Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κίνηση "ματ" θα κάνει ο Σάλλας με 1,1 δισ. ευρώ;

  • Τα stress tests τελείωσαν, η Τράπεζα Πειραιώς πέρασε πάνω από τον «πήχη» και τώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο στα δημοσιογραφικά γραφεία, ετοιμάζεται για «κίνηση-ματ», με την άντληση 1,1 δις. ευρώ μέσα στην κρίση, που θα δώσουν νέα δυναμική «εγκυρότητας» στη διπλή προσφορά Σάλλα για την εξαγορά της ATEbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Οι πληροφορίες αυτές, παρότι δεν δόθηκαν επισήμως στη δημοσιότητα από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, μεταδόθηκαν το Σαββατοκύριακο από το Mega Channel. Όπως ανέφερε το Mega, σε εκτενές ρεπορτάζ για τις αναμενόμενες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, μετά τα stress tests,
  • «Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται πλέον και η πρόταση του Ομίλου Πειραιώς για τη διπλή εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς έχει ήδη έλθει σε συμφωνία με 3 πολύ μεγάλους οίκους του εξωτερικού, για την άντληση μετρητών από 1,1-1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να καταβάλει το τίμημα εξαγοράς, αλλά και να επιστρέψει τα 370 εκ. ευρώ που έχει καταβάλει το Δημόσιο σε προνομιούχες μετοχές της Τράπεζας».
Το μεγάλο ερώτημα στην αγορά είναι πώς ακριβώς θα συγκεντρώσει 1,1 δις. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τις αγορές και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που καθιστά απαγορευτική την άντληση τέτοιου ποσού με μια αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Τούτο, διότι, όπως τονίζουν αναλυτές, με την κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς να βρίσκεται στα επίπεδα του 1,5 δις. ευρώ, η άντληση ενός τόσο σημαντικού ποσού με μια αύξηση θα ήταν ένα πολύ βαρύ φορτίο για τους μετόχους.
Πληροφορίες που κάνουν το γύρο της αγοράς αναφέρουν, ότι η Πειραιώς θα ακολουθήσει την Εθνική Τράπεζα στο δρόμο της αύξησης κεφαλαίου με την έκδοση τίτλων χαμηλής εξασφάλισης, δηλαδή ομολόγων, τα οποία προσμετρούνται, σύμφωνα με τους κανόνες εποπτείας, στο δεύτερο πυλώνα της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών (lower Tier 2 capital). Η Εθνική άντλησε κεφάλαια 450 εκατ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, με τίτλους που έχουν κουπόνι 7% για τα πρώτα χρόνια και, όπως εκτιμούν αναλυτές, στην ίδια κατεύθυνση πιθανότατα θα κινηθεί και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.
Με μια κίνηση αυτής της εμβέλειας, η διοίκηση Σάλλα θα μπορέσει, όπως λένε χρηματιστηριακοί αναλυτές, να πετύχει δύο στόχους ταυτόχρονα:
  • Αφενός, θα εξασφαλίσει πολύτιμα μετρητά για την κάλυψη του τιμήματος εξαγοράς της ΑΤΕ και του Τ.Τ., δείχνοντας με τον τρόπο αυτό στην κυβέρνηση, ότι έχει επαρκή «δύναμη πυρός» για να προχωρήσει σε αυτή τη μεγάλη κίνηση αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, παρά το οριακό αποτέλεσμα της τράπεζας στα ευρωπαϊκά stress tests.
  • Αφετέρου, θα λύσει ένα γόρδιο δεσμό νομικής υφής, που θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές στην ευόδωση του σχεδίου εξαγοράς των δύο κρατικών τραπεζών: η Κομισιόν πιθανότατα δεν θα επιτρέψει αυτή την επιθετική κίνηση από μια τράπεζα που έχει λάβει ενισχύσεις κεφαλαίου από το Δημόσιο. Αν, όμως, ο κ. Σάλλας γίνει ο πρώτος τραπεζίτης που θα καταφέρει να επιστρέψει στο Δημόσιο την κεφαλαιακή ενίσχυση των 370 εκατ. ευρώ που έχει λάβει, τότε πιθανότατα αυτό το εμπόδιο θα έχει οριστικά ξεπεραστεί.
Τα επόμενα 24ωρα η αγορά θα περιμένει να ξεκαθαριστούν από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς οι προθέσεις της. Αν ο κ. Σάλλας αποδείξει άλλη μια φορά τη μαεστρία του στα μεγάλα deal, συγκεντρώνοντας μέσα στην κρίση ένα τεράστιο ποσό για τα δεδομένα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, θα έχει καταφέρει να δώσει νέα πνοή στο φιλόδοξο εγχείρημα της ταυτόχρονης εξαγοράς δύο κρατικών τραπεζών.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]