Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Μίκης άναψε την «Σπίθα»

  • Γράφει ο Όθων Ιακωβίδης
Σήμερα, 1η Δεκέμβρη 2010, σε μία κατάμεστη αίθουσα, στο ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, (με παρόντα τον ίδιο στην αναπηρική πολυθρόνα του), έκανε την εμφάνισή του ο Μίκης, στα 85 του, υποβασταζόμενος, εξ αιτίας του προβλήματος της υγείας του.
Δύο γέρικες εληές, που με το υπέροχο απόσταγμα του λαδιού τους, πότισαν το νου και τις αισθήσεις μας, όλα αυτά τα τελευταία 40 – 50 χρόνια, νοστιμεύοντας τη ζωή μας, τους έρωτές μας, τα όνειρά μας, τις μέρες, τις νύχτες και τα ξημερώματά μας.

Εκεί, λοιπόν, ο Μίκης, ξεσπάθωσε, σαν ορμητικός έφηβος.
Δεν μάσησε τα λόγια του.
Δεν έκρυψε τις σκέψεις του.
Δεν φύλαξε τα νώτα του.
Τα είπε όλα με το ονομα τους: Τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη. Κατονόμασε ως ΠΡΟΔΟΤΕΣ τα «κόμματα εξουσίας» και εθνικά ανεπαρκείς τους υπόλοιπους που συνθέτουν το καθεστώς πολιτικό σύστημα.
Περιέγραψε αναλυτικά, επί 2,5 ώρες, όλες τις πράξεις του καθεστώτος που συνιστούν εθνική προδοσία. Στο κεφάλαιο «μνημόνιο», ζήτησε την συνδρομή του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, του Γιάννη Κασσιμάτη, ο οποίος τεκμηρίωσε την επιστημονική άποψη περί της αντισυνταγματικότητας του νομοθετήματος που έφερε το «μνημόνιο» των δανειστών μας στη θέση του επικυρίαρχου της λαϊκής θέλησης.

Αυτά όλα τα μεταφέρω ως ρεπόρτερ, καθώς ήμουν παρών στη μυσταγωγία αυτή που γέννησε την «ΣΠΙΘΑ», όπως ονόμασε ο Μίκης Θεοδωράκης την «κίνηση ανεξαρτήτων πολιτών για Εθνική κυριαρχία, Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ισότητα, Πατριωτισμό», στην οποία κάλεσε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα να στοιχηθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά: « Η Ελλάδα ανήκει στην Ελλάδα».

Ο Μίκης άναψε τη σπίθα. Σ’ εμάς μένει να την κάνουμε φωτιά που θα λαμπαδιάσει την ψυχή και το νού των συμπατριωτών μας, για να φέξει πάλι ο Ελληνικός ουρανός που αυτή την ώρα είναι πλακωμένος από τα βαρυά σύνεφα της μεγάλης απώλειας (της εθνικής Ανεξαρτησίας μας) και της μεγάλης οδύνης της δοτής και διατεταγμένης λαϊκής φτώχειας.
Οι ώρες είναι δύσκολες γι’ αυτό είναι και μεγάλες. Είναι οι ώρες που οι οδύνες του τοκετού φανερώνουν το πλησίασμα της γέννας.
Μια καινούργια Ελλάδα πρέπει να γεννηθεί, διότι αυτό που σήμερα λέγεται Ελλάδα, δεν ανταποκρίνεται ούτε στην ιστορική συνέχειά της, ούτε στην ιδιοσυστασία της Ελληνικής ύπαρξης.
Ο μέγας Μίκης, μας παράδωσε, σήμερα, τη «ΣΠΙΘΑ» σαν το ζητούμενο εμβρυουλκό.

Θα φανεί, σύντομα, αν έχουν μείνει αποθέματα ψυχικής αντοχής στο σώμα της Ελλάδας, ικανά να γυρίσουν τον τροχό της ιστορίας, από εκεί που τον θέλουν να πηγαίνει, οι δυνάμειςκατοχής μας.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

8 σχόλια :

  1. Απ' το να ζεις στο σκοτάδι σαν τυφλοπόντικας, είναι προτιμότερο να κάνεις μια Σπίθα Φλόγα και ας καείς μέσα στο Φως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Μικυ ονειρευεται επαναστασεις στα βαθια γεραματα. Θα του περασει μολις τον καλεσει ο Jeff για dinner.

    Ο συνθετης του "Αξιον Εστι" εχει καταστησει εαυτον εναν αναξιο ξεφτιλα.
    Ντροπη του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήταν όλα όπως έπρεπε να είναι

    Ένα διψασμένο ποίμνιο, άκουγε σχεδόν ευλαβικά τον ποιμένα του να μιλάει για την ελπίδα της Ανάστασης
    2,5 ώρες καθαρής Αλήθειας
    Με μια Αγιονορείτικη κατάνυξη, φερμένη από τα ασκηταριά του Άθωνα
    Ένα χειροκρότημα κάθε τόσο, «Αμήν» το ερμήνευα εγώ
    Και το τσιγάρο, «ως θυμίαμα ενώπιόν Σου» έβγαινε από τα πνευμόνια
    Οι προνοήσαντες μέσα στο κυρίως ναό, οι υπόλοιποι στον πρόναο, όλοι με την λυχνία της ψυχής τους έτοιμη από καιρό
    Στο σκοτάδι του Μεγ. Σαββάτου μας, ακούστηκε το κάλεσμα :
    «Δεύτε λάβετε Φως»

    Στο σχόλασμα, το Αντίδωρο μοιράστηκε σαν αριθμός τηλεφώνου
    - «θα σου τηλεφωνήσω»
    - «πάρε την κάρτα μου»



    Ένας συνοδοιπόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Το αγοράκι με τις σπίθες", αυτό είναι το νέο επεισόδιο με τον Θεοδωράκη, που πολύ θα ήθελε αυτός ή οι κύκλοι συν αυτώ, να μείνουν σπίθες και ποτέ να μην γίνουν φωτιά...
    Άλλωστε νομίζω αυτό πάνε να προλάβουν, την μεγάλη φωτιά και βάζουν Θεοδωράκηδες να βολέψουν τον κόσμο με σπίθες...Δεν ξέρω αλλά πιστεύω πως κάποιοι θέλουν πολύ να καπελώσουν κινήματα που είναι έτοιμα να γεννηθούν και που πραγματικά μπορεί να ταρακουνήσουν τα θεμέλια του σάπιου οικοδομήματος.
    και πάντα θα υπάρχουν καλοθελητές Θεοδωράκηδες, να μοιράσουν σπίθες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τόση χολή εκ του ασφαλούς... Γιατί δεν βρισκόταν ένας από όσους τον επικρίνουν να κάνει ο ίδιος κίνημα;

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ο πολιτισμός της Ελλάδος, και φυσικά αυτά που είπε δεν άρεσαν καλόθου σ΄ αυτούς που έφεραν την κατοχή στην Ελλάδα. Ένα μεγάλο εύγε στο συνθέτη μας Μίκη που εάν και είναι 85 χρονών, μιλά σαν έφηβος, και δεν μασά τα λόγια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΠΙΘΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ ΣΥΘΕΜΕΛΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]