Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί μυστική διπλωματία;

Μπορεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο υπουργός του των Εξωτερικών να επιλέγουν τη μυστική διπλωματία για ένα σοβαρότατο εθνικό θέμα, όπως είναι οι ανιστόρητες και απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο; Έχω την εντύπωση πως οι περισσότεροι θα απαντήσετε θετικά στο ερώτημα, σκεφτόμενοι την κλασική δικαιολογία όλων των ηγετών, πως χωρίς τη μυστική διπλωματία δεν μπορούν να επιλυθούν τα διεθνή προβλήματα. Βέβαια, στην περίπτωση του Αιγαίου έχουμε μία χώρα, την Τουρκία, που δημιουργεί τα προβλήματα, και την Ελλάδα, της οποίας η κυβέρνηση κάθεται στο τραπέζι και συζητά αποδεχόμενη πως τα αιτήματα που θέτει η Άγκυρα είναι νόμιμα.

Η επιλογή της μυστικής διπλωματίας για το θέμα του Αιγαίου είναι μία λάθος απόφαση. Το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο και αφορά όλους τους Έλληνες εντός και εκτός συνόρων. Έτσι, μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι ακόμα και εάν οι δύο κυβερνήσεις καταλήξουν σε μία συμφωνία, αυτή θα περάσει από κόσκινο, θα προκληθούν συζητήσεις ακόμα και συγκρούσεις. Δεν αποκλείεται να διχαστεί ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα εάν η τελική συμφωνία είναι αποτέλεσμα κακών διπλωματικών χειρισμών.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν να επιδείξουν και το κακό προηγούμενο στη διάρκεια της διαδικασίας «κατασκευής» του σχεδίου Ανάν, το οποίο δεν επιδεχόταν τις απαιτούμενες αλλαγές, διότι βασιζόταν σε έναν κορμό που στήθηκε από το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον σε αγαστή συνεργασία με την Αθήνα και την Άγκυρα. Είναι αλήθεια πως ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Δρούτσας έχουν καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες για να μας πείσουν ότι «δεν τρέχει τίποτα».

Ομολογώ πως πρώτη φορά είδα έναν πρωθυπουργό και έναν υπουργό Εξωτερικών σε τέτοια κατάσταση - ένα μείγμα αγωνίας και πανικού. Η στάση αυτή δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι συζητούν την παράδοση του Αιγαίου όπως τους κατηγορούν. Να είμαστε σοβαροί. Κατά τη γνώμη μου, η πηγή της ανησυχίας τους οφείλεται στο γεγονός ότι συνειδητοποίησαν πως οι Τούρκοι απαιτούν τα πάντα και δεν προσφέρουν το παραμικρό, όπως συμβαίνει και στο Κυπριακό.

Πιστεύω πως, εάν ποτέ δημοσιοποιηθούν οι μυστικές συζητήσεις του κ. Παπανδρέου και του κ. Δρούτσα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, θα αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο συνεννόησης. Όχι επειδή οι Έλληνες ηγέτες, νυν και πρώην, δεν κάνουν υποχωρήσεις... Η Τουρκία, είτε κυβερνάται από τον Ερντογάν, είτε από πολιτικούς που επηρεάζονται από τους στρατιωτικούς, δεν αλλάζουν πολιτική. Τα αιτήματά τους είναι τα ίδια και τα αυτά, παραδοσιακά ασκούν πολιτική διεκδίκησης και εκεί που δεν έχουν δίκιο προσπαθούν να το επιβάλουν, ιδιαίτερα εάν απέναντί τους στο τραπέζι κάθονται ηγέτες χωρίς σπονδυλική στήλη.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα επισκεφθεί την πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου την Ελλάδα και την Τουρκία. Στην κορυφή της ατζέντας της βρίσκονται πάντα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η τρομοκρατία.

Οι Αμερικανοί ανανεώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τον φάκελο που διατηρούν με τίτλο «Η πολιτική μας στο Αιγαίο» (ΟurΑegean Ρolicy). Είναι σε όλους γνωστό πως η πρώτη εισήγηση αφορά τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός απέρριψε από το βήμα της Βουλής κάθε σκέψη που αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Έχει υποχρέωση να αρνηθεί εάν το θέσει ξανά η Αμερικανίδα υπουργός. Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις και βοήθεια για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, αλλά όχι μέσω της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αίφνης ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον επισκέφθηκε τη Λευκωσία σε μία στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειχναν να μην έχουν κανένα ενδιαφέρον για την Κύπρο και το πρόβλημά της. Δυστυχώς οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών επαναλαμβάνουν τα λάθη του Αλβάρο ντε Σότο και χρησιμοποιούν τα ίδια τερτίπια του 2004. Ζήτησαν, λοιπόν, από τους αφελείς(;) Αμερικανούς να εισέλθουν δυναμικά στο διπλωματικό παιγνίδι ώστε να πιεστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά και να σημειωθεί πρόοδος -αν είναι δυνατόν και συμφωνία- στη συνάντηση της 26ης Ιανουαρίου στη Γενεύη. Μα πού νόμισαν πως απευθύνονται ο Αλέξανδρος και ο Φράνκι; Σε... βλάκες; Υποχωρήσεις ζητήστε από την Άγκυρα, κύριοι. Η Λευκωσία δεν μπορεί να κάνει άλλες. Αντίθετα ήρθε η ώρα να αποσύρει πολλές από τις δικές της. Ο Πρόεδρος της Κύπρου, όσο γινάτι και αν έχει, γνωρίζει πως ένας και μοναδικός είναι ο δρόμος για τον ίδιο, αλλά και για να μην πληγωθεί περισσότερο το ΑΚΕΛ...

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο κ. Φίλιπ Γκόρντον οφείλει μία συγνώμη στους Ελληνοκύπριους. Από τη θέση του αναλυτή του Ινστιτούτου Βrookings τούς καλούσε να αυτοκτονήσουν, ψηφίζοντας «ναι» στο δημοψήφισμα, άρα ζητούσε ψήφο υπέρ του φιλοτουρκικού και αντιδημοκρατικού σχεδίου Ανάν. Δεν είναι μυστικό στην Ουάσινγκτον ότι η τουρκική κυβέρνηση ενισχύει οικονομικά το εν λόγω Ινστιτούτο...

Πηγή: Εφημ. "Φιλελεύθερος"
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Πρεπει να τονιστει οτι αν το Σχεδιο Αναν απερριπτετο-οπως και εγινε-τοτε δεν θα αποτελουσε επουδενι βαση για νεα διαπραγματευση!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]