηση γι'αυτές. Κάντε μια βόλτα το χειμώνα που όλα είναι κλειστά, και κάντε μια βόλτα και το καλοκαίρι, και πείτε μου πότε θα δείτε την πραγματική ταυτότητα του Λιμανιού. Πιστέψτε με, το χειμώνα θα σας μιλήσει...
    Και όσον αφορά τα τυπικά, φυσικά και δόθηκε άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία, όπως και από το υπουργείο Πολιτισμού, απόφαση που υπογράφτηκε πριν λίγες μέρες.
    Αν στον κ. Ανατολάκη δεν αρέσει το Τζαμί, τότε ας μην επισκεφτεί τα Χανιά, θα απογοητευτεί. Το παρελθόν είναι εδώ, διάχυτο σε όλη την Πόλη, και αυτό την κάνει να ξεχωρίζει και να αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Και επαναλαμβάνω, στην Κρήτη δε φοβόμαστε το παρελθόν. Το θέλουμε παρόν, για να μας θυμίζει ποιοι είμαστε, ποιους πολεμήσαμε και γιατί πολεμήσαμε.
    Ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να πω την γνώμη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειμαι Χανιώτισσα και καθε φορά που κατεβαίναμε βόλτα με την οικογένεια ,στο Παλιό λιμάνι της πόλης μας,σχολιάζαμε αυτό το έκτρωμα και λέγαμε ...."είναι πανάσχημο...μα ποιος έδωσε την άδεια να χτιστεί κάτι τέτοιο στη παραλία του Παλιού λιμανιού;.... δε θα μπορούσαν να χτίσουν κάτι που θα εναρμονίζεται με το περιβάλλον;.... Τζαμια και τσιμέντο δίπλα στα ενετικά τείχη; ποια αρχιτεχτονική σχολή έδωσε πτυχίο στον αρχιτέκτονα; και άλλα τέτοια...
    Πραγματικά ,ενώ με καχυποψία (σαν γνήσια Ελληνίδα ) παρακολουθώ τα δρώμενα τα τελευταία χρόνια στην πόλη και στη χώρα , η κίνηση αυτή , να γκρεμιστεί το λιμενικό περίπτερο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.Τώρα αν αυτό το γκρέμισμα αναδεικνύει το Γυαλί τΖαμί δεν με "σοκάρει". Είναι μέρος της ιστορίας της πόλης μας.... γιατί να ξεχασουμε ποιοι το έκτισαν και γιατί; Να το βλέπουμε πρέπει και να θυμόμαστε ...Λαός που ξεχνάει την ιστορία του ,αφανίζεται από το χάρτη της ανθρωπότητας... ευχαριστώ για το χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]