Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η χήρα του Άντονι Κουίν διεκδικεί ακρωτήρι και όρμο στη Ρόδο


Το αίτημα θα διαβιβαστεί στην ελληνική κυβέρνηση μέσω Χίλαρι Κλίντον

The Guardian
Aπόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

O Άντονι Κουίν αγάπησε την Ελλάδα τόσο, ώστε, μετά το γύρισμα της ταινίας "Τα κανόνια του Ναβαρόνε" στη Ρόδο, αποφάσισε να αγοράσει ένα ήσυχο όρμο στο νησί με σκοπό να δημιουργήσει ένα διεθνές κέντρο για καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές.

Παρά τις υποσχέσεις της τότε κυβέρνησης ότι ο ηθοποιός, πασίγνωστος για το ρόλο του στην ταινία "Αλέξης Ζορμπάς", θα μπορούσε να αποκτήσει τον όρμο έναντι συμβολικού ποσού ως μια χειρονομία αναγνώρισης της συμβολής του στη δημοσιότητα που απέκτησαν αργότερα τα ελληνικά νησιά, η αγορά στη συνέχεια ακυρώθηκε.

Ήταν μια κίνηση που, αν και πέρασαν 50 χρόνια, στοιχειώνει ακόμη την οικογένεια του αξέχαστου σταρ του κινηματογράφου, ο οποίος από τότε ορκίστηκε ποτέ να μην ξαναεπισκεφθεί τη Ρόδο.

"Ήταν το όνειρό του να χρησιμοποιήσει την έκταση γύρω από τον όρμο για να δημιουργήσει ένα διεθνές κέντρο για τους καλλιτέχνες και σκηνοθέτες", μας είπε ο Στέφανος Στρατής, δικηγόρος του Κουίν στην Ελλάδα. "Η υπόθεση έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο. Αυτό που συνέβη ήταν ένα λάθος και μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Κουίν ένιωθε πικρία για αυτή την υπόθεση".

Ο πρώην δήμαρχος της Καλλιθέας, ενός οικισμού στο νοτιοανατολικό μέρος του νησιού όπου βρίσκεται ο όρμος, δήλωσε ότι η περιουσία αποτελούνταν από τρία οικόπεδα, δύο από τα οποία ο Κουίν αγόρασε από ιδιώτες. Το τρίτο, που περιελάμβανε και την παραλία, ανήκε στο κράτος. "Παρ' όλο που ο Κουίν πράγματι αγόρασε το οικόπεδο αυτό για ένα συμβολικό ποσό, ποτέ δεν μπόρεσε να πάρει τους τίτλους ιδιοκτησίας", μας δήλωσε ο Γιάννης Ιατρίδης.

"Κατά την άποψή μου, ήταν λάθος, διότι ο Κουίν έκανε διάσημη τη Ρόδο. Έβαλε, αν θέλετε, αυτό το νησί στον τουριστικό χάρτη και η παραλία ουσιαστικά του χαρίστηκε, ως αναγνώριση αυτής της συμβολής του".

Ο Ιατρίδης μας αποκάλυψε ότι ο Κουίν είχε μπει σε μια πολύ δύσκολη και δαπανηρή διαδικασία αφεν'ος για να χαραχθεί δρόμος που θα περνούσε μέσα από τα βουνά και αφετέρου να φέρει νερό στην περιοχή, προτού ενδιαφερθούν οι τοπικές αρχές. Τώρα, δέκα χρόνια μετά το θάνατό του, η χήρα του, Κάθριν Κουίν, ελπίζει ότι αυτή η αδικία θα επανορθωθεί.

"Ο Άντονι Κουίν πάντα πίστευε ότι είχε αγοράσει το ακίνητο νόμιμα. Ήξερε τους πάντες εδώ. Ακόμη και η Βασίλισσα Φρειδερίκη τον επισκέφθηκε στη Ρόδο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Ναβαρόνε", μας είπε ο Στρατής. "Ποτέ δεν σκέφτηκε ότι θα τον εξαπατούσαν. Έλεγε συχνά: "Δεν μπορεί να κάτι τέτοιο σε μένα". Και όμως το έκαναν. Και τώρα η χήρα του είναι αποφασισμένη να πάρει τουλάχιστον την αποζημίωση".

Η Κάθριν Κουίν, τρίτη σύζυγος του ηθοποιού και μητέρα δύο από τα 13 παιδιά του, έχει υψηλά ιστάμενους φίλους. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ, επισκέφθηκε πρόσφατα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για δεύτερη φορά σε δύο μήνες προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, ζήτησε να του δοθεί ο "φάκελλος Άντονι Κουίν" πριν από την αναμενόμενη επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα θέσει το θέμα κατά τη διάρκεια των διμερών συνομιλιών που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Αρκετοί Έλληνες πολιτικοί φαίνεται να συμφωνούν με τον Κουίν. Ο Πέτρος Δούκας, πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση στις αρχές της δεκαετίας του '90, θυμάται την περίπτωση ως παράδειγμα της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας που χαρακτηρίζει την χώρα. Μιας γραφειοκρατίας που δεν μπόρεσε να παρακάμψει ούτε καν ο Κουίν, που είχε ενσαρκώσει την ελληνική γοητεία και σοφία της ζωής στο ρόλο του ανέμελου Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη.

"Γνώμη μου είναι ότι η ελληνική Πολιτεία είχε δώσει μια υπόσχεση, αλλά δεν την κράτησε", μας εξήγησε ο Δούκας. "Προσπαθήσαμε να ασκήσουμε πιέσεις, αλλά δεν υπήρχαν τα έγγραφα που θα μας επέτρεπαν να του δώσουμε τα οικόπεδα που δικαιούταν".

Και όμως ο σταρ, που εκτός από διάσημος ηθοποιός ήταν αναγνωρισμένος γλύπτης και ζωγράφος -όταν δεν πρωταγωνιστούσε σε κάποια ταινία της μεγάλης οθόνης- δεν το έβαλε κάτω. Για χρόνια έδωσε δικαστικούς αγώνες στην Ελλάδα για να διεκδικήσει τον όρμο που ακόμη και σήμερα είναι γνωστός ως "παραλία Άντονι Κουίν".

Και είχε τόσο οργιστεί με αυτή την υπόθεση που, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα λίγο πριν το θάνατό του στη Βοστώνη το 2001, πήγε μόνο στην Κρήτη, όπου ο Μεξικανοαμερικανός ηθοποιός χόρεψε τον χορό του Αλέξη Ζορμπά και δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη Ρόδο.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]