Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κρισιμότητα των επόμενων ημερών…

Τα spread απόψε είναι σε ιστορικά υψηλά στις 987,7 μονάδες Spread 10ετούς ομολόγου

Εν τω μεταξύ χρειάζεται να δανειστούμε 3,5 δις ευρώ την Τρίτη μέσα σε ένα κλίμα στο οποίο όλοι σε παγκοσμιο επίπεδο αναρωτούνται(;) μήπως ο μηχανισμός διάσωσης της Ελλάδας ήταν λάθος αν θα γίνει κούρεμα, πόσο κούρεμα κλπ;

Ενώ ένας διάλογος έχει ανοίξει – εδώ και κάποιες ώρες- για το αν θα πρέπει η Ελλάδα, να αναδιαρθρώσει το χρέος της .

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δήλωσε πως δεν θα πρέπει. Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο επίτροπος της Κομισιόν Όλι Ρεν.

Αντιθέτως, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Β. Σόιμπλε, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις, λέγοντας πως οι Κεντρικοί Τραπεζίτες, δεν θα κρατήσουν διακριτική στάση.

Παράλληλα στην Ναυτεμπορική διαβάσαμε ότι: επιδεινώνονται δραματικά οι συνθήκες δανεισμού της Ελλάδας, λόγω των σεναρίων αναδιάρθρωσης με κίνδυνο εκτόξευσης στα ύψη των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων, που θα εκδοθούν την επόμενη εβδομάδα, το ύψος των οποίων θα υπερβεί τα 3,5 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε στο υπουργείο Οικονομικών και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους η προχθεσινή άνοδος μέχρι και 2 εκατοστιαίες μονάδες των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων της Πορτογαλίας, που βρίσκεται επίσης στη «δίνη του κυκλώνα», εξέλιξη που αποτελεί προμήνυμα και για τα ελληνικά επιτόκια.

Το επιτόκιο των εξάμηνων εντόκων γραμματίων της Πορτογαλίας αυξήθηκε στο 5,1% και των ετήσιων εντόκων στο 5,9%. Με δεδομένο ότι οι αγορές κατατάσσουν την Ελλάδα σε χειρότερη θέση έναντι της Πορτογαλίας, επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία για το κόστος αναχρηματοδότησης των βραχυπρόθεσμων τίτλων που λήγουν τον Απρίλιο, αλλά και το Μάιο.

Τα κλίμα έχει βαρύνει από τα σενάρια αναδιάρθρωσης των χρεών της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, μετά και τη δημόσια παραδοχή του προέδρου της Κομισιόν Χ. Μανουέλ Μπαρόζο, ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα χρέους της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Οι φόβοι για την άνοδο των επιτοκίων και του κόστους δανεισμού του Δημοσίου είναι βάσιμοι και τα επιτόκια ενδεχομένως να αυξηθούν πάνω από το 5%. Ανάλογες δυσμενείς συνθήκες ανάγκασαν τον ΟΔΔΗΧ, το Μάρτιο, να ακυρώσει τη δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων γραμματίων, με τη διαφορά ότι τον προηγούμενο μήνα δεν υπήρχαν πιεστικές λήξεις.

Τον τρέχοντα μήνα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά…

Προφανώς για να επενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα με αυτό το κλίμα θα πρέπει να έχεις ξυπνήσει τώρα απο 1ο ετες κώμα.

Ο Παπανδρέου ζήτησε απο Υπουργούς να τελειώσουν τις δουλειές τους μεχρι την Τετάρτη. Ήρθε μια ανταρσία στην ΚΟ, ήρθε ο Σόρος έρχεται και ο Ρομπάι να μας πει κάτι που δυο εβδομάδες πριν -στις 25 Μάρτη- δεν λέγονταν.

Ίσως λοιπόν οι μέρες να είναι πονηρές και ιστορικά ενδιαφέρουσες…

Πηγή

Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρέκι"



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]