Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκχωρείται εθνική κυριαρχία


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπό το βάρος της αδυναμίας της να δανεισθεί είναι γνωστό ότι προέβη σε μία επαχθή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το περίφημο Μνημόνιο, το οποίο υπαγορεύει όρους που θέτουν άλλοι και η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα, μέσω του Μνημονίου απώλεσε το κυριαρχικό της δικαίωμα να καθορίζει τα Οικονομικά του οίκου της, ούσα υποχρεωμένη να ικανοποιεί τους υπαγορευόμενους όρους. Υπό την απειλή μάλιστα της μη εκταμίευσης από τους δανειστές της των δόσεων των δανείων που περιμένει.

Ας αντιπαρέλθουμε για μία ακόμη φορά το γεγονός της αδικαιολόγητης καθυστέρησης της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ, με αποτέλεσμα να εμπλακεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Άλλωστε την κυβέρνηση Παπανδρέου την εξέθεσε πρόσφατα και ο Πρόεδρος της ΕΕ Βαν Ρομπάι λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν από μηνών έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα, που σημαίνει ότι ο κ. Παπανδρέου περί άλλα ετύρβαζε. Επίσης ας μην επαναλάβουμε –μια και αρκετές φορές το έχουμε επισημάνει – την αναποτελεσματικότητα του Μνημονίου, την οποία ομολογεί και η ΕΕ, δημιουργώντας άλλου είδους Μηχανισμούς Στήριξης, που δεν περιλαμβάνουν τις εφευρετικότητες της Συμφωνίας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα.

Όμως εδώ έχουμε σαφέστατη παραβίαση του Συντάγματος από την κυβέρνηση, αφού είναι γνωστό ότι δεν πέρασε από τη Βουλή το σχετικό Νομοσχέδιο με την πλειοψηφία των 3/5 που απαιτεί η σύναψη συμφωνίας που εξυπηρετεί «σπουδαίο εθνικό συμφέρον» (όπως είναι η δανειακή συμφωνία με την «τρόϊκα») κατά το άρθρο 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος.

Αντιθέτως εδόθη η νομοθετική εξουσιοδότηση στον κ. Παπακωνσταντίνου να υπογράφει μεταβολές στη Συμφωνία με την «τρόϊκα» χωρίς τη μεσολάβηση της Βουλής, μολονότι έχουμε συμφωνία που εξυπηρετεί «σπουδαίο εθνικό συμφέρον» αλλά και σαφή εκχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος.

Αυτά έχουν σημασία διότι η χώρα μας, αδυνατούσα να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, συζητεί την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της, με χαμηλότερο επιτόκιο. Με δεδομένη όμως την δραστική εμπλοκή του ΔΝΤ –το οποίο είναι και πιο ευέλικτο στην εκταμίευση των αναλογούντων, σε αυτό, ποσών δανείου προς εκχώρηση- η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων περνάει μέσα από τον μηχανισμό «Επέκτασης της δανειακής Διευκόλυνσης» του Ταμείου.

Ο μηχανισμός όμως αυτός επιδιώκει να εξασφαλίσει τα κεφάλαια που χορηγεί. Κάτι το οποίο συμβαίνει με ένα είδος εμπράγματης ασφάλειας την οποία εξασφαλίζει η παραχώρηση της εκμετάλλευσης των πάσης φύσεως πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Προφανώς, δεν γράφηκε στον γερμανικό Τύπο τυχαίως η παραχώρηση ελληνικών νήσων(!) για την εμπράγματη εξασφάλιση των υπέρογκων δανείων που θα πάρει η Ελλάδα.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι βρισκόμαστε ενώπιον του κινδύνου της περαιτέρω εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και μάλιστα με μία υπογραφή ενός υπουργού και ερήμην του ελληνικού λαού και των εκπροσώπων του.

Εβδομαδιαία Γνώμη
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Ξέρεις, πέραν της εσχάτης προδοσίας υπάρχει και η περίπτωση της παράνοιας. Προβλέπει κάτι ο νόμος γιά μία κυβέρνηση που πάσχει από ομαδική παράνοια;

    Δεν μπορεί ρε παιδιά, κάτι θα λέει. Γιά ψάξτε το ‘legal eagles’!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]